Samsung Galaxy S25 Ultra Review: trebuie cumpărat sau mai poate aștepta?

18.02.2025
Samsung Galaxy S25 Ultra Review: trebuie cumpărat sau mai poate aștepta?

Fără urmă de îndoială, lansările de la început de an ale noilor flagship-uri din gamele Galaxy S sunt cele mai importante pentru Samsung, dictând inclusiv modul în care celelalte produse ale companiei vor fi percepute în restul anului. Iar dintre acestea, este logic ca producătorul sud-coreean sa se concentreze, în primul rând, pe vârful de gamă – acum Galaxy S25 Ultra –, perceput drept „best of the best” în privința a ce are Samsung de oferit în 2025. Să nu uitam că predecesorul acestui telefon – Galaxy S24 Ultra – a fost un dispozitiv extrem de bine conceput, care a excelat în 2024 la mai toate capitolele, aflându-se pe listele de recomandări ale tuturor publicațiilor de profil. Așadar, ce te faci când propriul tău smartphone de anul trecut reprezintă unul dintre principalii concurenți ai modelului tău flagship de anul acesta?

Construcție și design. Avantaj S25 Ultra

Aminteam mai devreme că Galaxy S24 Ultra a excelat la mai toate capitolele, una dintre excepții fiind design-ul sau greoi și colțuros. Aici a adus Samsung poate cele mai „palbabile” îmbunătățiri modelului S25 Ultra, eliminând colțurile ascuțite, incomode mai ales atunci când încercai să ții telefonul într-un buzunar mai strâmt, și înlocuindu-le cu cele rotunjite, design-ul devenind aproape identic cu cel al modelelor S25 și S25 Plus (sau S24 și S24 Plus, dacă vreți).

Astfel, poate că Galaxy S25 Ultra pierde un pic din propria identitate vizuală (în comparație cu S24 Ultra), însă câștigă foarte mult în ceea ce privește factorul ergonomic. Adăugați și construcția de calitate înaltă, cu ecran plat și cadru metalic din titan, dar și greutatea mai mică decât cea a modelului flagship de anul trecut și obțineți imaginea telefonului aproape perfect în ceea ce privește ușurința și comoditate în utilizare. În ceea ce privește rezistența la praf și apă, Samsung poate merită să fie un pic trași de urechi: concurența a făcut deja pasul la certificare IP69, în timp ce S25 UItra se mulțumește în continuare cu IP68.

Samsung Galaxy S25
Foto: Samsung Galaxy S25 Ultra văzut din față

În schimb, S25 Ultra face pasul la sticla Gorilla Glass Armor 2 pentru protecția ecranului, aceasta asigurând, precum o făcea și prima generație de pe S24 Ultra, un strat antireflectiv la care alți producători de telefoane pot doar să viseze. Pe de altă parte, după luni întregi de folosire, stratul oleofob de pe S24 Ultra dă semne de slăbiciune, ecranul telefonului murdărindu-se foarte rapid de amprente și alte impurități. Rămâne de văzut dacă și protecția ecranului, în cazul lui S25 Ultra, va îmbătrâni la fel de repede.

Specificațiile de top nu (mai) reprezintă un factor decisiv

Nu mă înțelegeți greșit, fiind vorba despre vârful ofertei celor de la Samsung în ceea ce privește smartphone-urile, era logic ca S25 Ultra să adopte unul dintre modelele de top de procesoare disponibile pe piață, „alesul” fiind Snapdragon 8 Elite de la Qualcomm, într-o ediție personalizată „Made for Galaxy”. Deși în cadrul evenimentului de lansare oficialii Samsung insistau că nu mai este vorba despre un model supratactat al cipului Qualcomm, se pare că adevărul este altul. Cele două nuclee principale ale variantei „Made for Galaxy” beneficiază de frecvențe de funcționare mai ridicate, 4,47 GHz vs. 4,32 GHz, asigurând terminalului Samsung poziții fruntașe în mai toate benchmark-urile.

Pe de altă parte, nu am fost niciodată adeptul acestor unelte de benchmarking „sterile”, care nu fac decât ca telefoanele să se războiască în privința unor cifre, cu foarte puțină relevanță pentru experiența unui utilizator normal. Adevărul este că Samsung Galaxy S25 Ultra se va comporta „ca un campion”, indiferent de aplicațiile sau jocurile pe care i le puneți în față. La fel de adevărat este ca orice telefon dotat cu un procesor de top cât de cât recent, inclusiv S24 Ultra cu al său Snapdragon 8 Gen 3, se va comporta la fel de bine, în sensul în care utilizatorul nu va percepe diferențe notabile între cele două terminale. Această paritate este ajutată și de cantitatea de memorie RAM identică între cele două generații de telefoane, Samsung optând pentru „numai” 12 GB de memorie RAM atât pentru flagship-ul din 2024, cât și pentru cel de anul acesta. Din nou, sud-coreenii sunt un pic depășiți, concurența venind cu modele care pleacă de la 16 GB de memorie RAM.

Samsung Galaxy S25
Foto: Samsung Galaxy S25 Ultra văzut din spate

Și în ceea ce privește ecranele propriu-zise, diferențele dintre S24 Ultra și S25 Ultra sunt aproape inexistente: avem parte de display-uri de calitate Dynamic LTPO AMOLED 2X, cu rezoluție de 3120×1440 și rate de refresh variabile ce pot urca până la 120 Hz, suport pentru standardul propriu HDR 10+ și o luminozitate maximă de 2600 de niți. Dacă într-adevăr stați să căutați cu rigla diferențe, diagonala ecranului de la S25 Ultra a crescut la 6,9 inci (de la 6,8 la modelul anterior), îmbunătățire facilitată de schimbările de design și diminuarea dimensiunilor „ramei” care încadrează ecranul.

Per total însă, reiterăm ideea că, în ciuda cipului mai puternic, utilizatorul normal nu va percepe vreo diferență notabilă în privința modului în care telefonul rulează aplicațiile solicitante sau răspunde la comenzi.

Cel mai complet sistem de camere disponibil pe un smartphone?

Cu o astfel de afirmație se putea lăuda și flagship-ul anterior de la Samsung, S24 Ultra fiind dotat cu celebrul sistem de patru camere pe spate, două dintre acestea fiind dedicate diferitelor niveluri de zoom optic. Iar Galaxy S25 Ultra păstrează aceasta formulă apreciată, aducându-i îmbunătățiri minime.

Mai exact, senzorul principal rămâne cel de 200 MP, cu apertură 1,7 și stabilizare optică, acompaniat de cele două camere telephoto amintite mai devreme: 10 MP, apertură 2,4, stabilizare optică pentru zoom optic 3x, respectiv 50 MP periscopic, apertură 3,4, cu stabilizare optică și 5x zoom optic. Principala îmbunătățire adusă sistemului de camere, la nivel hardware, este înlocuirea senzorului ultra-wide cu un model de 50 MP, apertura 1,9, cu autofocus, capabil de fotografiere macro. Evident, nu lipsește nici camera selfie, cu un senzor de 12 MP capabil de autofocus.

Samsung Galaxy S25
Foto: Samsung Galaxy S25 Ultra, sistemul de camere

Pe lângă acestea, conform Samsung, avem parte și de rutine îmbunătățite de post-procesare, care ar trebui să îmbunătățească calitatea fotografiilor în comparație cu modelele anterioare.

Iar rezultatele, în marea lor parte, sunt pe măsura acestor specificații. În condiții de lumină suficientă, puține lucruri pot fi reproșate cadrelor capturate cu camera principală. Ba chiar și obiectivul ultra-wide ține acum pasul, deși am sesizat, în cazurile ambilor senzori, un comportament previzibil în privința saturării culorilor. Mai exact, când alte nuanțe domină cadrul unei imagini, fotografiile rezultate au culori echilibrate, care încearcă să reproducă ceea ce vede și ochiul uman. Totuși, când dominantă în cadrul este vegetația, atunci și verdele din fotografie „scapă de sub control”, devenind mult mai accentuat decât este în realitate.

Foto: Cadru surprins cu obiectivul principal de pe Samsung Galaxy S25 Ultra.

În schimb, camerele telephoto fac o treabă foarte bună, mai ales în ceea ce privește fotografiile pe timp de zi. Iar ușurința cu care poți comuta între 2x (crop digital pe senzorul principal), 3x, 5x sau 10x pentru zoom, cu rezultate pe măsură, oferă o libertate de „mișcare” apreciabilă pentru fotografii amatori, fără cunoștințe avansate. Chiar și când se trece în domeniul zoom-ului hibrid, pana la 30x, rezultatele sunt utilizabile. Nu vă bazați însă pe promisiunile de zoom 100x: acesta este posibil, însă deloc recomandat, imaginile rezultate fiind foarte neclare.

Foto: Zoom Optic 5x pe Samsung Gaalxy S25 Ultra.

Fotografiile de tip portret merită menționate, S25 Ultra oferind rezultate peste așteptările mele la acest capitol: decupajul a fost satisfăcător chiar în condițiile unor subiecți non-umani complicați, modul portret descurcându-se onorabil și în ceea ce privește fotografiile selfie. Calitatea decupajului a scăzut însă în condiții de noapte, comportament oarecum previzibil.

Foto: Modul Portrait se descurcă admirabil și cu subiecți atipici.

Dacă tot am ajuns la fotografiile realizate în condiții de lumină insuficientă, camera principală și cea ultrawide au dat din nou rezultate absolut satisfăcătoare, culorile luminilor diferind însă între cele două obiective. În anumite cazuri, și cele două camere telephoto au livrat fotografii mai mult decât utilizabile în condiții de noapte.

Foto: Night Mode cu obiectivul principal de pe Samsung Galaxy S25 Ultra.

În ceea ce privește filmarea, din nou ușurința cu care se poate comuta între nivelurile disponibile de zoom, fără pierderi calitate perceptibile, ar trebui să transforme Samsung Galaxy S25 Ultra într-un dispozitiv preferat de cei care înregistrează multe clipuri video. Din păcate, calitatea se degradează vizibil atunci când filmezi noaptea, mai ales în ceea ce privește camerele cu zoom.

Baterie, stylus și inteligență artificială

Am mai amintit, pe parcursul acestui articol, de capitole la care Samsung Galaxy S25 Ultra pare rămas ușor în urma concurenței. La această listă puteți adăuga lejer și bateria telefonului, de o capacitate de „numai” 5000 mAh. Cum adică numai 5000 mAh? Acum câțiva ani, această valoare era maximul la care se putea spera în ceea ce privește bateriile pentru telefoane, iar acum ne plângem? Da, pentru că avem deja concurenți pe piață care au făcut pașii către tehnologii mai noi și mai performante, care permit implementarea de baterii cu capacități care depășesc și 6000 mAh. Iar de la flagship-ul celui mai mare producător de smartphone-uri din lume mă așteptam fix la astfel de îmbunătățiri.

Este adevărat, la fel ca în cazul lui S24 Ultra, cei 5000 mAh sunt suficienți pentru a susține 1,5-2 zile de utilizare normală a telefonului. Chiar și așa, rezervați-vă ceva timp pentru încărcarea acestei baterii, atunci când este nevoie: charging-ul pe fir funcționează doar la maximum 45 W, măcar o oră fiind necesară pentru încărcarea completă a telefonului. Având în vedere însă că S25 Ultra nu este livrat cu un charger în pachet, această durată se poate extinde, în funcție de încărcătorul de care dispuneți deja.

Dacă în privința bateriei lucrurile au rămas neschimbate față de anul trecut, S-Pen-ul inclus în S25 Ultra este inferior celui din modelul flagship anterior. Samsung afirmă că a studiat modul în care utilizatorii își utilizează acest stylus, eliminând opțiuni folosite foarte rar, precum cele ce țineau de conexiunea Bluetooth dintre S-Pen și telefon (care nu mai există deloc acum). Așadar, uitați de gesturi de navigație realizate cu S-Pen-ul sau utilizarea acestuia drept declanșator de la distanță pentru camera foto. Personal, consider această mișcare drept un pas înapoi, utilizatorii dependenți de S-Pen (ce-i drept, probabil destul de puțini) având tot dreptul să fie nemulțumiți de implementarea acestui accesoriu pe S25 Ultra.

Foto: Samsung Galaxy S25 Ultra cu S-Pen

În privința inteligenței artificiale, S25 Ultra în niciun caz nu mai reprezintă revoluția pe care a marcat-o introducerea acestor funcții odată cu gama S24. Da, opțiunile cu care sunteți obișnuiți deja în privința editării de fotografii sunt încă acolo, la locul lor, și reprezintă, în scenariile personale de utilizare ale unui smartphone, cam singurele facilități AI pe care le consider cu adevărat utile. Dar acestea sunt disponibile și pe S24 Ultra și vor fi extinse și aduse la nivelul de pe S25 Ultra odată cu sosirea One UI 7.0 pe terminalele mai vechi ale Samsung.

Cât despre noile NowBar (cu NowBrief) sau asistentul Gemini, le consider într-atât de utile încât au fost printre primele lucruri pe care le-am dezactivat atunci când am configurat inițial S25 Ultra pentru utilizarea proprie. Ca mențiune, deși NowBrief poate fi dezactivat din meniul de setări, NowBar nu poate fi eliminat complet, însă nici nu este la fel de enervant și intruziv precum m-aș și așteptat să fie.

Concluzie

În privința concluziilor, acestea nu pot fi trase fără a arunca o privire la prețurile la care sunt disponibile diferitele variații de Samsung Galaxy S25 Ultra în țara noastră, cele mai accesibile situându-se, în acest moment, undeva in jurul pragului de 6500 lei. La aproape 2000 de lei mai puțin, găsiți soluțiile Galaxy S24 Ultra, aproape la fel de performante, cu același AI, aceeași baterie, aceeași memorie RAM, stylus mai bun, diferențele fiind făcute de (unele dintre) camere și procesorul nu atât de performant. Chiar și așa, în același buget poți beneficia de o experiență de flagship, plus încă un telefon mid-range pentru un alt membru al familiei.

Așadar, recomandarea mea este să mai așteptați în privința lui Galaxy S25 Ultra. Anii trecuți ne-au demonstrat că prețurile telefoanelor Samsung devin destul de rapid mult mai accesibile, iar apariția One UI 7.0 pentru S24 Ultra ne va lămuri dacă trecerea la generația actuală este neapărat necesară sau putem opta, fără mari regrete, pentru modelul de anul trecut.

Părţi pozitive

· design mai ergonomic decât la generația anterioară
· procesor și performanțe de top
· sistem de camere foarte capabil

Părţi negative

· aceeași baterie și aceeași memorie RAM ca la S24 UItra
· capitole la care este depășit de flagship-urile concurenței
· S-Pen inferior generației anterioare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult