După ce a atins vânzări record în timpul campaniei de precomandă, Galaxy S22 a căzut în dizgrație pentru fanii Samsung din mai multe regiuni ale lumii. Însă doar într-o singură țară producătorul sud-coreean a reacționat într-un mod sensibil, reducând prețul modelului flaghip.
În mod remarcabil, Galaxy S22 a depășit recordul stabilit cu modelul Galaxy S8, reușind să vândă peste 1 milion de unități doar în timpul campaniei de precomandă. Puțin peste o lună mai târziu, Samsung anunță deja reduceri de prețuri, în speranța de a salva vânzările intrate în picaj.
Măsura se aplică, deocamdată, doar în ofertele magazinelor din țara natală, Coreea de Sud, apărând ca o încercare de a îndupleca fanii Samsung dezamăgiți de practicile dovedit înșelătoare ale companiei.
Concret, la scurt timp după ce primii cumpărători au ajuns în posesia exemplarelor Galaxy S22 precomandate, entuziasmul acestora a fost practic dinamitat la vestea că un serviciu instalat pe telefoane ar reduce în mod selectiv performanțele în vasta majoritate a aplicațiilor folosite, cu excepția câtorva benchmark-uri „privilegiate”.
Serviciul de optimizare a jocurilor (GOS) este o aplicație care se găsește pe diferite alte dispozitive Galaxy. Rolul său declarat este acela de a preveni supraîncălzirea și extinde durata de viață a bateriei. În schimb, verificări temeinice au relevat că acesta funcționează de fapt ca o frână, limitând performanțele aplicațiilor și cu până la 30% sub nivelul care ar trebui să fie posibil cu chipsetul instalat.
Apărând ca prim suspect, sistemul de răcire inadecvat ar putea fi la sursa limitărilor de performanță descoperite pe toate modelele Galaxy S22, urmată de consumarea rapidă a acumulatorului. Deși ambele sunt explicații credibile, speculațiile au mers și mai departe, acuzând Samsung a căutat de fapt reducerea costurilor de fabricație, selectând componente inferioare pentru Galaxy S22. Nevoia Samsung de a economisi bani nu este neapărat surprinzătoare. La urma urmei, telefoanele Galaxy S22 au același preț de pornire ca modelele de anul trecut, în condițiile în care majoritatea componentelor necesare s-au scumpit între timp.
Deși, Samsung a anunțat între timp pregătirea unei actualizări firmware care permite dezactivarea „optimizărilor” aplicate până acum pe ascuns, răul este deja făcut, mulți dintre cumpărătorii care au ezitat să se alăture campaniei de precomandă reconsiderând acum planul de cumpărare.
Încercând să oprească scăderea neașteptată a vânzărilor, Samsung oferă împreună cu operatorii locali de telefonie mobilă reduceri consistente de prețuri, la achiziționarea oricăreia dintre cele trei variante S22. Fără a oficializa o scădere permanentă a prețurilor, care ar trebui apoi preluată și în alte piețe de desfacere, Samsung a triplat subvențiile acordate prin intermediul partenerilor locali, tăind până 410 dolari din preșul telefoanelor Galaxy S22 achiziționate din Coreea de Sud.
Deși este perfect normal ca prețurile cerute pentru telefoanele Samsung din gama de top să scadă abrupt după primele luni de vânzări, este total neobișnuit ca astfel de reduceri agresive să fie aplicate la doar o lună după lansare.