Baterie, autonomie şi alte dotări
Ecranul intern cu diagonala de 2.2” redă culorile destul de bine şi are o calitate peste medie. Rezoluţia QVGA face echipă bună cu diagonala redusă. Din nefericire, unghiurile de vizibilitate excelentă sunt destul de înguste, iar informaţia de pe ecran poate fi citită şi din lateral. În lumină naturală puternică, afişajul rămâne lizibil, în ciuda faptului că plasticul protector are un mic efect de oglindă. Două picioruşe de cauciuc nu permit contactul între ecran şi tastatură. Scrierea SMS-urilor s-a dovedit foarte facilă, butoanele fiind bine delimitate şi uşor de apăsat. Am menţionat la începutul prezentării că tastele pentru preluat şi respins apeluri sunt destul de mici şi încadrate de alte taste de dimensiuni similare. Apăsarea lor precisă necesită un timp de acomodare şi ar putea fi dificilă pentru cei cu degetele mai mari.
Cei care ascultă radio au parte de suport RDS, iar melodiile ascultate pot fi identificate cu funcţia TrackID. Telefonul poate fi folosit şi pe post de modulator FM, piesele din memorie putând fi transmise pe calea undelor pentru a fi ascultate prin intermediul radioului din maşină. Navigarea pe Internet se poate face la viteză HSDPA de 3.6 Mbps, iar modulul Bluetooth dispune de profilul A2DP. Cu ajutorul aplicaţiilor VideoDJ, PhotoDJ şi MusicDJ, specifice Sony Ericsson, se pot edita fişiere video şi imagini sau se pot crea melodii. Modulul A-GPS colaborează cu Google Maps pentru localizare pe hartă şi poate fi folosit într-o oarecare măsură chiar şi pentru navigaţie prin oraş. Localizarea va fi mult mai precisă în zonele cu o densitate mare de antene, cum ar fi oraşele. În afara localităţilor, marja de eroare poate fi de ordinul sutelor de metri.
Bateria lui Sony Ericsson W980 este de tip Li-polymer şi are o capacitate de 930 mAh. Producătorul specifică pentru ea o autonomie de 370 de ore în stand-by şi 9 ore de convorbire. În Bucureşti, în condiţii de semnal maxim, autonomia terminalului a fost de 4 zile, cu aproape 2 ore de convorbiri, o jumătate de oră de redare audio şi câteva sesiuni scurte de navigare pe Internet. Încărcarea bateriei se face în aproximativ două ore cu ajutorul încărcătorului de la priză şi în mai bine de patru ore prin intermediul cablului de date.
Concluzie
Deşi latura muzicală a lui Sony Ericsson W980 îl recomandă doar unei categorii de utilizatori, nu putem să considerăm acest terminal ca fiind doar un player MP3 cu funcţii de telefon mobil. Din contră, avem aici un clamshell cu un design atractiv şi dotări de top care dispune de funcţii avansate specifice player-elor audio. Memoria de 8GB poate stoca multă muzică, dar va trebui să vă exersaţi răbdarea în timpul transferului de pe calculator. Un alt aspect ce poate fi subliniat este numărul de aplicaţii pe care Sony Ericsson le oferă şi faptul că o bună parte din ele folosesc accelerometrul inclus. Cele câteva minusuri sesizate nu ne permit să considerăm Sony Ericsson W980 un telefon cu clapetă de nota 10, însă nota imediat următoare i-o acordăm cu felicitări.
Plusuri şi minusuri:
[+] butoane dedicate pentru muzică
[+] Walkman 3.0, player audio avansat
[+] aplicaţii utile şi jocuri preinstalate
[+] autonomie bună
[–] amplasarea camerei şi lipsa butonului dedicat
[–] zgomotul de fond sesizabil uneori
[–] viteza foarte mică de scriere a memoriei interne
Când au creat modelul W980, cei de la Sony Ericsson s-au gândit nu doar la cei care ascultă muzică foarte des, ci şi la aceia care apreciază designul inovator. În esenţă, telefonul de faţă este topul de gamă din seria Walkman fără sistem de operare, având o listă de specificaţii şi dotări menite să-l facă un concurent serios pentru modelele XpressMusic de la Nokia. Din unele puncte de vedere, W980 calcă pe urmele lui W900, sliderul lansat în 2005 şi dotat cu aproape 500 MB de memorie internă.
Aspect, dimensiuni, greutate
Sony Ericsson W980 se remarcă încă de la început prin faţa lucioasă, cu trei zone sub formă de discuri ce se suprapun. Când terminalul este în stand-by, singurele elemente de identificare ale sale sunt sigla Sony Ericsson în partea de sus şi logo-ul Walkman pe muchia de jos. Pe spate se află camera foto de 3.2 MP fără blitz şi logo-ul Sony Ericsson. Pe latura stângă a fost amplasată mufa de conectare la calculator, între un orificiu pentru agăţarea unui şnur şi unul din difuzoarele telefonului. Celălalt difuzor se găseşte pe latura dreaptă alături de comutatorul Hold şi butoanele pentru controlul volumului.
Mecanismul clapetei, precis şi silenţios, va poziţiona ecranul la un unghi foarte bun pentru utilizator. Tastatura este formată din butoane rotunde, separate şi subliniate de un cerc metalic argintiu. Pad-ul direcţional este rotund, iar butoanele pentru preluat şi respins apeluri sunt de mici dimensiuni şi poziţionate sub tastele soft. Butonul de pornit/oprit este separat, la fel ca şi cel de lansare al player-ului Walkman. Ecranul are o diagonală de 2.2”, însă vine cu rezoluţie QVGA (240×320). Deasupra sa se găsesc difuzorul şi camera pentru apeluri video. Clapeta s-a remarcat printr-un element special de design. Capătul ei este format dintr-o bucată de plastic transparent, iluminată cu patru LED-uri. La cele 100 g ale sale, W980 are o lungime de 92 mm şi o lăţime de doar 46 mm. Din punct de vedere al grosimii, terminalul nu se remarcă, aceasta fiind de aproape 17 mm.
Muzica pe primul plan
Un telefon cu clapetă poate fi cu greu folosit de player MP3 dacă nu dispune de elemente speciale de construcţie. Faţa lucioasă a lui W980 ascunde un ecran extern şi butoanele pentru controlul melodiilor. Ecranul pătrat are latura de 27 mm şi cu greu i se poate observa conturul atunci când este oprit. Conform producătorului, el poate afişa 256k de culori, cu toate că ni se pare o opţiune nejustificată deoarece el nu poate fi personalizat. În afară de câteva animaţii grafice simple, acest display extern va afişa doar meniul player-ului audio şi melodia redată. În plus, plasticul protector este puţin fumuriu ceea ce împiedică într-o oarecare măsură citirea sa în lumină puternică.
Cele trei discuri suprapuse de pe suprafaţa exterioară a clapetei reprezintă butoanele de control pentru player-ul audio. Ele sunt şapte la număr şi sunt sensibile la atingere, ceea ce s-a dovedit a fi în unele cazuri o problemă. Deşi nu se pretau butoane obişnuite la acest design, cele cu care este dotat Sony Ericsson W980 sunt foarte uşor de apăsat din greşală. Producătorul a inclus un buton pentru Hold, însă acţionarea sa de fiecare dată când vrei să schimbi melodia nu este deloc comodă. În modul de redare, sunt active cinci butoane, iluminate de LED-uri portocalii. La accesarea meniului, discul central se transformă într-un pad direcţional cu cinci butoane, iluminate de LED-uri albe de această dată.
Cei familiari cu player-ul Walkman de la Sony Ericsson vor descoperi aceleaşi facilităţi şi la telefonul de faţă. În plus, producătorul a introdus câteva efecte vizuale ce pot fi realizate doar cu ajutorul unui accelerometru. Pe ecranul extern va apărea întotdeauna simbolul Walkman, dar el nu este fix, ci menţine întotdeauna o poziţie orizontală indiferent de înclinarea telefonului, citind datele provenite de la accelerometru. Deşi W980 nu va putea fi folosit pe post de poloboc, efectul vizual este plăcut.