Telefoanele Xperia S, Xperia T şi Xperia Z de la Sony au fost criticate pentru ecranele neimpresionante, mai ales pentru că era vorba totuşi de nişte vârfuri de gamă scumpe, însă Sony a început să reacţioneze la critici începând cu Xperia Z1. După introducerea tehnologiei TRILUMINOS, Z2 a plusat cu un ecran IPS mai bun, iar Xperia Z3 oferă, în sfârşit, un ecran cu care celor de la Sony nu mai trebuie să le fie ruşine.
Sony a ales un panou IPS care nu exagerează cu saturaţia, acesta neoferind culori atât de vii precum modelele AMOLED şi IPS remarcate la Galaxy S5 şi One M8 şi apropiindu-se mai degrabă de calibrarea văzută la Lumia 1020 sau G3. Cei care preferă culorile cât mai naturale posibil vor aprecia , de pildă, faptul că imaginile capturate şi vizionate pe ecran sunt foarte apropiate de ceea ce pot vedea şi cu proprii lor ochi. Cu excepţia nivelului de negru, care nu este decât mulţumitor, ecranul de pe Xperia Z3 se remarcă prin luminozitatea excelentă, unghiuri bune de vizualizare, contrastul ridicat şi lizibilitatea bună în lumina solară directă.
Rezoluţia panoului este de 1920 x 1080 pixeli, Sony preferând să rămână în lumea Full HD şi să lase experimentele QuadHD pentru cei dispuşi să rişte. După ce am fost uşor dezamăgiţi de prestaţia ecranului QHD de pe G3, această decizie nu ni se mai pare atât de conservatoare, iar densitatea de 424 ppi rămâne oricum excelentă atât timp cât nu vă puteţi lăuda cu o privire de vultur.
La fel ca Xperia Z2, noul telefon Sony foloseşte un procesor Snapdragon 801, de data aceasta setat la frecvenţa superioară de 2,5 GHz deoarece este vorba de un model MSM8974-AC. Probabil că unii potenţiali cumpărători ar fi preferat să vadă la lucrul noul Snapdragon 805, însă Sony a preferat şi aici să marşeze pe o soluţie deja cunoscută şi testată. După cum era de aşteptat, performanţele se încadrează în nota cu care ne-au obişnuit toate terminalele de vârf cu Snapdragon 801 care au apărut din primăvară până acum, Xperia Z3 fiind un terminal extrem de puternic care nu se va împiedica de nici o aplicaţie de Google Play.
Rezultate teste (3Dmark, AnTuTu 5.1, Vellamo 3 HTML, Quadrant, GFXBench 3 şi A1 SD Bench)
Specificaţii
Sony s-a lăudat că Xperia Z3 este telefonul de vârf cu cea mai bună autonomie, iar aceasta afirmaţie nu a fost doar o vorbă în vânt deoarece acesta nu a fost întrecut decât de telefoanele-gigant cu baterii mai mari precum HTC One Max, LG G Flex sau Huawei Ascend Mate. Bateria cu o capacitate de 3100 mAh a oferit o autonomie de circa 45 de ore, această perioadă fiind obţinută într-un regim mediu de utilizare care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp total de ecran de circa patru ore.
Cheia acestei autonomii mari este optimizarea foarte bună a modulelor radio si a procesării în standby, telefonul consumând foarte puţin cu ecranul stins şi conexiunile de date activate. Aceasta perioadă a fost obţinută fără activarea vreuneia din opţiunile de Power Management, în cazul în care aveţi nevoie de mai mult putând stoarce ceva autonomie în plus prin activarea Stamina Mode.
dimensiuni şi design
autonomie excelentă
ecran
performanţe software
redare media
carcasă rezistentă la praf şi apă
cameră foto subminată de procesarea slabă
preţ
fidelitatea neimpresionantă a difuzoarelor
carcasă alunecoasă