Camera din noile smartphone-uri Pixel de la Google este printre cele mai bune de pe piaţă, fiind poziţionată pe primul loc în topul DxOMark cu un punctaj de 89. Aceasta nu foloseşte un senzor mult diferit faţă de cel al concurenţei, însă vine echipată cu un software avansat dezvoltat de către Google, care adaugă stabilizare electronică avansată şi tehnici de procesare din care rezultă capturi excelente. Secretul din spatele acestui software este faptul că a fost dezvoltat pentru un dispozitiv care nu a mai ajuns pe piaţă într-o versiune finală: Google Glass.
Întrucât Glass era un dispozitiv foarte mult orientat către funcţiile foto şi video, acesta avea nevoie de un software foarte avansat, capabil să realizeze capturi în orice condiţii, în special în mişcare. Astfel a luat naştere algoritmul de stabilizare digitală, care poate oferi rezultate comparabile cu sistemele mecanice de stabilizare optică. Se pare că soluţia a fost captura în fundal a mai multor imagini consecutive într-un timp scurt şi utilizarea lor pentru a îmbunătăţi o singură imagine prin procesare automată.
Google susţine că această tehnologie va continua să evolueze, luând în calcul implementarea algoritmilor de machine learning pentru a îmbunătăţi automat imaginile prin controlul balansului de alb şi prin aplicarea de efecte de genul „blur”, „lighten” şi „darken” pentru a realiza fotografii cât mai bune în modul automat.
Software-ul dezvoltat pentru Google Glass în urmă cu câţiva ani stă acum la baza camerei din Pixel şi este deja prezent pe YouTube, sistemul de filmare la 360 de grade Jump şi Google Photos şi probabil că în curând va ajunge şi pe alte dispozitive cu Android.