Cu toate că designul nu este punctul său forte, Xperia Z3 Compact ascunde sub carcasa din sticlă şi plastic specificaţii demne de smartphone-uri de top. La baza acestui model este deja celebrul SoC Snapdragon 801 de la Qualcomm, care include un procesor quad-core Krait 400 tactat la 2,5 GHz şi un cip grafic Adreno 330. Acesta îşi face treaba excelent şi oferă o experienţă de utilizare rapidă, indiferent de numărul de aplicaţii rulate. Acest lucru este asigurat şi de memoria RAM care „cântăreşte” doar 2 GB, spre diferenţă de Z3 care oferă 3 GB. Cu toate acestea, în aproape toate testele de performanţă micuţul Z3 Compact a ieşit în faţa versiunii mari.
Performanţa ridicată este datorată şi faptului că avem de a face cu un display de dimensiuni reduse, care oferă o rezoluţie scăzută faţă de Xperia Z3. Display-ul măsoară 4,6” în diagonală şi afişează 1280 x 720 pixeli, de ajuns pentru a asigura o densitate a de 319 pixeli per inch. Panoul IPS este excelent şi redă culorile natural, însă comparat cu display-ul de pe Z3, acesta este sensibil mai slab iluminat. Cu toate acestea, în lumină naturală cu luminozitatea la maxim, telefonul este foarte uşor de utilizat atât timp cât soarele nu se reflectă direct în sticla lucioasă. Spre diferenţă de Z3 însă, chiar şi la luminozitate setată pe nivel maxim, negrul este în continuare adânc, fără să îşi piardă din intensitate.
La capitolul autonomie, micul Z3 Compact nu dezamăgeşte, oferind rezultate chiar mai bune decât Z3 „cel mare”. Bateria de 2600 mAh poate alimenta telefonul timp de două zile cu conexiune de date 3G pornită, notificări push, WiFi permanent pornit şi utilizare medie de browsing şi social media, plus apeluri telefonice. Nu numai că poţi obţine astfel de performanţe folosind profilul implicit de energie, dar există şi opţiuni avansate precum Stamina Mode care poate prelungi şi mai mult durata de utilizare cu o singură încărcare, oprind pocesele inutile şi conexiunile de date atunci când ecranul este închis.
Cu greu poţi găsi un telefon cu Android care să ofere atât performanţă de top, cât şi utilizare normală timp de două zile. În cazul în care uitaţi să încărcaţi Z3 Compact şi ajungeţi la un nivel critic al bateriei, Sony a inclus chiar şi un Ultra Stamina mode, care nu numai că închide procesele neimportante, dar şi limitează performanţa dispozitivului pentru a asigura baterie până la cea mai apropiată sursă de energie.
La capitolul software, Z3 Compact se comportă identic cu fratele său mai mare. Puteţi citi mai multe despre acesta în review-ul lui Xperia Z3. Particularităţi ale modelului compact nu există, însă am observat un lucru destul de interesant. Deşi Z3 are atât rezoluţie mai mare cât şi display mai generos, acesta nu afişează nimic în plus. Interfaţa pe ambele dispozitive este identică, cu acelaşi număr de pictograme afişate simultan şi cu meniuri dispuse absolut la fel. Practic Z3 foloseşte imagini şi text mai mari decât Z3 Compact pentru a afişa totul la fel.
Performanţă excelentă
Interfaţă rapidă şi bine gândită
Dimensiuni reduse pentru un flagship
Autonomie ieşită din comun
Rezistenţa la apă şi praf
Software-ul pentru camera foto
Design modest
Luminozitatea ecranului