Samsung a folosit pentru prima oară propriul senzor ISOCELL la Galaxy S5, iar rezultatele au fost impresionante. Din nefericire, Galaxy S5 a rămas şi singura implementare a tehnologiei, noul Galaxy S6 folosind acelaşi senzor Sony IMX240 cu dimensiuni de 1/2,6”, aspect 16:9 şi rezoluţie de 16 MP pe care îl cunoaştem deja de la Galaxy Note 4. După cum am văzut anul trecut, senzorul Sony este foarte bun, însă consider că vechiul ISOCELL oferea o ceva dinamică mai bună, detalii mai bogate şi culori mai frumoase, acesta putând completa astfel mai bine un telefon cu pretenţii precum Galaxy S6.
Senzorul preia stabilizarea optică folosită de Galaxy Note 4, însă o completează cu un obiectiv extrem de luminos cu diafragmă F/1.9 şi un sistem de focalizare automată cu urmărire. În primul caz, deschiderea mare a obiectivului completează de minune stabilizarea optică şi oferă o captură mai bună în condiţii de iluminare necorespunzătoare, singurul detriment fiind claritatea ceva mai scăzută în colţurile imaginii. Cunoscută de la aparatele foto DSLR sau mirrorless, funcţia de tracking focus foloseşte nişte algoritmi inteligenţi de detecţie care fixează şi urmăresc zona cu cel mai bun contrast sau obiectele în mişcare. În cazul în care este nevoie, zona urmărită poate fi setată şi manual prin atingerea ecranului. Utilizatorul beneficiază astfel de o captură foto în rafală sau de o captură video cu o focalizare superioară celor oferite de un sistem simplu de autofocus, însă trebuie menţionat faptul că funcţia nu funcţionează în cazul capturii video UHD sau celei FHD la 60 de cadre pe secundă
După cum se observă din mostrele ataşate mai jos, camera foto de pe Galaxy S6 este excelentă. Imaginile capturate au o expunere bună, culori naturale plăcute, contrast bun şi un nivel foarte ridicat de detalii. Nivelul de zgomot este redus, iar algoritmii de atenuare a acestora nu creează artefacte vizibile şi nici nu afectează detaliile fine. Samsung Galaxy S6 oferă şi o captură macro impresionantă. Camera frontală este bună, însă Galaxy S6 nu oferă o calitate atât de bună precum Huawei Ascend P7 sau Microsoft Lumia 735.
Senzorul Sony are caracteristica interesantă de a face captură HDR cu o singură expunere, iar Galaxy S6 profită de acest aspect şi activează în mod implicit modul Auto al acesteia. După cum se observă din comparaţie de mai jos, puteţi lăsa activată această opţiune fără nici o problemă deoarece nu afectează calitatea sau timpul capturii iar rezultatele sunt foarte vizibile.
Captura în lumină scăzută este şi ea foarte bună, sistemul de stabilizare permiţând utilizarea unor timpi de expunere de 1/10 fără a activa măcar profilul special pentru captură nocturnă. Nivelul de zgomot este tolerabil, iar dacă procesarea acestuia este vizibilă, camera reuşeşte totuşi să păstreze suficient de multe detalii pentru ca imaginile să poată fi considerate bune.
La fel ca în cazul modelelor de vârf precedente Galaxy S5 şi Galaxy Note 4, captura video la rezoluţie UHD este excelentă, fluxul video cu bitrate de 48 Mbps având parametri de imagine foarte buni şi o stabilitate ireproşabilă. Înregistrarea audio stereo are o fidelitate ridicată, formatul ales fiind AAC cu 256 Kbps. În cazul în care preferaţi captura FHD, aveţi la dispoziţie şi înregistrarea la 60 de cadre pe secundă. Trebuie menţionat totuşi că puterea de procesare a semnalului este relativ limitată, opţiunile de tracking focus şi stabilizare excluzându-se reciproc. Din păcate, captura slow-motion a rămas limitată la rezoluţia HD şi la 120 de cadre pe secundă, Galaxy S6 nereuşind să concureze astfel cu iPhone 6 sau iPhone 6 Plus. Captura video la rezoluţie UHD este în continuare limitată la 5 minute.
Descărcare eşantion captură Full HD (zip, 210 MB)
Descărcare eşantion captură UHD (zip, 182 MB)
Interfaţa camerei foto a fost refăcută, aceasta oferind un mediu grafic mai aerisit şi opţiuni mai bune. Utilizatorul are la dispoziţie direct pe ecran butoanele pentru controlul HDR, a filtrelor de procesare în timp real, a bliţului şi a declanşării cu întârziere, iar butonul Mode aduce la iveală un meniu mare şi lizibil cu modurile suplimentare de lucru. Controlul tactil permite ajustarea Tracking Focus, iar o apăsare prelungă activează blocarea expunerii şi focalizării.
Cea mai interesantă noutate este modul Pro, care permite ajustarea parametrilor capturii. Utilizatorul poate regla sensibilitatea, compensarea expunerii, balansul de alb şi focalizarea, având astfel la dispoziţie un control superior atunci când condiţiile o cer. Din păcate, Samsung nu a profitat de toate îmbunătăţirile tehnologice din Android 5.0, iar Galaxy S6 nu permite ajustarea manuală a timpului de expunere şi nici captura în format RAW.
Google a eliminat aplicaţia Gallery din Android 5.0, însă Samsung a păstrat propriul său produs. Aplicaţia sortează imaginile şi fluxurile video după dată, eveniment sau folder şi se integrează suplimentar cu Picasa. Opţiunile de editare sunt interesante, fotografiile putând fi rotite, decupate sau procesate, iar fişierele video putând fi tăiate, suplimentate cu o coloană sonoră proprie sau editate într-o aplicaţie separată, care oferă un pachet bun de opţiuni pentru montaj precum inserturi de text sau o pistă audio pentru voce.
carcasă elegantă din aluminiu şi sticlă
ecran QHD excelent
procesor puternic şi memorie internă rapidă
cameră foto şi redare
senzor pentru amprente
autonomie neimpresionantă
preţul versiunilor de 64 şi 128 GB
unii vor duce dorul MicroSD şi bateriei detaşabile