Galaxy S23 Ultra este un adevărat campion în privința capabilităților pentru zoom optic. Cu toate acestea, Samsung este acuzat din nou că falsifică tocmai pozele care-i aduc cele mai multe laude.
Este vorba despre o funcţie numită 100x Space Zoom, obținută prin combinarea de zoom optic 10X suportat în mod nativ de camera periscop cu funcția Zoom Lock, promițând „îmbunătățirea calității imaginilor obținute cu zoom” folosind post-procesare AI.
Samsung nu explică exact cum funcționează tehnologia, însă cel puțin în unele scenarii de utilizare rezultatele sunt spectaculoase. Spre exemplu, funcția Space Zoom cu permite utilizatorilor să obţină poze de înaltă calitate cu satelitul natural al pământului, fără a avea nici măcar nevoie de un tripod pentru stabilizarea imaginii.
Punând la îndoială abilitățile telefonului de a obține poze reale cu suprafața Lunii, unii experți în fotografie au comparat pozele „optimizate” obținute de Galaxy S23 Ultra. Astfel, experimentele încercate par să demonstreze că algoritmii AI dezvoltați de Samsung adaugă detalii care nu se regăsesc în imaginea originală.
În imaginea de mai sus poate fi admirată o poză surprinzător de reușită cu Luna, satelitul natural al Pământului. Numai că imaginea obținută cu funcția Space Zoom la valoarea 100x iese chiar mai detaliată decât mostra obținută cu un aparat foto dedicat, mult mai performant decât orice cameră smartphone.
Profitând de la faptul că satelitul natural al pământului arată întotdeauna aceeaşi faţă, variind doar porţiunea iluminată, inginerii Samsung ar fi antrenat sistemul AI pentru a adăuga detalii care pur şi simplu nu se regăsesc în imaginea sursă, rezultând poze care arată mult mai bine decât ar trebui. Potrivit acuzațiilor, dacă sunt obținute în modul Space Zoom, pozele cu Luna realizate cu telefoanele Galaxy S23 Ultra nu sunt complet autentice, utilizatorii fiind păcăliţi de software-ul de captură. Vestea „bună” este că, probabil, majoritatea utilizatorilor nu vor sezisa niciodată falsul comis.