Potrivit Samsung, noile telefoane pliabile Z Fold 3 și Z Flip 3 pot fi la fel de durabile ca un smartphone convențional, în ciuda designului aparent fragil.
Având în vedere faptul că au trecut deja câteva luni de când Samsung a dezvăluit noua ofertă de telefoane pliabile, iar vânzările obținute sunt încurajatoare, decizia companiei de a publica acum informații noi despre acestea este mai degrabă surprinzătoare. Putem doar presupune că oficialii companiei au considerat că vânzările sunt cumva limitate de neîncrederea consumatorilor în această categorie de produse.
Încercând să schimbe percepția publicului, Samsung a publicat un clip ce ilustrează într-un mod cinematic patru dintre testele de anduranță la care au fost supuse noile modele Z Fold 3 și Z Flip 3. Astfel validarea designului de carcasă s-a făcut într-o încăpere care simulează condiții potrivnice de temperatură și umezeală, Samsung demonstrând că noile telefoane pliabile pot funcționa și în condiții climatice variate.
Unul dintre teste presupune scufundarea în apă a telefonului pliabil. Deși limitările constructive împiedică proiectarea unei carcase perfect etanșă, Samsung ocolește această problemă aplicând un tratament hidrofobic la nivelul plăcii electronice și a componentelor critice, precum ecranul. Astfel, apa pătrunsă însă în spațiile neetanșe, cum ar fi în spatele ecranului, ar trebui să se scurgă fără a cauza stricăciuni permanente.
Al treilea experiment presupune folosirea unui braț robotizat pentru a testa performanța accesoriului S Pen pe ecranul lui Galaxy Z Fold 3.
Al patrulea test probează anduranța ecranului OLED și a mecanismului de pliere, prin închiderea și deschiderea repetată a mecanismului. Din păcate, Samsung a optat și la acest test tot pentru folosirea de roboți, mișcările simulate neținând cont de variabilitatea inerentă utilizării în condiții reale a telefonului.
Publicat de Samsung fără date concrete care să ateste rezultatele obținute, clipul video apare pe fondul unui număr tot mai mare de incidente raportate la modelul Z Flip 3. Mai precis, scutul din sticlă UTG (Ultra Thin Glass) aplicat de Samsung tinde să fisureze pe mijlocul ecranului, chiar în dreptul zonei de pliere.
Defectul pare că se manifestă fără ca telefoanele să fie abuzate (scăpate pe jos, expuse la variații mari de temperatură, lovite) și fără legătură cu durata de utilizare. Astfel, unii ghinioniști reclamă apariția de fisuri în ecran la doar câteva zile după cumpărarea telefonului.