Qualcomm a anunțat în mod oficial noul chipset high-end care va sta la baza celor mai performante smartphone-uri cu Android din 2022. Acesta se numește, așa cum știam deja pe baza leak-urilor, Snapdragon 8 Gen 1 și promite performanță cu mult îmbunătățită față de generația anterioară, în special atunci când vine vorba despre procesare de date cu AI și procesarea de fotografii și clipuri video.
Snapdragon 8 Gen 1 este primul chipset dintr-o nouă serie high-end. Acesta folosește cea mai nouă arhitectură disponibilă, Armv9 și are la bază un CPU octa-core pe format 1+3+4. Nucleul principal este un Cortex-X2 la 3 GHz, în timp ce nucleele de performanță sunt bazate pe Cortex-A710 la 2,5 GHz. În cele din urmă, nucleele eficiente, patru la număr, sunt Cortex-A510 la 1,8 GHz. Toate acestea sunt construite pe un proces de fabricație pe 4nm.
Qualcomm nu poate să revendice însă titlul de „primul producător care anunță un procesor pe 4nm”, întrucât MediaTek, actualul lider al pieței de procesoare de mobil, a anunțat Dimensity 9000 de curând, care folosește acest nou proces de fabricație.
Compania Qualcomm promite un aport de performanță de 20% față de Snapdragon 888 pentru CPU și o eficiență îmbunătățită cu 30% la capitolul consum de energie.
Cipul grafic Adreno nu are un „nume” oficial, însă la rândul său promite o îmbunătățire de 30% a performanței față de modelul anterior, cu o eficiență mai bună cu 25%. Practic, noul procesor va fi și mai rapid și mai „economic” din punct de vedere al consumului de energie.
Tot integrat în Snapdragon 8 Gen 1 este și modem-ul 5G Snapdragon X65. Acesta beneficiază de cele mai noi tehnologii disponibile și promite viteze de transfer de până la 10 Gbps pentru download, în concordanță cu cele mai recente specificații 3GPP Release 16. Pe lângă 5G, noul chipset include compatibilitate cu Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E, Bluetooth LE Audio și Snapdragon Sound, pentru redarea AptX Lossless.
Componentele dedicate capturii foto și video intră sub un nou nume: Snapdragon Sight. Acestea asigură noi capabilități pentru sistemele de camere de pe smartphone-uri. De exemplu, procesorul de imagine Spectra ISP este echipat cu trei nuclee și permite captură foto la 18 biți. Astfel, poate capta de 4.096 de ori mai multe date simultan decât modelul anterior.
Sistemul permite captura de 240 de imagini de 12 megapixeli simultan, sau captură video 8K, cu posibilitatea de a realiza fotografii la 64 megapixeli în același timp. Qualcomm spune că procesorul este capabil să capteze 3,2 gigapixeli pe secundă. Snapdragon 8 Gen 1 permite și captură video 8K în HDR10+, fotografii RAW 18-bit și un mod nocturn îmbunătățit, care poate capta 30 de fotografii pe secundă pentru a le combina într-o singură imagine luminoasă și clară.
Procesorul de la Qualcomm promite de asemenea că este capabil să realizeze efectul modului „Cinematic” de pe iPhone 13 în timp real în rezoluție 4K, pe când Apple a limitat această captură la 1080p.
Un al patrulea nucleu pentru procesare de imagini este însă integrat în procesor pentru a fi tot timpul pornit, fără să consume energie în plus. Acesta ar putea ține camera frontală pornită tot timpul, pentru a asigura că telefonul reacționează la acțiunile utilizatorului. Practic, ar putea să dispară ecranele de blocare, întrucât telefonul va ști tot timpul când te uiți la el. De asemenea, există posibilitatea de a detecta permanent dacă cineva se uită în ecranul tău și să pună telefonul într-un mod privat. Datele înregistrate de cameră rămân însă securizate hardware local.
De asemenea, avem noi capabilități AI îmbunătățite, grație nucleelor Hexagon. Avem de a face cu o performanță de 4 ori îmbunătățită la acest capitol, cu un consum de energie redus de 1,7 ori față de Snapdragon 888. Astfel, Qualcomm propune noi funcții de procesare foto sau video, cât și noi capabilități în jocuri video. Este vorba despre o tehnologie similară cu NVIDIA DLSS, care poate să îmbunătățească în timp real rezoluția sau framerate-ul unui joc, folosind AI.
Practic, Qualcomm propune redarea jocurilor la o rezoluție mai mică și îmbunătățirea imaginii finale cu AI. Dacă redai un joc în 1080p, acesta ar putea fi afișat în 4K fără degradarea calității imaginii, chiar dacă procesorul grafic nu depune efort pentru redare 4K. De asemenea, un joc la 30 FPS ar putea fi îmbunătățit la 60 FPS, prin introducerea de cadre intermediare, calculate cu AI. Qualcomm spune că această capabilitate va putea să ruleze nativ, fără a fi nevoie de suport din partea dezvoltatorilor de jocuri.
În cele din urmă, Snapdragon 8 Gen 1 beneficiază de un Trust Management Engine la nivel hardware, o zonă a procesorului care poate stoca date extrem de importante în siguranță. Este vorba despre chei digitale pentru mașină, acte digitale precum o carte de identitate sau un permis de conducere și portofele digitale pentru criptomonede.
Ca de obicei, Snapdragon 8 Gen 1 promite foarte multe, iar, având în vedere tradiția Qualcomm din ultimii ani, cu siguranță va livra pe majoritatea planurilor. Totuși, rămâne la latitudinea producătorilor de telefoane dacă vor folosi sau nu toate aceste capabilități. Mulți producători preferă să își producă propriul procesor de imagine, de exemplu, ignorând capabilitățile implementate de Qualcomm, în timp ce alții nu vor folosi AI-ul atât de mult în versiunile personalizate de Android. Cert este că noul procesor poate să facă toate aceste lucruri, dar va trebui să așteptăm să vedem dacă toate vor fi cu adevărat utile.
Rămâne însă o necunoscută și performanța reală pe care Snapdragon 8 Gen 1 o va oferi, cât și dacă procesorul este mai rece sau mai „fierbinte” decât generația anterioară. Cel mai probabil, noul chipset va fi disponibil pe smartphone-uri high-end ale unor producători înainte de sfârșitul anului 2021 și îl vom tot întâlni pe parcursul anului următor.
sursa: The Verge