Ecranele transparente sunt spectaculoase atunci când sunt folosite la telefoane mobile însă au dezavantaje în utilizarea zilnică. Poate că unii işi mai amintesc de Sony Ericsson Xperia Pureness, un telefon lansat la finalul lui 2009, care avea un ecran monocrom transparent de 1.8”. Principala sa problemă era, aţi ghicit, lizibilitatea informaţiilor afişate. Cu un fundal potrivit în spate, ecranul era uşor descifrabil. Altfel, te chinuiai să citeşti un SMS sau să vezi meniul. După trei ani, o companie din Taiwan lucrează la un smartphone cu ecran similar, însă folosind o tehnologie diferită. Acesta are un aspect foarte spectaculos şi vă vom prezenta câteva detalii legate de el.
Oprit, smartphone-ul transparent arată ca o bucată de plastic mătuit. Cristalele lichide ale ecranului sunt inactive şi orientate aleator atunci când matricea nu este alimentată. Când telefonul este pornit, cristalele lichide lasă lumina să treacă prin ele şi ecranul devine transparent, mai puţin în zonele în care este afişată informaţia. Prototipul de aici este alimentat cu două baterii de ceas şi are o placă de bază pentru componente foarte subţire. Cardul microSD este vizibil, iar producătorul Polytron vrea să integreze şi microSIM-ul în dreptul său pentru a maximiza suprafaţa transparentă a telefonului. Din păcate, produsul final s-ar putea să nu fie transparent pe întreaga sa suprafaţă.
Baza smartphone-ului transparent va trebui să fie acoperită, deoarece acolo vor fi integrate componentele şi un acumulator decent. Compania taiwaneză vrea să aibă până la finalul acestui an un prototip funcţional. În acest ritm, un posibil telefon ar putea să se lase mult timp aşteptat. Nu ştiu cât de popular va fi un smartphone cu ecran transparent. Într-o eră în care calitatea ecranului este foarte importantă şi informaţia afişată este din ce în ce mai mare, nu îţi poţi permite să lansezi pe piaţă un terminal care să frustreze clienţii.