SD Association, entitatea care se ocupă cu standardizarea unităţilor de stocare SD a anunţat specificaţiile finale pentru protocolul SD 6.0, care va aduce noile carduri UHS-III cu viteze de transfer de două ori mai mari decât modelele UHS-II. Odată cu SD 6.0 au fost dezvăluite şi noi card-uri din gama „Application Performance Class” A2, dedicate smartphone-urilor.
Standardul UHS-III va oferi posibilitatea de a dezvolta carduri de memorie SD care să opată atinge viteze de citire şi/sau scriere de până la 624 MB/s (full duplex). În comparaţie, standardul UHS-I oferă viteze între 50 şi 104 MB/s, în timp ce UHS-II oferă 156 MB/s full duplex sau 312 MB/s half duplex. Din fericire, cei care au deja dispozitive UHS-II vor putea folosi noile carduri de memorie, întrucât interfaţa nu s-a schimbat. Desigur, vitezele de transfer pe dispozitivele UHS-II nu vor fi mai mari decât până acum. În acelaşi timp, slot-ul UHS-III va fi compatibil cu toate generaţiile precedente de carduri SD. Capacitatea maximă teoretică rămâne însă tot la 2 TB, valoare care încă nu a fost atinsă.
Card-urile UHS-III par a fi realizate pentru dispozitive mobile precum laptop-uri şi camere foto, însă card-urile din gama „Application Performance” sunt dedicate smartphone-urilor. Anul trecut, SD Association a prezentat standardul A1, care asigură performanţă ridicată în aplicaţiile stocate pe card, iar acum, odată cu introducerea protocolului SD 6.0 (din care face parte şi UHS-III), vine şi o variantă superioară: A2. În timp ce viteza de transfer secvenţială nu creşte faţă de generaţia A1, rămânând la 10 MB/s, pentru ca un card să fie inclus în această clasă, trebuie să poată ţine un număr foarte mare de operaţiuni pe secundă. Pentru citire, cardurile A2 trebuie să poată asigura 4000 IOPS, în timp ce pentru scriere trebuie să ofere performanţă de 2000 IOPS.
Nu în ultimul rând, SD 6.0 vine şi cu o serie nouă de carduri numite LV (low-voltage). Acestea vor fi realizate pentru a oferi un consum cât mai scăzut de energie, pentru a îmbunătăţi autonomia dispozitivelor. Spre diferenţă de cardurile microSD din trecut, care folosesc 3,3V pentru iniţializare şi scad apoi la 1,8V, noile carduri vor rula permanent la valoarea scăzută. În timp ce cardurile vor fi compatibile cu dispozitive mai vechi, cardurile vechi nu vor putea fi folosite în dispozitivele echipate cu slot LV.
Întrucât protocolul SD 6.0 abia a fost anunţat, va dura ceva vreme până când vom primi carduri realizate de producători şi dispozitive compatibile. Ultima dată când a fost introdus un nou protocol SD, care a venit la pachet cu UHS-II, au trecut cam doi an până la apariţia dispozitivelor compatibile.