Sony Ericsson G900 – toţi pentru un smartphone, unul pentru toţi

07.11.2008
Sony Ericsson G900 – toţi pentru un smartphone, unul pentru toţi
Alte facilităţi. Autonomie. Concluzii

Agenda şi mesageria

O facilitate specifică telefoanelor cu touchscreen este recunoaşterea scrierii de mână (Handwriting Recognition). G900 permite căutarea de contacte în agendă şi chiar scrierea de mesaje folosind stylus-ul şi schiţând literele alfabetului. Altfel, nimic deosebit. Totul este bine structurat şi intuitiv.

Sony Ericsson G900

Camera foto

Camera nu a fost şi nu va fi niciodată cea mai importantă dotare a unui smartphone. Vine mai degrabă ca o completare sugerată de cei care se ocupă de marketing. Eu unul, aş prefera întotdeauna un dispozitiv business fără cameră foto, dar cu un design plăcut şi foarte bine înzestrat tehnic la celelalte capitole. Totuşi, pentru cei interesaţi, mâine voi adăuga câteva fotografii realizate cu G900. Dotările camerei sunt comparabile cu ce oferă cea de pe Samsung Omnia: 5 MP, autofocus, stabilizator de imagine, focus în zona dorită prin indicarea cu degetul pe display şi LED flash. Înregistrarea video este de calitate mediocră, la rezoluţie QVGA (320 x 240 pixeli).

Autonomie

Ca mai toate telefoanele Sony Ericsson, G900 beneficiază de o autonomie foarte bună pentru un smartphone: trei, până la aproape patru zile de funcţionare în condiţii de utilizare obişnuite.

Plusuri şi minusuri

[+] Smartphone compact şi uşor (106 x 49 x 13 mm, 99 grame);

[+] Sistem de operare Symbian UIQ;

[+] Conectivitate 3G şi Wi-Fi;

[+] Cameră de 5 MP cu autofocus;

[+] Autonomie bună.

[+] Raport calitate/preţ bun.

[-] Deşi senzitiv, ecranul are doar 2.4 inch diagonala;

[-] Lipsă tastatură QWERTY fizică;

[-] Pentru introducerea/scoaterea cardurilor trebuie scos capacul de pe spate;

[-] Puţine aplicaţii preinstalate (poate versiunea finală va veni cu mai multe programe).

Sony Ericsson G900

Concluzie: Sony Ericsson G900 este un smartphone decent care ar fi fost mult mai impozant dacă dispunea de un ecran de măcar 2.8 inch. Poate fi considerat urmaşul lui SE P1 şi concurentul lui Nokia E66 (G900 şi E66 au specificaţii apropiate şi au fost lansate cam în aceeaşi perioadă: mai-iunie 2008). Faţă de E66, are următoarele avantaje: ecran touchscreen, cameră foto de 5 MP cu autofocus (E66 se prezintă cu o cameră de 3.15 MP cu AF) şi preţul un pic mai scăzut. Smartphone-ul finlandez costă acum aproximativ 1400 RON, iar Sony Ericsson G900 se vinde cu aproximativ 1150 RON. Avantajele lui E66 sunt date de versiunea mai populară de Symbian S60, ver. 9.2 şi de receptorul GPS integrat.

Prima impresie. Construcţie

Prezentat pentru întâia oară la începutul lui februarie, în cadrul celui mai mare târg dedicat telefoniei şi telefoanelor mobile – Mobile World Congress (fostul 3GSM), Sony Ericsson G900 a ajuns în sfârşit şi la redacţia go4it. Prima impresie a celor care l-au văzut a fost aceea că au în faţă un telefon obişnuit, nu un smartphone.

Aşa este, la prima vedere G900 pare un telefon modest ce nu iese în evidenţă prin elemente deosebite, cum ar fi o carcasă strălucitoare furată parcă dintr-un magazin de “geamuri şi oglinzi” sau "lucioasă" ca Nicoleta după un make-up agresiv. Nici display-ul nu-ţi şopteşte cum că G900 este de fapt un telefon inteligent. Trebuie să-l descoperi singur.

Construcție

Sony Ericsson G900Partea frontală este specifică telefoanelor comune, fiind definită de un raport aproximativ egal între dimensiunea ecranului şi restul corpului terminalului. Tastatura alfanumerică, bine spaţiată şi generoasă ca dimensiuni, permite utilizarea confortabilă chiar şi de către posesorii unor degete mai groase.

Deasupra tastaturii se află pad-ul de navigare cu buton de confirmare în mijloc, încadrat în stânga şi în dreapta de două taste rapide care duc către mesagerie şi notiţe plus încă două pentru ştergerea caracterelor şi revenirea la meniul anterior.

Camera mică amplasată în partea superioară a terminalului trădează conectivitatea 3G a acestuia. Pe spate observăm obiectivul camerei foto principale, în stânga căruia scrie 5 MP – lucrurile deja încep să se clarifice. Privind latura stângă, nu putem trece cu vederea stylus-ul, acel instrument care ne ajută să controlăm mai bine ecranul senzitiv. Aşadar, iată încă un secret important al lui G900 – touchscreen-ul.

În rest, părţile laterale găzduiesc aceleaşi interfeţe de conectare şi butoane prezente pe mai toate dispozitivele smartphone (interfaţă conectare încărcător/cablu de date/headset, taste de volum, buton dedicat camerei foto/video şi o tastă care blochează tastatura).

Sony Ericsson G900

Urmărește Go4IT.ro pe Google News