Partea de software nu ascunde surprize spectaculoase. Cei care au mai avut telefoane Sony Ericsson vor recunoaşte meniul întâlnit şi la modelele ceva mai vechi. Nici suportul pentru teme Flash Lite nu mai este o noutate, temele spectaculoase create în flash au fost prezente pe unele modele anterioare. K660 include 4 teme flash: Amethyst, Clarity, Gossamer şi Kriss kross.
Agenda lui K660, ca şi la alte modele, poate stoca 1000 de intrări, în total 7000 de numere de telefon. O funcţie interesantă şi practică în acelaşi timp este Smart Search. Când scrii primele cifre ale unui număr de telefon în ecranul de standby, sunt afişate automat contactele ale căror numere de telefon includ cifrele respective.
Funcţiile multimedia cad în sarcina player-ului MP3 Walkman (versiunea 3.0), a camerei foto de 2 MP care are la bază aplicaţia Cyber-shot 2.0 şi a tunerului FM. Camera foto este prezentă la K660 pentru simplul fapt că a ajuns un accesoriu care nu mai trebuie să lipsească dintr-un telefon mobil cu anumite pretenţii. Nu doar cei 2 MP sunt problema, ci lipsa bliţului şi a autofocus-ului. Înregistrarea video este şi ea modestă, cu cele 15 fps-uri ale sale.
Tunerul FM este identic cu cel din versiunile anterioare: oferă scanare automată, pot fi salvate 20 de staţii FM şi nu lipsesc suportul RDS respectiv TrackID.
Funcţiile de office sunt şi ele standard. Se regăsesc aplicaţiile clasice de gestionare a timpului şi informaţiilor precum Calendar, Tasks, Notes, Timer şi Code Memo.
Chiar dacă cele două butoane dedicate browser-ului Web şi clientului de e-mail lasă de înţeles că telefonul ar fi special optimizat în aces sens, nu e chiar aşa. Clientul de e-mail îşi îndeplineşte cuminte sarcinile şi permite configurarea conturilor cu protocoale POP3 şi IMAP4, la fel ca şi în modelele mai vechi. De cealaltă parte, singura inovaţie (deşi termenul este prea pretenţios) inclusă în browser-ul Web este cursorul virtual însoţit de un meniu contextual care facilitează accesul la câteva dintre cele mai frecvente operaţiuni.
Cu plusurile (inclusiv suportul HSDPA) dar şi cu minusurile sale, Sony Ericsson K660 va fi totuşi un telefon interesant pe care îl vrem la teste imediat cum va apărea. Poate va fi lansat chiar zilele următoare la World Mobile Congress. Dacă funcţiile sale, aşa în mare, le ştim deja, rămâne de văzut dacă preţul va fi suficient de atractiv pentru a compensa minusurile.
Sony Ericsson K660 nu este cel mai tare telefon din toate timpurile. Nu este nici cel mai bun telefon din portofoliul producătorului japonezo-suedez. Însă va fi un model de referinţă al anului 2008 dacă alături de funcţiile caracteristice va avea şi un preţ atrăgător. Nu toţi avem nevoie de funcţii avansate şi nu toţi suntem dispuşi de plătim câte 20 de milioane la fiecare 6 luni pentru un telefon nou. De aceea, un telefon ca acesta va fi bine primit, dacă va exista compromisul facilităţi – preţ.
Chiar dacă a fost anunţat încă din luna noiembrie, Sony Ericsson K660 se mai lasă puţin aşteptat, înainte să ni se arate în toată splendoare sa. Iar cuvântul splendoare nu a fost aruncat întâmplător într-o frază cu metafore transparente. K660 este un telefon elegant, cu un amestec de retro , care se remarcă fără a ţipa după atenţie. Discret. Sunt puţine funcţii care îi lipsesc şi care îl scot din gama telefoanelor de top ale celor de la Sony Ericsson. Printre acestea se numără sistemele Gesture şi Shake control, cele care permit utilizarea anumitor funcţii pe baza gesturilor şi a mişcării telefonului.
Partea retro din impresia lăsată de construcţia telefonului este dată de tastatură. Butoanele acesteia, rotunde şi de dimensiuni medii, imi aduc aminte de primele telefoane fixe cu butoane. Utilizarea acestor taste nu are cum să ridice probleme de utilizare nici celor cu degete mai puţin elegante.
Dpad-ul înglobează 8 butoane plus joystick-ul din centru lor. Alături de butoanele standard pentru convorbiri, cele două taste soft, Activity Menu şi Clear, există două taste dedicate browser-ului Web şi email-ului, dovadă a faptului că ştie Google de ce se luptă să acapareze piaţa reclamelor pentru Internetul mobil.
Ecranul nu impresionează prin dimensiune. Are 2 inch şi rezoluţie QVGA (320 x 240). Caracteristicile imaginii, contrastul, culorile şi luminozitatea sunt mulţumitoare.