Pentru un utilizator de smartphone de ultimă generaţie, o autonomie de câteva zile este un ideal imposibil de realizat. Componentele au fost miniaturizate şi ar fi trebuit să fie mai mult spaţiu pentru baterie. Din nefericire, piaţa cere telefoane cât mai subţiri, aşa încât bateria tot nu poate depăşi o anumită limită fizică. Mai mult, procesoarele au căştigat megahertzi şi nuclee în plus, fiind sacrificată autonomia pentru o performanţă cât mai mare. În condiţii de utilizare moderată spre intensă, posesorul unui smartphone de top poate încheia ziua cu bateria descărcată, deşi ea a fost încărcată în noaptea anterioară.
Samsung a decis că în 2012 va face ceva în privinţa asta. Principalele modalităţi de abordare a problemei vor fi creşterea capacităţii bateriei şi efecientizarea consumului modulelor radio din smartphone. Un exemplu în acest sens este dat de Motorola RAZR MAXX. Acesta diferă de modelul anterior prin faptul că acumulatorul de 1.780 mAh a fost înlocuit cu unul de 3.300 mAh. Aplaudăm această mişcare, dar nu putem ignora faptul că grosimea terminalului a crescut cu 2 mm, iar greutatea cu 18 g. Optimizarea consumului modulelor radio sună şi ea bine, dar oare se vor face compromisuri la calitatea semnalului?
Şi mai trist este faptul că un smartphone entry level sau mainstream nu vine cu o autonomie mai bună. Te-ai aştepta ca un telefon cu procesor la 1 GHz şi ecran de 3.2″ să ofere un timp de lucru mai mare decât unul cu procesor dual core la 1,2 GHz şi ecran de 4.3″. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Rar găseşti un smartphone accesibil pe care să-l încarci la două zile cu o utilizare uşoară. Soluţia? Momentan nici noi nu ştim ce să propunem, dar aşteptăm rezultatele celor de la Samsung.