Discuția din jurul dispozitivelor mobile a fost concentrată în ultimii ani pe 5G, tehnologie care promite o adevărată revoluție în domeniul conectivității online. Dacă în urmă cu doar câțiva ani, 5G părea doar o promisiune îndepărtată, acum aceasta a devenit o tehnologie accesibilă, în special datorită smartphone-urilor de buget echipate cu hardware compatibil și rețelelor de generație nouă care sunt în continuă expansiune.
Avantajele evidente ale tehnologiei 5G sunt vitezele mai mari de transfer, lucru care asigură o experiență de utilizare mai rapidă pe internet. Chiar dacă telefoanele mobile încă rulează aplicații local, foarte puține dintre acestea nu sunt dependente de conexiuni la internet. Astfel, o viteză de download sau upload cât mai mare poate asigura o experiență de utilizare mai plăcută nu doar în browser sau în aplicații de streaming video, ci şi în cam toate cazurile de utilizare, inclusiv pe dispozitive mai ieftine, care erau până nu de mult considerate foarte lente.
Un alt avantaj, mai puțin evident, este însă faptul că o celulă 5G permite de zece ori mai multe conexiuni simultane față de o celulă 4G. Astfel, momentele în care rămâi fără semnal la telefon într-o zonă aglomerată, de revelion, sau la un concert, de exemplu, vor putea fi evitate. Luând acest lucru în considerare, cât și faptul că vitezele de download vor putea depăși 1 Gbps, adică viteza pe care o primești acum pe cele mai rapide conexiuni de internet pentru acasă, utilizarea unui telefon cu 5G ar putea deveni în curând o necesitate.
5G-ul va permite totuși și alte avantaje, precum conectarea dispozitivelor inteligente direct la internet, sau comunicarea rapidă între mașini inteligente. Posibilitățile de avans tehnologic în următorii câțiva ani datorită acestei tehnologii sunt nelimitate, dar schimbarea va începe cu dispozitivele pe care le avem acum în buzunare.
De altfel, 5G-ul asigură și accesul la experiențe de entertainment avansate, care până nu de mult erau posibile doar acasă, pe conexiuni de internet locale foarte rapide. Streaming-ul de jocuri din cloud cu latență minimă este deja posibil de oriunde folosind conexiunile 5G, de exemplu. Cu siguranță vom vedea și noi experiențe VR, AR și alte tipuri de entertainment digital care vor fi îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei 5G în viitorul apropiat.
În România, rețelele 5G nu sunt disponibile încă în toată țara, însă operatorii încep în orașele mari să ofere o acoperire aproape completă. Totuși, având în vedere că telefoanele sunt dispozitive pe care majoritatea utilizatorilor le schimbă la doi, trei sau chiar patru ani, este bine de obicei să te echipezi din timp cu tehnologii mai noi pentru a putea păstra telefonul mai mult timp. De altfel, și operatorii vor avea un interes crescut să asigure o acoperire cât mai mare pe rețele 5G dacă din ce în ce mai mulți clienți aleg dispozitive echipate cu 5G.
Vestea bună în 2021 este că nu mai trebuie să cheltui mulți bani pentru a avea acces la telefoane echipate cu modem-uri și antene 5G. De altfel, nu mai există o diferență de preț între modele cu 4G și 5G. Un exemplu bun de smartphone cu 5G accesibil este chiar realme 8 5G, care sa lansat în România acum câteva zile.
realme 8 5G a reușit să ne întreacă așteptările, oferind un nivel de performanță peste cel al altor modele din aceeași categorie de preț. Asta pentru că folosește un chipset Dimensity 700 de la MediaTek, un chipset octa-core la 2,2 GHz construit pe arhitectura de 7nm. Astfel, consumul său de energie este redus, oferind o autonomie extinsă. Desigur, și acumulatorul de 5.000 mAh este responsabil pentru performanțele de până la 529 ore de stand-by sau 31 de ore de convorbiri.
Telefonul este echipat cu tehnologia Smart 5G Power Saving, pentru comutare rapidă între conexiuni 4G și 5G, în funcție de necesități și tipul acoperire din zonă. Nu există însă un timp de comutare între cele două conexiuni, totul fiind realizat rapid și fără impact negativ asupra experienței de utilizare, iar consumul e energie este cu 30% mai mic decât pe dispozitivele care nu oferă astfel de funcții.
De asemenea, telefonul este echipat cu un ecran de 6,5” cu rezoluție Full HD+ și refresh rate rapid, la 90 Hz. Nu în ultimul rând, ecranul oferă luminozitate ridicată, de 600 nits, fiind confortabil de folosit chiar și în condiții nu tocmai ideale, atunci când soarele puternic bate direct în ecran.
realme 8 5G este un smartphone de buget care oferă cam tot ce ai nevoie în materie de performanță și conectivitate, iar acesta este acum disponibil și în magazinele din România. Noul smartphone de la realme este cel mai ieftin smartphone cu 5G de pe piață, fiind disponibil în ofertă, până pe 20 mai, la un preț de 879,99 lei.