Întâlnită până acum doar la rivalul iPhone 12 Pro Max, tehnologia sensor-shift pentru stabilizarea imaginii și-ar putea face apariția și pe telefoanele Samsung Galaxy.
Comparat cu implementările OIS tradiționale, care obțin stabilizarea imaginii deplasând modulul camerei foto cu tot cu lentile, tehnologia sensor-shift acționează direct la nivelul senzorului de imagine. Întâlnită mai ales la aparate foto din gama DSLR, stabilizarea imaginii prin metoda sensor-shift este mult mai eficientă în reducerea efectului de blur și imagine tremurată la folosirea modului de filmare. Având masă foarte redusă, senzorul optic poate fi deplasat mai rapid și precis pentru compensarea vibrațiilor, fără ca inerția mecanismului fizic să afecteze prea mult rezultatul final.
Deși este potențial mai performantă, tehnologia sensor-shift nu este neapărat mai scumpă decât implementările OIS convenționale bazate pe mișcarea lentilei. Per total, camera foto rezultată are mai puține elemente în mișcare și poate fi mai compactă, costul inițial al tehnologiei fiind în timp amortizat datorită complexității reduse.
Dincolo de stabilizarea optică mai eficientă, adevăratul câștig urmărit de Samsung ar putea fi spațiul eliberat în jurul camerei foto, care va face posibilă introducerea altor tehnologii sau optimizări pentru creșterea calității imaginii, cum ar fi un senzor optic cu suprafață mai mare pentru camera principală. De altfel, Apple a folosit tehnologia sensor-shift pentru camera ultra-wire de 12MP a modelului iPhone 12 Pro Max și nu pentru camera principală, rezultatul dorit fiind tocmai câștigarea de spațiu.
Potrivit zvonurilor, Samsung ar urma să folosească o implementare a tehnologiei sensor-shift furnizată de specialiștii japonezi ai companiei Olympus, bine cunoscuți pentru expertiza deținută în domeniul aparatelor foto pentru entuziaști.
Rămâne de văzut dacă sistemul de mai compact stabilizare optică și eventual, mai performant, va avea debutul pe camera principală a următorului model Samsung Galaxy, sau una dintre camerele foto secundare, după exemplul Apple.