Snapdragon 8 Elite, lansat oficial: 8 ani de actualizari și GPU cu 40% mai rapid

22.10.2024
Snapdragon 8 Elite, lansat oficial: 8 ani de actualizari și GPU cu 40% mai rapid
Sursa foto: heyitsyogesh | X

Qualcomm este pe cai mari: compania tocmai a lansat cel mai nou și mai puternic procesor al său.

Snapdragon 8 Elite a fost dezvăluit în cadrul unui eveniment special organizat în Hawaii.

Noul chipset este un salt important în evoluția procesoarelor mobile, aducând inovații care promit să transforme experiența utilizatorilor de smartphone-uri premium.

Putere brută și eficiență energetică

Arhitectura acestui procesor se bazează pe procesul de fabricație de 3 nanometri, încorporând opt nuclee Qualcomm Oryon personalizate.

Două dintre acestea sunt nuclee principale care pot atinge frecvențe de 4,32 GHz, în timp ce celelalte șase nuclee de performanță funcționează la 3,53 GHz.

Această configurație, împreună cu un cache L2 generos de 24MB, oferă o îmbunătățire a performanței cu 45% față de generația anterioară.

În plus, consumul de energie a fost redus cu 27% comparativ cu predecesorul său.

Inteligența artificială avansată

Unitatea neuronală Hexagon permite procesarea AI direct pe dispozitiv cu o viteză cu 45% mai mare.

Această capacitate se traduce prin experiențe multi-modale sofisticate, ce le permit dispozitivelor să proceseze simultan voce, text, imagini și comenzi în timp real.

Pe partea de fotografie și videografie, 8 Elite suportă senzori de până la 320 de megapixeli.

Sursa foto: Qualcomm

Sistemul triplu ISP Spectra AI aduce caracteristici precum segmentarea semantică nelimitată la rezoluție 4K, ștergerea obiectelor din videoclipuri și ajustări în timp real ale tonurilor pielii și cerului.

Gaming la nivel profesional

Pentru pasionații de jocuri pe telefon, procesorul grafic Adreno reproiectat oferă o creștere a performanței cu 40% și suport pentru tehnologii avansate precum ray-tracing.

Este primul procesor mobil care suportă sistemul de geometrie virtualizată Nanite și Unreal Engine 5.3, aducând grafică la nivel de console pe dispozitivele mobile.

Conectivitate fără compromisuri

Noul procesor este echipat cu modemul Snapdragon X80 5G, primul cu agregare pentru șase purtătoare în downlink și extensie bazată pe AI pentru mmWave.

Vitezele teoretice pot atinge 10 Gbps la download și 3,5 Gbps la upload. Sistemul FastConnect 7900 aduce suport pentru Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4 și conectivitate Ultra Wideband, toate integrate într-un singur chip de 6nm.

Producători precum Samsung, Xiaomi, Asus, OnePlus, Honor și OPPO se pregătesc să integreze acest procesor în următoarele lor modele flagship. Vorbim despre viitoarele Galaxy S25, OnePlus 13, OPPO Find X8 Ultra, seria Xiaomi 15, seria Honor Magic 7, Asus ROG Phone 9 și Realme GT7 Pro.

8 ani de actualizări

Snapdragon 8 Elite va beneficia de opt ani de actualizări pentru sistemul de operare Android.

Totuși, asta nu înseamnă că toate telefoanele cu Snapdragon 8 Elite vor oferi așa ceva.

Sursa: Wccftech

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult