Galaxy S9 abia ajunge acum în magazine, însă display-ul său deja a fost desemnat dinaintea lansării drept „cel mai bun” de către DisplayMate. Noi nu dispunem în redacţie de echipament specializat pentru măsurarea nivelului de luminozitate şi pentru a verifica acurateţea culorilor, deci va trebui să îi credem pe cuvânt. Ce putem spune despre S9 este că are un display excelent, care afişează culori foarte bogate şi parcă mai puţin saturate decât în trecut, cu un nivel de luminozitate foarte mare, foarte util atunci când telefonul este folosit în lumină naturală.
Conţinutul HDR de pe servicii de streaming precum Netflix arată foarte bine, diferenţele de culori faţă de un display normal fiind evidentă. Diferenţele sunt accentuate însă atunci când ai acelaşi clip rulat în ambele moduri unul lângă celălalt. Cei care nu ştiu diferenţa între un clip HDR şi unul SDR probabil că nu vor simţi însă un upgrade decât la o comparaţie directă. De altfel şi display-ul lui S8 era compatibil cu standardul HDR10, deci probabil că cei care încă folosesc telefonul Samsung de anul trecut nu vor simţi nevoia de upgrade la acest capitol.
Samsung configurează în continuare din fabrică telefonul cu rezoluţie FullHD+ dintr-un motiv nu foarte evident. Am putea presupune că este vorba despre consumul de baterie, însă la ce e bun un display QHD+ în condiţiile în care producătorul nu îndeamnă utilizarea lui la capacitate maximă? Noi am ales rezoluţia în plus, care oferă imagini foarte detaliate (în special fotografiile realizate de S9 arată excelent pe acesta), în timp ce textul este foarte clar, indiferent de mărimea literelor.
Singurul lucru oarecum dezamăgitor la acest display este faptul că pe marginile curbate, atunci când este afişat conţinut deschis la culoare, poate fi observată o tentă albăstruie, caracteristică ecranelor OLED atunci când sunt privite dintr-un un unghi. În timp ce curbura este elementul cheie în crearea iluziei de „display infinit”, aceasta poate deranja utilizatorii care vor ca tot conţinutul să fie afişat uniform pe toată suprafaţa. De asemenea, în jocuri, unde elementele din meniuri se regăsesc pe margini, anumite elemente ar putea fi mai greu de accesat cu degetul, deoarece există şi un algoritm care încearcă să evite apăsările accidentale în acea zonă. De asemenea, aplicaţiile care nu sunt optimizate pentru ecrane cu colţuri rotunjite „taie” câteodată elementele care se află în acea zonă.
Galaxy S9 este fără îndoială unul dintre cele mai puternice dispozitive mobile disponibile în acest moment pe piaţă. Acesta este primul care vine echipat cu Snapdragon 845, noul chipset de top al companiei Qualcomm… însă doar în SUA şi China. În Europa, Galaxy S9 este echipat cu chipset-ul proprietar Exynos 9810, un octa-core care beneficiază de patru nuclee rapide Mongoose M3 la 2,7 GHz şi patru nuclee „lente” Cortex-A55 la 1,8 GHz. Având în vedere aceste capabilităţi, cu siguranţă performanţa nu are cum să dea greş, anumite telefoane mid-range considerate „performante” oferind mai puţin de jumătate din performanţa acestui model. Chipset-ul integrează şi un GPU de generaţie nouă, Mali-G72, cât şi un procesor de imagine mai rapid.
Toate acestea asigură funcţiile mai speciale ale lui Galaxy S9. De la filmările în rezoluţie 4K la 60 de cadre pe secundă la capabilitatea de înregistrare video la 960 de cadre pe secundă (în HD), totul decurge fără niciun fel de problemă. Deja nu mai are sens să menţionăm faptul că interfaţa Samsung Experience nu are cum să „împiedice” noul chipset Exynos, chiar dacă în fundal rulează atât Bixby, cât şi Google Assistant. Singurul moment în care poţi spune că performanţa este „agăţată” puţin este atunci când deschizi tab-ul Bixby Home, animaţiile de scroll fiind mai puţin fluide la prima atingere.
În utilizare reală, performanţa în plus faţă de modelele precedente va fi evidentă doar în aplicaţii pretenţioase precum cele de editare video sau foto, unde procesorul şi cipul grafic sunt utilizate la maximum. Cei 4 GB de memorie RAM sunt în continuare de ajuns, chiar dacă multe alte dispozitive de pe piaţă sunt livrate acum cu 6 sau 8 GB. Majoritatea dezvoltatorilor de aplicaţii încearcă să optimizeze pentru dispozitive cu 2 sau 3 GB memorie RAM, întrucât acestea sunt cele mai comune de pe piaţă, deci poţi ţine deschise destul de multe aplicaţii în paralel. Numai cei care lucrează cu o selecţie mai vastă de aplicaţii vor simţi lipsa memoriei RAM la întoarcerea la unele dintre ele, acestea necesitând încărcare de la zero (aici ar intra în discuţie şi managerul de memorie RAM care este foarte agresiv cu închiderea aplicaţiilor din fundal). Pentru acea categorie de utilizatori, Samsung recomandă însă seria Galaxy Note, care este orientată către productivitate şi multitasking.
Nu putem vorbi pe îndelete despre performanţa noului Galaxy S9 fără să îl punem la treabă în câteva dintre aplicaţiile de testare de pe Google Play Store. În ultima perioadă am evitat să mai folosim aplicaţii care testează strict performanţa 3D, însă fiind vorba despre un chipset nou, pe care nu l-am mai văzut pe niciun alt dispozitiv de până acum, am considerat că merită şi rularea testelor 3D Mark.
Cel mai puternic smartphone cu Android de pe piaţă
Cea mai bună cameră foto de pe smartphone-uri
Îmbunătăţiri de design (poziţia senzorului de amprentă)
Componentă audio excelentă
Multe funcţii software
Sistemele de autentificare puteau fi mai bune
Funcţiile de filmare au limite de timp
Autonomie de medie
Bixby încă nu este un asistent util în România