Samsung Galaxy S6 review

Samsung Galaxy S6 review
Software, senzori pentru amprentă şi puls, telefonie

Software, senzori pentru amprentă şi puls, telefonie

Anul trecut, Samsung a redesenat şi a simplificat interfaţa TouchWiz, aceasta adoptând un design plat şi eliminând, ascunzând sau dezactivând în mod implicit o serie de opţiuni mai puţin populare. Odată cu trecerea la Lollipop, TouchWiz a devenit şi mai bine integrat cu mediul grafic conceput de Google, cunoscuta nuanţă vernil a interfeţei Samsung devenind doar una dintre multiplele culori saturate care caracterizează fiecare aplicaţie în parte.

Samsung nu s-a rezumat însă doar la aceste lucruri, TouchWiz şi aplicaţiile sale oferind un mediu grafic mai aerisit cu butoane bine definite şi culori puternice. Din păcate, vechile pictograme au fost schimbate doar într-o mică măsură, acestea contrastând uneori deranjant cu mediul grafic Android 5.0.

Dacă vă deranjează însă acest lucru, noul TouchWiz permite aplicarea unor teme de interfaţă care schimbă cele mai multe dintre elementele grafice sau sunete. Samsung oferă şi o galerie online de unde puteţi descărca teme noi, însă numărul acestora este redus în acest moment.

Numărul aplicaţiilor preinstalate este ceva mai mic, Samsung oferind în plus şi opţiuni mai bune de management. Unele aplicaţii preinstalate, cum ar fi câteva din cele oferite de Google, pot fi dezinstalate, în timp ce altele, cum ar fi aplicaţiile Microsoft sau produsele proprii precum S-Voice şi S-Health, pot fi doar blocate şi ascunse. Chiar dacă acest mod de lucru nu eliberează întotdeauna spaţiu din memoria internă, este bine că Samsung aduce la îndemâna utilizatorilor începători această opţiune Android şi permite eliminarea unora dintre modulele software proprii.

Dincolo de aceste noutăţi, TouchWiz oferă cam ceea ce cunoşteam deja de la Galaxy S5 sau Galaxy Note 4, singurele modificări mai interesante fiind accesarea rapidă a modulului Multi Windows prin apăsarea prelungă a tastei Recent Apps, integrarea Interruptions din Android 5.0 (dar cu un mod Silent real) sau refacerea modulului Private Mode.

Pe lângă această cosmetizare plăcută, Samsung a optimizat semnificativ şi performanţele. TouchWiz a rămas un purcel lacom după memorie, însă performanţele sale sunt bune iar interfaţa pur şi simplu zboară.

Samsung a implementat pentru prima oară autentificarea cu amprentă pe Galaxy S5, însă senzorul optic, care a fost folosit ulterior şi pe alte telefoane, nu a fost prea impresionant. Unii utilizatori, cum ar fi autorul acestor rânduri, s-au împăcat cât de cât cu el, în timp ce alţii l-au considerat prost de la cap la coadă. Deoarece era destul de clar că tehnologia este deficitară, Samsung a renunţat la vechiul modul şi l-a înlocuit cu un senzor capacitiv similar celor implementate de Apple sau Huawei.

Samsung Galaxy S6: senzorul pentru amprente funcţionează acum aşa cum trebuie

Noul senzor de amprente din butonul Home nu mai necesită apăsări repetate nervoase, acesta funcţionând ireproşabil de la prima atingere. La fel ca în cazul iPhone 5S/6 sau Ascend Mate 7, sistemul de iniţializare capturează desenele papilare prin apăsări repetate, iar algoritmii de recunoaştere sunt rapizi şi precişi. Mai mult chiar, senzorul de pe Galaxy S6 mi s-a părut ceva mai bun decât cel de pe iPhone 5S deoarece este mai puţin sensibil la transpiraţie sau grăsimi. Recunoaşterea amprentei nu este întotdeauna cvasiinstantanee, operaţiunea durând uneori şi jumătate de secundă, însă sistemul de autentificare cu amprentă rămâne unul pe care vă puteţi baza deoarece funcţionează aşa cum trebuie atunci când trebuie.

La fel ca Galaxy S5 sau Galaxy Note 4, şi noul vârf de gamă Samsung oferă un senzor pentru măsurarea pulsului. Ascuns lângă bliţul camerei foto, acesta foloseşte un LED puternic de culoare roşie şi un senzor pentru analiza optică. După pornirea aplicaţiei S-Health, utilizatorul va trebui să aşeze uşor degetul în această zonă şi să aştepte afişarea pulsului, rezultatele fiind prompte şi surprinzător de corecte. Poate că aceasta nu este cea mai utilă funcţie care poate fi implementată pe un telefon, însă senzorul pentru puls este o adiţie utilă în cazul în care faceţi sport şi nici nu aglomerează inutil carcasa în cazul în care decideţi să-l ignoraţi.

Partea de telefonie este mai bună decât cea a modelului anterior Galaxy S5, noul produs Samsung nemaifiind nevoit să folosească un difuzor şi microfoane etanşeizate. Difuzorul are un sunet clar şi un volum suficient de ridicat, iar microfoanele au o fidelitate ridicată, atenuarea zgomotului de fundal funcţionând şi ea bine.

Difuzorul are un volum foarte ridicat, iar sunetul nu este distorsionat prea tare deoarece camera de rezonanţă este rigidă. Fidelitatea acestuia este însă doar mulţumitoare, prestaţia fiind suficientă în cazul tonurilor de apel sau vocii, însă necorespunzătoare pentru redarea media. Sistemul de avertizare sonoră este dublat de cunoscutul LED RGB de mari dimensiuni, însă opţiunile pentru particularizarea acestuia sunt în continuare absente.

Samsung Galaxy S6: un difuzor mic dar gălăgios

Părţi pozitive

carcasă elegantă din aluminiu şi sticlă
ecran QHD excelent
procesor puternic şi memorie internă rapidă
cameră foto şi redare
senzor pentru amprente

Părţi negative

autonomie neimpresionantă
preţul versiunilor de 64 şi 128 GB
unii vor duce dorul MicroSD şi bateriei detaşabile

Urmărește Go4IT.ro pe Google News