Smartphone-urile cu funcționalitate AI vor acapara peste jumătate din piață până în 2028

17.09.2024
Smartphone-urile cu funcționalitate AI vor acapara peste jumătate din piață până în 2028

Cererea globală de smartphone-uri cu funcționalitate AI, în special în rândurile utilizatorilor mai tineri, cu cunoștințe tehnice, se află în continuă creștere, în ciuda faptului că aceste dispozitive se plasează, de cele mai multe ori, în segmentul de flagship-uri și costă mult peste medie. Giganții industriei au intrat deja în această “horă”, Samsung lansând primele dispozitive cu Galaxy AI la începutul acestui an, iar Apple pregătește apariția pe piață a familiei iPhone 16, primele telefoane ale companiei concepute pentru AI (Apple Intelligence). Având în vedere că și producătorii concurenți fie au deja funcționalitate AI în dispozitivelor acestora, fie pregătesc astfel de implementări, se așteaptă ca piața acestor device-uri să crească semnificativ în următorii ani.

Conform datelor prezentate de Stocklytics.com, smartphone-urile care includ funcționalitate AI vor reprezenta nu mai puțin de 54% din piața telefoanelor mobile inteligente până în 2028, de trei ori mai mult decât în acest moment.

Livrările mondiale de smartphone-uri cu AI vor crește de patru ori și vor depăși 910 milioane de unități.

În ochii utilizatorilor de rând, tehnologia AI a revoluționat segmentul telefoanelor mobile inteligente, transformându-le în dispozitive mai rapide și mai ușor de utilizat. Astfel, cererea pentru telefoane noi a crescut, ajutând și industria smartphone-urilor să-și revină după doi ani de vânzări în scădere. Deși principalii jucători, cum ar fi Apple, Samsung sau Google abia au intrat în această “cursă AI”, analiștii oferă prognoze de-a dreptul entuziasmante pentru viitorul acestei piețe.

Agenții precum Statista sau Canalys oferă date conform cărora smartphone-urile cu capabilități AI reprezintă cam 16% din totalul livrărilor de telefoane inteligente din 2024. Cota de piață a acestor dispozitive cu funcționalitate AI va crește semnificativ în următorii ani, 54% din piață urmând să fie reprezentată de smartphone-urile cu AI în 2028.

Și datele furnizate de IDC confirmă aceste previziuni: până la sfârșitul acestui an, livrările de smartphone-uri cu funcționalitate AI vor depăși 234 de milioane de unități, în timp ce, până în 2028, este de așteptat ca acest segment să crească cu aproape 290%, ajungând la livrări de nu mai puțin de 912 milioane de unități.

Majoritatea utilizatorilor sunt interesați de editarea fotografiilor cu ajutorul AI-ului

În ciuda faptului că implementarea AI-ului în telefoane poate duce la o gamă destul de variată de funcții, cum ar fi gestiunea mai bună a bateriei sau traduceri si sumarizări de mesaje text sau e-mail-uri, nu acestea reprezintă principalul motiv pentru care utilizatorii își doresc astfel de dispozitive.

Conform unui sondaj realizat de Samsung în cursul acestui an, susținut în rândurile a 5000 de utilizatori din diferite țări, mai mult de jumătate din respondenți au afirmat că folosesc smartphone-uri cu AI pentru a căuta și a învăța mai multe despre anumite subiecte. De asemenea, 53% dintre participanți au afirmat că utilizează Galaxy Ai pentru a edita fotografii și clipuri video.

Concomitent, un sondaj realizat de agenția Calalys indică entuziasmul utilizatorilor din China pentru smartphone-urile cu AI, 43% dintre cei intervievați fiind interesați sau foarte interesați de achiziția unui astfel de device. În Statele Unite ale Americii, acest procentaj scade până la 15% dintre utilizatori. În Europa, mai exact în Germania, peste jumătate dintre participanții la sondaj au afirmat că au un interes foarte scăzut față de telefoanele cu funcționalitate AI.

Mai mult, majoritatea participanților la sondaj, 49%, au afirmat că ar fi dispuși să cheltuie cel mult 100$ pentru un smartphone cu funcții AI, în timp ce numai 12% ar fi dispuși să achite peste 1000$ pentru un astfel de dispozitiv.

Sursa: Stocklytics.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult