Samsung Galaxy S9: un nou standard pentru flagship-urile cu Android [REVIEW]

21.03.2018
Samsung Galaxy S9: un nou standard pentru flagship-urile cu Android [REVIEW]
Autonomie, software şi sunet

Autonomie

Samsung a decis să păstreze acumulatorul de 3.000 mAh de pe Galaxy S8 şi pe modelul S9, iar în ciuda creşterii performanţei, cele două dispozitive se comportă similar. Practic, o încărcare completă poate asigura aproximativ o zi de utilizare destul de intensă. Vorbim despre browsing, administrarea mai multor conturi de social media, e-mail-uri şi apeluri, cu 4-5 ore de utilizare a ecranului, în modul de rezoluţie înaltă. Cei care aleg să nu crească rezoluţia la cea nativă a display-ului ar putea depăşi aceste performanţe, însă cu siguranţă nu cu mult. Galaxy S9 este genul de telefon care trebuie încărcat în fiecare zi, însă faptul că beneficiază de încărcare rapidă (dar nu FOARTE rapidă) prin cablu şi de încărcare wireless ajută la prelungirea autonomiei pe parcursul zilei. Aşa cum se prezintă însă fără încărcare suplimentară, Galaxy S9 este doar „mediocru” la acest capitol.

Software

La o primă vedere, Galaxy S9 nu vine cu un software foarte diferit faţă de cel lansat anul trecut pe Galaxy S8 şi îmbunătăţit în toamnă pe Galaxy Note8. Samsung Experience a ajuns la versiunea  9.0, care este bazată pe varianta 8.0 (Oreo) de Android. Astfel, acesta este primul smartphone Samsung livrat cu această variantă a sistemului de operare Google. Ironic, în săptămâna lansării acestui model, Google a oferit către dezvoltatorii software prima versiune beta pentru Android P (9.0).

Dar versiunea sistemului de operare este mai puţin importantă pe dispozitive precum cele produse de Samsung, întrucât modificările aduse de companie sunt atât de multe şi de complexe, întrucât interfaţa Samsung Experience poate oferi o experienţă de utilizare aproape complet diferită faţă de restul dispozitivelor cu Android.

În primul rând, sertarul de aplicaţii nu este disponibil din start, acesta necesitând activare manuală. De asemenea, toate pictogramele sunt încadrate într-un chenar pătrat cu colţuri rotunjite, care poate fi de asemenea dezactivat. O glisare în meniul principal din stânga la dreapta aduce în prim-plan Bixby Home, fluxul de card-uri cu informaţii contextuale pentru fiecare utilizator în parte, în timp ce butonul Bixby poate „chema” asistentul virtual în orice moment. Bixby a devenit puţin mai inteligent faţă de ultima oară când l-am întâlnit, putând acum executa mai multe acţiuni consecutive prin comenzi vocale. Din păcate, comenzile trebuie rostite în limba engleză sau coreeană. Având în vedere că este nevoie de rostirea clară şi fără un accent puternic a comenzilor, în România cel puţin, Bixby este în continuare destul de inutil.

La nivel vizual, interfaţa Samsung Experience s-a schimbat foarte puţin, fiind la fel de aerisită şi bine animată precum în versiunile precedente. Probabil cea mai mare schimbare este posibilitatea de afişare a meniului principal pe orizontală în mod „landscape”, însă având în vedere cât de îngust este ecranul atunci când este orientat în acest mod, probaibl că nu vor fi mulţi care vor dori să îl folosească aşa. Spre diferenţă de Galaxy S8, S9 nu vine cu funcţia „Always-On Display” activată din fabrică, aceasta necesitând activare separată. Odată pornită, aceasta funcţionează la fel ca până acum.

Chiar dacă software-ul nu s-a schimbat foarte mult, metodele de autentificare au evoluat puţin. Pentru S9, Samsung a ales să încerce să aducă recunoaşterea facială cu un pas mai aproape de ceea ce face Apple cu Face ID. Practic, trebuie să înregistrezi atât faţa, cât şi irisul ochilor, pentru a folosi aşa-numitul „Intelligent Scan”. Acesta funcţionează decent, însă există cu siguranţă loc de îmbunătăţire. În primul rând, Intelligent Scan nu funcţionează foarte bine atunci când telefonul este aşezat pe o masă şi nici de la o distanţă normală de utilizare. Scanarea este mai lentă decât Face ID şi reuşeşte să dea greş de mai multe ori decât rivalul său, în special în soare puternic sau pe întuneric. Având în vedere că Intelligent Scan folosesşte tehnologie deja prezentă pe telefoanele din trecut, efortul este apreciat, însă sperăm să vedem o tehnologie mai avansată pe modelele din viitor.

Senzorul de amprentă repoziţionat este mult mai uşor de accesat acum, chiar dacă tot mai există posibilitatea de a apăsa mai întâi pe camera foto înainte de a apăsa pe acesta. Din fericire, senzorul de pe Galaxy S9 este mult mai performant decât cel de pe Galaxy A8, atât înregistrarea amprentelor, cât şi deblocarea telefonului fiind foarte rapide.

Cu toate acestea, niciuna dintre soluţiile Samsung nu sunt ideale pentru cei care folosesc telefonul cu un suport de bord pentru maşină. Senzorul de amprentă pe partea din spate face accesarea acestuia absolut imposibilă în majoritatea suporturilor de pe piaţă, în timp ce Intelligent Scan nu funcţionează întotdeauna de la distanţa între şofer şi telefon (problemă pe care nu am sesizat-o folosind Face ID).

Sunet

Rareori vorbim în ultima perioadă despre capabilităţile de redare a sunetului a smartphone-urilor, întrucât am ajuns în punctul în care majoritatea producătorilor pot oferi hardware şi software bine pus la punct la acest capitol. Alţi producători au început să ofere sunet stereo chiar şi pe dispozitive fără două difuzoare mari dedicate de câţiva ani deja, însă Samsung abia la Galaxy S9 a decis să adopte acest mod de redare.

Practic, telefonul foloseşte difuzorul din partea de jos alături de difuzorul pentru apeluri pentru a oferi sunet stereo, şi chiar „surround” prin intermediul Dolby Atmos (tehnologie integrată în software-ul Samsung Experience 9.0). Cele două difuzoare „acordate” de către AKG oferă în teorie un sunet cu 40% mai puternic decât Galaxy S8, însă neavând la îndemână modelul mai vechi, a fost imposibil să confirmăm aceste declaraţii ale celor de la Samsung.

Cert este că sunetul de pe Galaxy S9 este puternic, nu distorsionează la volum maxim, iar faptul că ambele disfuzoare sunt folosite pentru redare stereo asigură o panoramare corectă în filme şi muzică şi o spaţiere mai bună în jocuri. Activarea funţiei Dolby Atmos din meniul rapid de sus pare chiar să crească volumul de redare puţin, oferind în acelaşi timp un sunet care în teorie ar trebui să creeze impresia de surround. În practică, acest efect este destul de subtil şi funcţionează doar atunci când ţii telefonul în faţă, în orientare landscape, cât mai aproape de faţă, ca atunci când te uiţi la un film sau te joci.

Samsung este una dintre ultimele companii de pe piaţa high-end care oferă un jack audio pentru căşti şi totodată una dintre puţinele care livrează telefoanele sale alături de un headset premium. Asemeni Galaxy S8 şi Galaxy Note8, S9 vine cu o pereche de căşti AKG in-ear de calitate înaltă. Având în vedere că am vorbit deja despre aceste căşti în review-urile precedente, nu vom mai aprofunda şi aici, însă există puţine motive ca acestea să nu fie folosite. Probabil singurele motive pentru care le-ai putea ignora sunt deţinerea unei perechi mai scumpe şi mai performante sau trecerea la căşti wireless.

 

Părţi pozitive

Cel mai puternic smartphone cu Android de pe piaţă
Cea mai bună cameră foto de pe smartphone-uri
Îmbunătăţiri de design (poziţia senzorului de amprentă)
Componentă audio excelentă
Multe funcţii software

Părţi negative

Sistemele de autentificare puteau fi mai bune
Funcţiile de filmare au limite de timp
Autonomie de medie
Bixby încă nu este un asistent util în România

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult