Samsung Galaxy S9: un nou standard pentru flagship-urile cu Android [REVIEW]

21.03.2018
Samsung Galaxy S9: un nou standard pentru flagship-urile cu Android [REVIEW]
Camera foto şi concluzii

Camera foto

Şi astfel ajungem la camera foto de pe Galaxy S9. Samsung consideră că aceasta este atât de importantă pentru acest dispozitiv, încât a concentrat aproape toate eforturile de marketing spre aceasta. Vorbim despre prima cameră foto de pe un smartphone Samsung comercializat în vest care oferă diafragmă variabilă, care se ajustează automat în funcţie de nevoi (primul din lume a fost telefonul exclusivist Samsung W2018 cu clapetă, lansat exclusiv în China).

De altfel, aplicaţia de cameră a devenit un soi de sistem de operare proprietar pe Galaxy S9, aceasta oferind acces la foarte multe funcţii pe lângă cele de simplă fotografiere. Vom vorbi mai întâi despre acestea, înainte să trecem la calitatea efectivă a fotografiilor.

Bixby este o parte foarte importantă a aplicaţiei de cameră, butonul pentru activarea acestor funcţii fiind omniprezent în modul „Auto”. Odată apăsat, acesta porneşte o interfaţă diferită, cu cinci noi meniuri. Primul oferă posibilitatea de traducere de text, utilă pentru meniuri la restaurante, sau citirea semnelor atunci când utilizatorul călătoreşte în străinătate, asemeni funcţiei Lens din Google Translate. Aceasta funcţionează la fel de bine precum soluţia Google, întrucât foloseşte acelaşi dicţionar Google Translate. În funcţie de font-ul folosit şi formularea textului original, traducerile pot fi sau nu OK. Traducerea corectă ţine mai mult de font şi de lumină bună, decât de orice altceva.

Următorul tab este dedicat căutărilor vizuale. Bixby poate să identifice diverse obiecte din raza camerei şi poate să ofere căutări vizuale pentru fotografii care includ obiecte, animale sau clădiri similare pe internet. Tabul cu numărul 3 se numeşte „Place” şi oferă informaţii în timp real despre locul în care se află utilizatorul. Acesta foloseşte GPS-ul şi camera pentru a poziţiona pe ecran puncte de interes precum restaurante şi atracţii turistice din zonă, raza fiind între 50 şi 300 de metri. Atunci când camera este orientată în jos, apare o mică fereastră Google Maps cu zona în care te afli.

Ultimele trei tab-uri sunt un soi de cititoare. Primul citeşte etichete de pe sticlele de vin pentru a oferi informaţii în plus despre origini şi calitate, în timp ce ultimul este un simplu cititor de coduri QR.

Acum că am trecut în revistă funcţiile mai speciale ale camerei, putem să ne concentrăm pe performanţa acesteia, cât şi pe modurile de fotografiere şi filmare. Majoritatea fotografiilor din acest review au fost realizate folosind modul auto, care spre diferenţă de modelele precedente, pare să ofere rezultate excelente aproape de fiecare dată. Samsung a îmbunătăţit mult modul în care calculează timpul de expunere, valoarea ISO, balansul de alb şi acum diafragma, pentru a realiza fotografii de calitate în orice situaţie. În continuare fotografiile par puţin supraexpuse în lumină naturală, însă acest lucru asigură imagini luminoase cu culori foarte bogate. 

Pe timp de zi, fotografiile de pe S9 sunt foarte detaliate, fiind ajutate de diafragma f/2.4 a camerei şi de captarea unor culori foarte naturale. De asemenea, focalizarea este foarte rapidă, aproape instantă în majoritatea cazurilor, dar în continuare este greu să te bazezi pe ea de fiecare dată. De cele mai multe ori imaginile pe modul auto ies foarte bine, însă din când în când mai găseşti câte o poză nefocalizată. Pe timp de noapte, camera trece automat pe diafragma f/1.5, mult mai deschisă, care renunţă la o parte dintre detalii în favoarea lumnii.

De fapt, chiar şi pozele nocturne sunt foarte detaliate, însă atunci când pui acelaşi cadru fotografiat în ambele moduri (cu diafragmă închisă şi cu diafragmă deschisă) se vede diferenţa clară: una dintre fotografii este mai întunecată, dar cu detalii mai bine conturate, iar cealaltă este mult mai luminoasă cu detalii mai puţin evidente. Setarea manuală a diafragmei poate fi realizată doar în modul „Pro”, care permite utilizatorului să modifice toţi parametrii.

În acest moment, Galaxy S9 este puţin înaintea concurenţei de pe piaţă, oferind un obiectiv mai luminos, care poate la nevoie să se „închidă” pentru realizarea de fotografii mai bune în lumină naturală. Senzorul de dimensiuni mari cu pixeli mari asigură un nivel de zgomot redus, în timp ce stabilizarea optică asigură imagini clare chiar şi când timpul de expunere este mai lung. Am observat însă un efect curios, pe care l-am întâlnit prima dată pe Galaxy A8. Este vorba despre anumite zone ale fotografiilor, în special în jurul crengilor copacilor, unde vedem un efect de blur nedorit. Acesta apare doar noaptea şi doar în zone „aglomerate” ale fotografiilor. Presupunem că este vorba despre o limitare de post-procesare, algoritmul încercând probabil să ascundă zgomotul de fundal.

Tabelul de mai sus include şi câteva comparaţii între fotografii realizate pe modul manual cu aceleaşi setări cu diafragma setată pe f/2.4 (poza mai întunecată) şi cu diafragma pe f/1.5 (poza mai luminoasă).

În cele din urmă, avem câteva noi moduri speciale de fotografiere şi filmare. Unul dintre acestea este „Selective Focus”, care simulează prin mai multe expuneri şi prin software efectul de „bokeh”, caracteristic modurilor „portret”. Da, Galaxy S9 are o singură cameră foto, dar poate realiza fotografii de tip portret, cu fundal înceţoşat, chiar şi pe camera frontală. Culmea este că acest mod este printre cele mai bune pe care le-am întâlnit pe telefoanele din ultimii ani, fie că vorbim despre cele cu o singură cameră sau cele cu sisteme duale. Algoritmul Samsung reuşeşte să identifice corect marginile subiectului de mai multe ori decât dă greş. Pentru realizarea acestor fotografii, telefonul realizează două cadre în succesiune foarte rapidă, unul focalizat şi unul defocalizat şi le combină în software. Funcţia este prezentă atât pe camera principală, cât şi pe cea frontală.

Apoi vine funcţia de filmare „super slow motion”, care are un mod de activare destul de ciudat. În modul „Auto”, telefonul poate înregistra fie un singur clip, fie mai multe clipuri de 0,2 secunde pe care le lungeşte apoi la 6 secunde cu încetinitorul. Software-ul pune un pătrat pe ecran, în interiorul căruia va detecta mişcare. Atunci când ceva se întâmplă, telefonul înregistrează respectiva acţiune la 960 de cadre pe secundă. Din păcate, timpul de pregătire este atât de mare, încât cu greu poţi surprinde exact ceea ce îţi doreşti. Motivul este faptul că acel chenar trebuie să îşi schimbe culoarea din alb în galben, iar singura metodă prin care poate face asta este ca telefonul să stea nemişcat timp de câteva secunde bune, cât se face focalizarea automată. În general, până când telefonul este „pregătit” să filmeze în super slow motion, momentul deja a trecut.

Nici pe modul manual nu avem parte de o situaţie îmbunătăţită, întrucât trebuie să apeşi pe filmare exact în momentul pe care doreşti să îl captezi. Astfel, imaginile rezultate pot fi neclare, sau poţi rata momentul complet, întrucât vorbim despre o filmare care ţine 20% dintr-o secundă. Nu în ultimul rând, clipurile rezultate sunt la rezoluţie 720p la o calitate destul de slabă, chiar şi pentru social media. Este un experiment interesant şi cu puţină răbdare pot ieşi rezultate interesante, însă momentan este mai mult o caracteristică de laudă pentru departamentul de marketing, nu ceva cu adevărat utilizabil în viaţa de zi cu zi.

Filmarea în 4K la 60 de cadre pe secundă este însă un alt aspect important pentru Galaxy S9. Acesta este primul smartphone cu Android capabil să oferea această performanţă, doar noile modele de iPhone oferind capabilităţi similare. În timp ce calitatea imaginilor este foarte bună, Samsung dezactivează stabilizarea optică pentru filmările 4K la 60 de cadre pe secundă şi le limitează la maximum cinci minute pentru fiecare înregistrare. Nu este clar de ce există această limitare, având în vedere că Apple nu impune astfel de restricţii pe telefoanele sale.

Am lăsat însă cea mai slabă funcţie pentru final. Chiar dacă alte capabilităţi care folosesc camera de pe S9 puteau fi mai bune, AR Emoji este cea nu funcţionează aproape deloc bine. Telefonul foloseşte camera foto pentru a realiza un avatar tridimensional pentru utilizator, acesta putând apoi să realizeze gif-uri animate pe care să le trimită prietenilor în mesaje. De asemenea, diverse personaje 3D, similare cu Animoji de pe iOS pot fi animate în acest fel, însă animaţiile sunt stângace, totul fiind realizat folosind camera frontală şi un algoritm care nu poate să transpună 1:1 mişcările feţei. Rezultatele sunt destul de „tremurate”, însă cu siguranţă cei mai tineri se vor distra trimiţând astfel de animaţii pe reţelele de socializare. Din păcate, Galaxy S9 nu pare să fie un telefon dedicat celor mai tineri, în special atunci când ne uităm la preţul său de la raft. Singurele emoji-uri AR utilizabile sunt cele predefinite, care sunt generate automat după animaţii predefinite imediat ce îţi înregistrezi faţa. Acestea se regăsesc în galeria de imagini în format GIF şi pot fi trimise către prietenii de pe reţele de socializare, chiar dacă au sau nu un Galaxy S9.

Concluzii

Galaxy S9 nu avea cum să reprezinte un salt la fel de mare înainte precum Galaxy S8. Design-ul conservator a permis însă îmbunătăţirea altor capabilităţi, precum camera foto, care este în acest moment printre cele mai bune de pe un smartphone, fiind mai bună decât concurenţa la anumite capitole şi mai slabă la altele. Performanţa brută în plus este utilă pentru cei care depind de telefon pentru muncă, însă nu foarte mulţi vor beneficia de aceasta, pentru că nu ai nevoie de un procesor mai puternic pentru reţelele de socializare. Display-ul este de asemenea excelent, iar pentru cei care consumă mult conţinut multimedia, atât difuzoarele, cât şi căştile din pachet vor oferi o experienţă de utilizare foarte plăcută.

Desigur, fiecare produs are câteva najunsuri, iar S9 reuşeşte să calce puţin strâmb atunci când vine vorba despre autonomie, sistemele de autentificare şi anumite funcţii pentru cameră, care au fost parcă puţin grăbite. Sperăm însă ca măcar câteva dintre cele câteva mici neajunsuri să fie corectate în viitor prin actualizări software, pentru a apropia acest model încă un pas spre perfecţiune.

Desigur, niciun produs nu va fi vreodată perfect, însă Samsung încearcă an de an să se apropie cât mai mult cu smartphone-urile sale. În ciuda criticilor, Galaxy S9 (şi cel mai probabil şi „fratele” său S9+) este probabil cel mai complet dispozitiv cu Android de pe piaţă, unul pe care toate celelalte companii vor încerca să îl întreacă în lunile următoare. Acest lucru înseamnă că vom vedea o concurenţă acerbă pe piaţa de smartphone-uri în 2018, iar noi, consumatorii, vom avea cel mai mult de câştigat.

Părţi pozitive

Cel mai puternic smartphone cu Android de pe piaţă
Cea mai bună cameră foto de pe smartphone-uri
Îmbunătăţiri de design (poziţia senzorului de amprentă)
Componentă audio excelentă
Multe funcţii software

Părţi negative

Sistemele de autentificare puteau fi mai bune
Funcţiile de filmare au limite de timp
Autonomie de medie
Bixby încă nu este un asistent util în România

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult