Sony Xperia Z5 review

12.12.2015
Sony Xperia Z5 review

Software, senzor pentru amprentă

Sony nu a inovat prea mult la capitolul software atunci când a realizat acest terminal. Avem de a face cu o interfaţă proprietară bine cunoscută pentru utilizatorii de smartphone-uri Xperia Z aplicată peste un Android 5.1.1. Spre diferenţă de Xperia Z3 de anul trecut, anumite elemente ale interfeţei au fost aduse mai aproape de Material Design, cu pictograme plate şi tranziţii animate. În rest, software-ul se comportă în mare parte identic. Alte schimbări sunt evidente în cazul meniurilor clasice Android, care sunt prezente pe toate telefoanele care dispun de Android Lollipop instalat. Mai multe detalii despre interfaţa Sony pentru Android puteţi găsi în review-ul Xperia Z3.
 
Noutatea este însă senzorul de amprentă, care la prima vedere este foarte bine poziţionat. Asta până când încerci să îl foloseşti. Fiind integrat în butonul de power, un utilizator care foloseşte telefonul cu mâna dreaptă ar trebui să aibă degetul tot timpul lângă senzor pentru a-l putea debloca. Din păcate, suprafaţa prea mică a senzorului nu poate asigura o autentificare pe care să te poţi baza. Oricât de mult am încercat să calibrăm amprentele, folosind mai multe degete, nu am reuşit să deblocăm telefonul decât odata din patru-cinci încercări. Este important de menţionat că acest lucru nu s-a mai întâmplat în cazul altui smartphone cu astfel de senzor până în prezent. 

Captură foto/video

Sony este unul dintre cei mai mari producători de senzori foto pentru smartphone-uri din lume şi a integrat în Xperia Z5 o cameră de top care să demonstreze acest lucru. Este vorba despre un senzor de 23 megapixeli, cu focalizare bazată pe detecţia de fază, care asigură timi minimi între apăsarea butonului de declanşare şi înregistrarea fotografiei. Sony este unul dintre puţinii producători care încă integrează un buton dedicat pentru camera foto, iar apăsarea sa lungă în orice meniu porneşte aplicaţia pentru captură. O apăsare până la jumătate este folosită pentru focalizare, în timp ce apăsarea completă înregistrează fotografia sau porneşte filmarea. Se pare că Sony şi-a îmbunătăţit algoritmul de procesareoferind acum fotografii mai clare în orice condiţii de iluminare, însă în continuare putem vedea rezultate mai bune din partea unor terminale concurente.

Concluzii

Sony Xperia Z5 reuşeşte să fie un telefon foarte bun care din păcate nu face prea multe pentru a propulsa seria de dispozitive Xperia înainte. Este doar încă un pas mic înainte faţă de generaţia precedentă care nu reuşeşte să repare toate greşelile din trecut. Fotografiile pot fi în continuare îmbunătăţite, rezoluţia display-ului este sub cea de pe dispozitivele concurente, iar senzorul de amprentă necesită fie un upgrade de software fie integrarea unui modul mai bun, cu o suprafaţă mai mare. Fanii telefoanelor Xperia vor primi însă un upgrade bine meritat în cazul în care fac tranziţia de la un Z1 sau Z2, însă upgrade-ul de la Z3 sau Z4 nu pare a fi justificat.

Părţi pozitive

Construcţie de calitate
Performanţă de top
Autonomie ridicată

Părţi negative

Senzor de amprentă greu de utilizat

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult