Toate telefoanele de vârf Samsung care au folosit platforma hardware Exynos au oferit etaje audio de calitate superioară, modelul Galaxy S II fiind singura excepţie. În timp ce versiunile bazate pe soluţiile rivale Qualcomm au evoluat constant la acest capitol, Samsung Galaxy S5 fiind un exemplu bun, versiunile Exynos au fost dintotdeauna o alegere sigură la fel ca telefoanele rivalului Apple.
Samsung Galaxy S6 foloseşte un decodor hardware particularizat care este inclus în procesorul Exynos 7420 şi un DAC Wolfson WM1840 cu o prestaţie excelentă. Similar modelului de pe Galaxy Note 4, acesta oferă decodare multicanal 24bit/48KHz. Redarea audio oferită este excelentă, Galaxy S6 remarcându-se prin fidelitatea foarte bună, distorsiunile insesizabile, basul percutant, mediile clare şi înaltele discrete bine definite. Telefonul include în pachet un headset care seamănă izbitor cu Apple EarPods, dar care oferă în plus şi adaptoare de cauciuc pentru urechi. Aceste căşti au un volum ridicat şi un sunet destul de bun care şchioapătă doar din cauza mediilor cam fade.
Aplicaţia pentru redarea media a fost şi ea redesenată şi simplificată, la fel ca întregul pachet software. Music permite sortarea galeriei media după album, artist, compozitor sau gen muzical şi oferă opţiuni pentru răsfoirea directoarelor, căutarea fişierelor, crearea unei cozi de aşteptare, marcarea favoritelor şi crearea listelor de redare. Aplicaţia mai permite oprirea redării după o perioadă de timp sau controlul vitezei de redare şi adaugă integrarea DLNA. Listele de redare automate create pe baza ritmului şi suportul pentru versuri au dispărut însă.
Opţiunile de procesare audio sunt puternice. Meniurile redesenate oferă un potenţiometru mare pentru controlul joaselor şi înaltelor care este secondat de unul dedicat doar mediilor, un egalizator cu şapte benzi, un modul care imită amprenta sonoră a amplificatoarelor cu lămpi şi opţiuni de spaţializare 3D, noise sharpening şi normalizare în timp real. În caz că doriţi să beneficiaţi de un ambient acustic cât mai bun posibil, Adapt Sound permite ajustarea fină a răspunsului în frecvenţă în funcţie de capabilităţile căştilor folosite.
Aplicaţia pentru redare video oferă un mediu grafic simplu care afişează conţinutul video local şi permite răsfoirea directoarelor. Video oferă integrare DLNA, redare în fereastră, un Pan and Scan cam enervant deoarece nu permite păstrarea raportului de aspect, şi posibilitatea redării coloanei sonore în fundal chiar dacă aplicaţia este închisă. Suportul pentru subtitrări este bun, aplicaţia permiţând redarea atât a elementelor externe cât şi a celor interne, schimbarea fontului şi a dimensiunii acestuia, schimbarea limbii, sincronizarea şi alegerea unuia dintre cele patru şabloane presetabilitate pentru afişare. Suportul pentru codec-uri este banal, remarcându-se din nou lipsa decodării AC3 şi DTS, un aspect enervant în cazul unui telefon atât de scump.
Vechea aplicaţie Samsung pentru controlul telecomenzii a fost înlocuită de Peel Smart Remote şi oferă un mediu grafic mai bun. Din păcate, ghidul pentru canalele TV nu include şi România, ceea ce nu este o surpriză, iar opţiunile pentru control sunt limitate la numeroasele televizoare, set-top box-uri sau proiectoare din listă deoarece nu există posibilitatea programării pentru un echipament anume. Peel permite separarea echipamentelor ataşate în funcţie de camere şi oferă interfeţe rapide pentru control în Notification Area şi Lock Screen.
Modulul GPS foloseşte o antenă cu o putere ridicată şi oferă o sincronizare rapidă la cald sau rece rapidă. Acurateţea localizării este excelentă, procesarea deplasărilor se face aproape întotdeauna corect, iar Galaxy S6 se descurcă suficient de bine chiar şi în mediile urbane aglomerate cu clădiri înalte.
După îndelungaţii ani în care a fost criticată pentru deciziile de design controversate, Samsung a reuşit să se mobilizeze şi să producă un vârf de gamă demn de portofoliul unui lider de piaţă, iar Galaxy S6 oferă o carcasă elegant fabricată din aluminiu şi sticlă care a devenit totodată şi mai subţire sau mai uşoară. În acelaşi timp, nu mă pot abţine să nu comentez că Galaxy S6 este ceea ce ar fi trebuit să fie Galaxy S4 acum doi ani, compania putând evita atât de uşor problemele de imagine actuale…
Dacă modelele Galaxy S anterioare nu au fost mereu atrăgătoare estetic, acestea au fost întotdeauna nişte produse hardware impresionante, iar Galaxy S6 continuă cu succes tradiţia. Cel mai puternic procesor disponibil în acest moment pe un telefon Android este completat de un ecran excelent, o cameră foto foarte bună, un sistem de operare redesenat bine optimizat şi un senzor pentru amprente bun, singura critică putând fi adusă autonomiei cam reduse.
Din păcate, Samsung a renunţat ca carcasa ermetică a modelului anterior, la bateria detaşabilă şi la slotul MicroSD. În funcţie de pretenţii, unii utilizatori ar putea regreta una sau mai multe din aceste absenţe, lipsa opţiunii de extensie a memoriei interne fiind probabil cea mai dureroasă deoarece versiunile cu 64 şi 128 GB au un preţ prea piperat.
carcasă elegantă din aluminiu şi sticlă
ecran QHD excelent
procesor puternic şi memorie internă rapidă
cameră foto şi redare
senzor pentru amprente
autonomie neimpresionantă
preţul versiunilor de 64 şi 128 GB
unii vor duce dorul MicroSD şi bateriei detaşabile