Sony Ericsson W508 este un telefon ce îţi oferă aceeaşi experienţă audio trepidantă precum modelele Walkman de pe segmentul de top (W980, W995), dar la un preţ mult mai scăzut. Sigur, s-a renunţat la anumite facilităţi, însă acestea pot fi trecute uşor cu vederea când utilizatorul îşi doreşte un telefon muzical, nu un gadget complet. Vom vedea ce ne oferă W508 şi dacă lipsurile sale au vreo importanţă semnificativă.
Pe partea de design, Sony Ericsson W508 se aseamnă destul de mult cu modelul high-end W980: construcţie tip clamshell, taste rotunde cu dispunere similară, taste multimedia senzitive la exterior, ecran identic mai puţin cel extern care este monocrom şi are o rezoluţie mai mică. Diferă poziţionarea camerei foto şi materialul plastic din care este realizată carcasa – unul mai ieftin în cazul terminalului W508. Este normal să fie aşa, deoarece producătorii ne pun la dispoziţie o mulţime de carcase interschimbabile, cu diferite nuanţe şi teme coloristice.
Legat de specificaţii, priviţi tabelul comparativ Sony Ericsson W508 vs. W980 vs. W995
Walkman
Punctul forte este evident player-ul Walkman 3.0 şi hardware-ul aferent. Ai un control avansat asupra pieselor din telefon (playlist-uri pe categorii, inclusiv după starea ta de spirit – Sens Me), mai puţin opţiunea de căutare pe care, aşa cum am mai spus şi în alte articole despre telefoane Walkman, nu înţeleg de ce SE nu o include. În schimb, ne consolăm cu controlul gestual “Shake Control” asupra track-urilor – ţineţi apăsat butonul de play şi scuturaţi uşor telefonul pentru a trece la următoarea piesă.
Calitatea audio este foarte bună, în special dacă adoraţi başii. Sony Ericsson a amplificat intenţionat frecvenţele joase, fapt care s-ar putea să-i deranjeze pe cei ce preferă sunetul cât mai aproapiat de cel din studio – natural. Cred totuşi că puţini se vor plânge de acest aspect. Cu ajutorul egalizatorului manual, frecvenţele joase pot fi diminuate după bunul plac.
Deasupra Walkman-ului, ca structură, se situează Media Center-ul. De aici se accesează tot conţinutul multimedia din telefon: muzică, poze, video, jocuri, inclusiv fluxurile RSS. Vizualizarea acestora se poate face fie în mod portrait, fie în landscape. Rotirea imaginii se realizează automat, datorită accelerometrului.
Foto
Camera foto realizează capturi decente dacă ne raportăm la specificaţii: 3.2 MP, lipsă autofocus şi flash. În schimb, meniul este extrem de slab structurat. Pentru fiecare opţiune trebuie să reiei paşii de la început – nu te poţi deplasa dintr-o sub-cateogorie înapoi la categoria principală şi de aici mai departe, la altă categorie.
Filmuleţele au o rezoluţie maximă de 320 x 240 pixeli şi 15 cadre pe secundă, în format MP4.
Conectivitate şi aplicaţii
Introducerea modulului HSDPA, pe lângă bătrâna conexiune EDGE, este binevenită. Navigarea pe Internet se face rapid (fie cu browser-ul Netfront, fie cu Opera Mini), cu viteze de până la 3.6 Mbps, iar ecranul de 2.2 inch se dovedeşte suficient pentru citirea ştirilor prin RSS sau accesarea site-urilor optimizate pentru telefonul mobil.
W508 nu dispune de modul GPS, însă aplicaţia de localizare Google Maps este prezentă şi se bazează pe conexiunea HSDPA.
Filmuleţele de pe telefon se pot trimite direct pe Internet, prin intermediul aplicaţiei de upload pe YouTube. Şi fotografiile pot fi share-uite rapid, pe Blogger, My Space sau Picasa. Dacă doreşti să le încarci pe un alt site, atunci trebuie să adaugi personal respectiva adresă.
Autonomie
Sony Ericsson W508 punctează maxim la capitolul autonomie. Solicitat câte puţin din tot ce ştie, duce fără probleme cinci zile. Lăsat mai lejer, ajunge şi la o săptămână. Sunt durate pe care de mult nu le-am mai întâlnit la un telefon, fie el şi entry-level. Iar W508 este departe de a fi un simplu dispozitiv – după cum aţi văzut oferă destule facilităţi.
Concluzie: Carcase multe şi colorate, aspect frumuşel, calitate audio foarte bună, acces la Internet rapid, autonomie excelentă – acesta este W508, un telefon care se mulează perfect pe profilul unui utilizator multimedia. Preţul este nici prea prea, nici foarte foarte, unde în jurul a 750 de RON în magazinele online din România. Partea proastă este că nu se prea găseşte. Poate tocmai de aceea costul său este un pic umflat. Per ansamblu însă, Sony Ericsson W508 este un telefon satisfăcător.
Plusuri şi minusuri
[+] Aspect plăcut, personalizare cu carcase interschimbabile;
[+] Autonomie excelentă;
[+] Redutabil pe latura audio;
[+] Conectivitate HSDPA;
[+] Taste multimedia senzitive, control gestual;
[+] Slot M2 cu hotswap.
[-] Camera nu are autofocus;
[-] Pentru a scoate cardul, trebuie înlăturat capacul de pe spate;
[-] Lipsa jack audio de 3,5 mm;
[-] Lipsă opţiune de căutare în albumul multimedia;
[-] Interfaţă prost gândită pentru setările camerei foto/video.