Sony Xperia Z3 Compact review

13.10.2014
Sony Xperia Z3 Compact review
Telefonie, Performanţă foto/video, concluzii

Telefonie

Difuzoarele lui Z3 Compact sunt de asemenea dispuse în acelaşi mod ca în cazul lui Z3, ceea ce înseamnă că suferă de aceleaşi probleme. Atunci când telefonul este aşezat cu display-ul în jos pe masă, volumul difuzoarelor este semnificativ mai slab. Calitatea sunetului este bună pentru boxele unui smartphone, iar intensitatea este puternică. Din păcate însă, în apeluri, situaţia este puţin diferită.

Difuzorul din partea de sus îşi face treaba decent în apeluri când vine vorba despre volumul redat, însă sunetul nu este la fel de clar pe cât ne-am fi aşteptat. Ca şi în cazul lui Z3, există o filtrare pe unele frecvenţe, care duc la sunet neclar în anumite condiţii. Cum apelurile sunt limitate şi de microfoanele celor de pe partea cealaltă a apelului, este posibil ca experienţa să difere de la caz la caz. Din fericire, nimeni nu s-a plâns de calitatea microfonului, iar zgomotul de fond a fost eliminat cu succes de microfonul secundar.

Performanţă Foto/Video

Urmând paşii predecesorilor săi, Xperia Z3 Compact foloseşte acelaşi senzor foto Sony Exmor RS de 20 megapixeli. Acesta este unul dintre cei mai mari senzori de pe telefoane mobile, măsurând 1/2,3”. Acesta ar trebui în teorie să asigure un nivel de zgomot mai mic şi performanţă mai bună în condiţii slabe de iluminare. Cu toate acestea, zgomotul este o problemă, iar vinovatul este software-ul folosit pentru procesarea imaginilor.

Asemeni Xperia Z3, şi Z3 Compact dispune de un filtru ciudat care adaugă „sharpness” peste nivelul acceptabil. Detaliile par astfel accentuate, iar la o analiză mai avansată, se poate vedea zgomot chiar şi în imagini capturate pe lumină naturală puternică. Cu toate acestea, imaginile arată destul de bine pe display-ul telefonului, cât şi pe display-uri de computer cu rezoluţii obişnuite (de la 720p la 1080p). Din păcate, acest lucru înseamnă că decuparea imaginilor nu vor oferi rezultate prea bune.

Butonul dedicat pentru camera foto deschide aplicaţia de captură direct pe modul Superior Auto, ceea ce poate fi considerat un dezavantaj. Deşi în general acest mod oferă rezultate decente, în anumite condiţii capturile sunt supraexpuse, iar rezoluţia imaginilor este limitată la 8 megapixeli. Modul Manual este indicat pentru culori cât mai aproape de cele naturale, cât şi rezoluţii mai inalte. De asemenea, modul HDR este disponibil doar pe Manual, însă tot pentru capturi la 8 megapixeli. Setările 20 şi 15 megapixeli nu au acces la captură HDR.

Curios este şi faptul că modul de captură video în 4K este ascuns în meniul de selectare al modurilor foto, modul video dedicat fiind limitat la capturi 1080p. Nici după 25 de minute de filmare nu s-a oprit înregistrarea din această cauză, deşi au apărut pe display avertismente că senzorul începe să se încălzească. Filmarea s-a oprit atunci când memoria telefonului s-a încărcat complet.

La fel de curios este şi faptul că în lumină slabă, modul 4K oferă performanţă vizibil superioară din punct de vedere al nivelului de zgomot şi cât şi al acurateţii culorilor. Comparând capturile de pe Xperia Z3 şi Xperia Z3 Compact am realizat că la fel ca în cazul tuturor celorlalte elemente, cele două smartphone-uri se comportă identic şi la capitolul foto.

Concluzii

Xperia Z3 Compact este de departe cel mai interesant telefon bazat pe sistemul de operare Android cu display mai mic de 5” lansat în ultimul an. Acesta este la fel de performant ca Z3, flagship-ul companiei Sony, însă spre diferenţă de acesta, oferă un design mai puţin atrăgător. Cu siguranţă acesta este smartphone-ul Android cel mai potrivit pentru cei care doresc o alternativă la modelele mai mari de smartphone-uri care au acaparat întregul segment high-end. 

Părţi pozitive

Performanţă excelentă
Interfaţă rapidă şi bine gândită
Dimensiuni reduse pentru un flagship
Autonomie ieşită din comun
Rezistenţa la apă şi praf

Părţi negative

Software-ul pentru camera foto
Design modest
Luminozitatea ecranului

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult