Sony Xperia XZ1 – vine cu un exterior familiar, dar cu cea mai bună cameră pe care am văzut-o pe un smartphone Sony [REVIEW]

24.10.2017
Sony Xperia XZ1 - vine cu un exterior familiar, dar cu cea mai bună cameră pe care am văzut-o pe un smartphone Sony [REVIEW]
SOFTWARE ŞI PERFORMANŢE, CAMERA, BATERIE, CONCLUZIE

SOFTWARE ŞI PERFORMANŢE

Xperia XZ1 este unul dintre cele mai fluide şi rapide smartphone-uri testate de mine în ultima vreme. Deşi l-a livrat direct cu Android 8.0 Oreo, Sony a optimizat excelent noua versiune de Android, pe care utilizatorii de smartphone-uri de la alte mărci cunoscute încă o aşteaptă. Acesta este un alt atu al Sony: lansează repede cele mai noi actualizări software. 

Interfaţa (launcher-ul) Sony este stabilă şi mai bogată în funcţii decât cele oferite de concurenţă. Home este unul dintre puţinele launcher-e preinstalate pe care nu am simţit nevoia la un moment dat să îl înlocuiesc cu Nova Launcher, aplicaţia mea preferată de câţiva ani. Utilizatorii pot chiar micşora sau mări dimensiunile iconiţelor, o setare pe care mi-aş fi dorit-o şi în interfaţa EMUI de pe smartphone-ul meu personal, Huawei P10. Mai mult, ai acces rapid la teme, imagini de fundal, widget-uri, moduri de tranziţie între ecrane şi grila de iconiţe.   

La interior găsim componente similare cu cele de pe alte vârfuri de gamă lansate în 2017. Este vorba despre chipset Snapdragon 835, 4 GB memorie RAM, grafică Adreno 540 şi capacitate de stocare internă de 64 GB. Versiunea dual-SIM poate acomoda şi un card de memorie cu capacitate maximă de 256 GB.

Am apreciat faptul că volumul de bloatware (aplicaţii potenţial nedorite) este mai redus pe Sony Xperia XZ1 decât pe modelele anterioare. Aplicaţiile preinstalate care nu pot fi dezinstalate sunt mai puţine decât pe terminalele Samsung (mă gândesc în special la cele Microsoft care ocupă sute de MB), dar mai multe decât pe cele Huawei. Din păcate Sony nu vrea să renunţe la propriile aplicaţii preinstalate (precum cea pentru identificarea de muzică Track ID) care în multe cazuri sunt inutile. Există şi un antivirus preinstalat, AVG, care, de asemenea, nu poate fi scos, ci doar oprit.

Este un capitol la care puţine alte smartphone-uri pot concura cu modelele high-end Sony. Este vorba despre funcţiile şi calitatea audio. Modelul oferă suport pentru formate audio Hi-Res, precum FLAC, ALAC, DSD şi LPCM. Mai mult, tehnologia de la bord poate face un format comprimat precum MP3 să se audă mai bine. Cum era de aşteptat la un terminal atât de bine „mobilat” cu funcţii audio, Xperia XZ include jack audio universal de 3,5 mm. Din păcate, deşi puternice, difuzoarele exterioare, care ocupă atât de mult spaţiu, nu sunt cele mai performante pe care le-am testat. 

CAMERA

După cum am scris mai sus, acesta este smartphone-ul Sony cu cea mai bună cameră (19 MP, f/2.0) de până acum. XZ1 se adaptează automat la mediul în care te afli şi la condiţiile de acolo (lumină din spate, peisaj, portret etc.). Uneori, pentru scenele în mişcare, intră în acţiune o funcţie numită Predictive Capture. Camera estimează unde se vor afla anumite obiecte sau persoane aflate în mişcare şi face mai multe poze, în rafală. Utilizatorul o alege pe cea mai reuşită dintre acestea. Unde „suferă” Xperia XZ1 în raport cu telefoanele rivale cu cele mai bune camere este fotografia pe timp de noapte. Deşi cu puţină răbdare oferă rezultate bune, nu faci poze bune în condiţii dificile la fel de repede cum faci, de exemplu, cu un Galaxy Note 8.  

Xperia XZ1 mai dispune de o caracteristică interesantă şi impresionantă: modul 3D scanning. Acesta permite scanarea de obiecte în 3D cu smartphone-ul. Rezultatele pot fi partajate pe reţelele de socializare sau chiar tipărite cu ajutorul unei imprimante 3D. Totuşi, pot spune de pe acum că aceasta este o caracteristică pe care foarte puţini utilizatori o vor folosi, deoarece imprimantele 3D nu sunt ceva ce găseşti în multe locuinţe.

Mai mult, La fel ca pe Xperia XZ Premium, utilizatorii pot face înregistrări video la 960 de cadre pe secundă şi apoi reda filmarea în super slow motion.

BATERIE

Deşi are o capacitate de 2.700 mAh, bateria de pe Xperia XZ1 oferă o autonomie foarte bună. Asta deoarece foloseşte chipset-ul Snapdragon 835, mai eficient din punct de vedere al consumului de energie, şi are ecran Full HD. Într-un regim de utilizare mixt – câteva convorbiri, un joc accesat de câteva ori pe zi în sesiuni de câteva minute, câteva minute pe WhatsApp şi Messenger, 5-6 poze – autonomia a fost de fiecară dată de aproximativ 12 ore. Sarcinile intensive, precum rularea de video sau de jocuri, vor epuiza mult mai repede bateria. Terminalul dispune de tehnologie de încărcare rapidă Quick Charge 3.0 şi poate ajunge, cu încărcătorul original, de la 0 la 50% în doar 30 de minute.

CONCLUZIE

Am avut dintotdeauna o slăbiciune pentru marca Sony, pe care o asociez cu calitatea. Xperia XZ1 este unul dintre cele mai echilibrate smartphone-uri lansate de compania japoneză în ultimii ani şi un final plăcut pentru designul Omnibalance, care urmează să fie înlocuit. Practic, acest model nu mai are puncte slabe evidente, cum era, în cazul Xperia XZ, camera mai slabă decât a modelelor de pe segmentul lui de preţ. Cred că acesta este un smartphone excelent în primul rând pentru audiofili şi consumatorii de conţinut multimedia. Pentru redarea de muzică, Xperia XZ1 oferă o mulţime de setări şi caracteristici audio unice, pe care nu le găseşti pe un Samsung sau un Huawei. Mai mult, funcţia HDR îmbunătăţeşte semnificativ modul în care este redat conţinutul video. În cazul în care muzica şi filmele sunt pasiunea ta şi îţi doreşti un smartphone premium, cu cameră bună, Xperia XZ1 este alegerea potrivită pentru tine.

Părţi pozitive

Performanţe excelente
Cameră foarte bună
Rulează Android 8.0 Oreo
Excelent la capitolul audio (cu căşti)
Rezistenţă la apă şi praf

Părţi negative

Partea frontală are un design depăşit
Difuzoarele stereo ocupă mult spaţiu pe partea din faţă, dar nu oferă un sunet impresionant

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult