În ce priveşte proiectarea telefoanelor inteligente, fiecare milimetru de spaţiu economisit reprezintă o mică victorie care poate permite folosirea unei carcase mai subţiri, strecurarea unui acumulator de capacitate mai mare, sau includerea altor tehnologii inovatoare.
În trecut, trecerea de la cartele SIM standard la cele Micro SIM şi apoi Nano SIM a oferit suficientă flexibilitate pentru plasarea slot-ului pentru cartelă într-o locaţie convenabilă, care să nu pătrundă în spaţiul rezervat acumulatorului sau altor componente electronice esenţiale. Însă tendinţele spre o construcţie cât mai suplă au ajuns să forţeze din nou limitele fizice, anumite elemente care nu pot fi miniaturizate (ex. conectorul jack 3.5 mm pentru căşti) fiind eliminate. Următoarea piedică este chiar slot-ul pentru cartelă SIM.
Accesibil, în cazul telefoanelor cu design de carcasă unibody, printr-o fantă aplicată pe rama laterală, slot-ul pentru cartelă SIM constituie un punct de slăbiciune pentru rezistenţa structurală a carcasei, zona acestuia fiind prima care să sufere deformări în cazul unei manevrări incorecte.
Producătorul de chipseturi ARM propune rezolvarea acestor probleme integrând funcţionalitatea cartelei SIM direct în chipseturile telefoanelor mobile. Astfel, de la dimensiunea de 12.3×8.8 mm a unei cartele Nano SIM (inclusiv slot-ul care o adăposteşte), amprenta ocupată poate fi redusă la numai „o fracţiune de mm²” ocupată pe suprafaţa unui chip de siliciu. Măsura va reduce costul de fabricaţie şi va elibera spaţiu pentru folosirea în alte scopuri.
Numit iSIM noul format pentru cartelă SIM trebuie mai întâi aprobat de companiile care oferă servicii de telefonie mobilă, însă nu sunt prea multe motive pentru care acestea ar refuza, noul format miniaturizat fiind aplicabil inclusiv dispozitivelor IoT (internet of things), fapt ce va creşte considerabil numărul dispozitivelor prezente în reţea.