Un studio realizat în SUA dezvăluie faptul că loialitatea utilizatorilor de iPhone față de brand este mai înaltă ca niciodată, în comparație cu cea a producătorilor de dispozitive cu Android, care este într-o continuă scădere. 5.000 de utilizatori de smartphone-uri din SUA au fost intervievați de către SellCell, un serviciu de vânzare de smartphone-uri utilizate, iar rezultatele dezvăluie că strategia Apple de a miza pe confidențialitatea datelor a funcționat.
Studiul dezvăluie că 91.9% dintre cei care folosesc în prezent un iPhone ar cumpăra din nou un telefon de la Apple atunci când va veni momentul să îl schimbe. Asta înseamnă că 9 din 10 utilizatori nu ar fi dispuși să cumpere un alt tip de smartphone, cu alt sistem de operare. În comparație, restul concurenților din piață sunt pe un trend descendent.
Motivele pentru care Apple își ține utilizatorii aproape nu pare să fie nici ecosistemul, nici problema schimbării platformei. Cei care au invocat astfel de motive reprezintă 21, respectiv 10% din total. 61% dintre utilizatori pur și simplu preferă dispozitivele Apple și nu au motive să facă o schimbare. Cei care aleg alte branduri după iPhone merg spre Samsung în proporție de 46% și Google Pixel în proporție de 35%.
Samsung, care avea într-un studiu similar din trecut peste 85% loialitate din partea utilizatorilor, a scăzut în 2021 la 74%. Dintre cei care au ales să renunțe la Samsung anul acesta, 52,9% se mută pe iPhone, conform SellCell, în timp ce 31,5% dintre cei care fac schimbarea vorbesc despre securitatea datelor de pe dispozitivele Apple ca motiv principal pentru decizie.
Totuși, 18% dintre cei care rămân fideli Samsung spun că ar fi o problemă prea mare schimbarea platformelor, în timp ce 5% spun că nu sunt legați de ecosistem în mod special.
Alte branduri de producători de smartphone-uri cu Android nu o duc mult mai bine din punct de vedere al loialității utilizatorilor. De exemplu, doar 65,2% dintre utilizatorii de Google Pixel ar mai cumpăra din nou un astfel de dispozitiv, în timp ce numai 37,4% dintre utilizatorii de LG ar cumpăra un nou model al producătorului sud coreean. Motorola, un brand care încă are ceva putere pe piața din SUA, ar putea să convingă doar 29% dintre utilizatorii de acum să cumpere un nou dispozitiv din portofoliul său.
Desigur, acest studiu este realizat pe un eșantion relativ mic de utilizatori și este relevant în special în SUA, unde atât Apple, cât și Google oferă servicii complete, fără limitări, așa cum se întâmplă în Europa, unde nu totul este disponibil în toate țările. De exemplu, servicii precum Apple TV+ sau Apple Fitness+ nu sunt accesibile în România, în timp ce Google Pay tocmai a fost lansat într-o variantă restricționată, putând activa serviciul doar prin intermediul băncii.
sursa: SellCell