Eşti în căutarea unui smartphone pe care să te poţi bucura de internet mobil la cele mai bune viteze disponibile în România? Atunci cu siguranţă trebuie să arunci o privire peste oferta de telefoane 4G, singurele capabile să ofere viteze de transfer la nivel suficient pentru putea urmări în cele mai bune condiţii filme HD, descărca jocuri sofisticate de Android şi transfera într-un timp cât mai scurt colecţia de poze şi filmuleţele din vacanţă.
Aruncând o privire peste ofertele de abonamente la Cosmote, Orange şi Vodafone, observăm că acestea nu prea ţin pasul cu apetitul utilizatorilor pentru multimedia, limitele privind traficul de date inclus în unele abonamente fiind insuficiente. Dacă ai net rapid şi vrei să profiţi de el, trebuie să ai şi un trafic pe măsură. Ceva mai bine stau lucrurile dacă studiem ofertele de abonament din gama superioară de preţuri, propuse la pachet cu un smartphone de ultimă generaţie.
Totuşi, achiziţionarea unui abonament costisitor în timp ce operatorii de telefonie mobilă se află în plin război al preţurilor ar putea să nu fie cea mai inspirată decizie, clauzele prevăzute în contractul semnat pentru o durată de până la 2 ani putând împiedica utilizatorul să beneficieze de tarife mai atractive apărute după semnarea acestuia. Fără obligaţii contractuale, achiziţionarea unui smartphone în pachet retail poate aduce economii importante pentru cumpărător, care nu este obligat să suporte costul umflat al abonamentului. Este adevărat că achiziţia plătită într-o singură tranşă este mai greu de suportat decât preţul subvenţionat prin ofertele cu abonament ale operatorilor, însă pe termen lung avem numai de câştigat.
Din fericire achiziţionarea unui smartphone 4G nu este neapărat o achiziţie exorbitantă, magazinele din ţara noastră având oferte pentru toate gusturile şi buzunarele. În funcţie de dotări, oferta de telefoane 4G se împarte între exemplare high-end cu preţ ce porneşte de la 1500lei şi poate urca până peste 3000lei. Putem considera în gama mid-range oferta de telefoane cu preţ între 1000 şi 1500 lei. Cu preţuri în general sub pragul de 1000lei, oferta de telefoane 4G pentru cumpărători cu buget limitat este mai puţin bogată decât la gama high-end, însă şi aici putem găsi exemplare cu dotări rezonabile, având cel puţin 1GB memorie RAM, chipset de generaţie recentă şi ecran cu rezoluţie qHD sau HD. Iată care sunt principalele oferte de telefoane 4G disponibile în ţara noastră, împărţite în funcţie de buget:
Cu preţ de 2749lei, modelul iPhone 5S 16GB este încă cel mai dorit smartphone din oferta Apple, cel puţin până spre finalul lunii septembrie când gigantul american va dezvălui noua serie de telefoane iPhone 6.
Oferit într-o carcasă cu grosime de 7.6mm şi greutate de numai 112 grame, iPhone 5S ne încântă simţurile cu un ecran de 4”, afişând imagini folosind o matrice IPS cu densitate 326ppi. Camera foto de 8MP oferă performanţe dintre cele mai bune, iar chipsetul Apple A7 face pereche perfectă cu sistemul de operare iOS7. Chiar dacă dispune de numai 1GB memorie RAM, telefonul nu pune probleme aplicaţiilor actuale şi va primi upgrade la următoarea versiune iOS8, cel puţin la partea de software urmând să beneficieze de toate inovaţiile pregătire pentru următoarea generaţie de telefoane iPhone.
Cu preţ ceva mai mic, de 2499lei, top-ul de gamă Samsung este cu siguranţă un smartphone excelent, înarmat cu ecran spaţios de calitate impresionantă şi cameră foto de 16MP, promiţând poze cu mai multe detalii decât telefonul Apple.
Din păcate la partea de design Samsung a cam bătut pasul pe loc, Galaxy S5 afişându-se într-o carcasă din plastic mai degrabă anost, imitând ornamente din metal cromat şi textura suprafeţelor din piele naturală. Dacă totuşi sunteţi dispuşi să treceţi peste aceste mici neajusuri, sau pur şi simplu nu vă preocupă atât de mult partea de design, top-ul de gamă Samsung oferă procesor foarte puternic, un ecran AMOLED excelent (5.1”), autonomie ridicată şi o cameră foto cu o prestaţie bună, împachetate într-o carcasă rezistentă la praf şi umezeală.
Considerat smartphone-ul perfect de către fanii HTC, One M8 este cu siguranţă pe lista scurtă a celor mai reuşite telefoane mobile din 2014. Oferit în carcasă în mare parte metalică, fără puncte de îmbinare evidente, telefonul dă senzaţia unui produs de lux, extrem de solid şi durabil.
Pentru acelaşi preţ de 2499lei, One M8 pune la dispoziţie un ecran Full HD de 5”, flancat cu difuzoare stereo dispuse pe ambele laturi şi orientate în faţă pentru audiţie în condiţii optime. Deşi este limitată la rezoluţia 4MP, camera foto Ultrapixel şi blitz dual-tone compensează prin calitatea pozelor obţinute.
În plus, sistemul dual-camera cu un al doilea senzor optic, având propriul său grup de lentile, deschide opţiuni foarte pentru retuşarea pozelor deja obţinute. Luăm drept exemplu o funcţie numită U-Focus, care permite utilizatorilor să ajusteze focalizarea în pozele deja salvate în memoria telefonului. Putem induce un efect de blur în fundal pentru a evidenţia obiectele surprinse în plan apropiat, sau centra focusul pe o altă zonă la alegere.
Echipat cu chipsetul Snapdragon 801, One M8 reuşeşte să ofere performanţe de vârf şi autonomie rezonabilă, totul cu un acumulator de numai 2600mAh.
Oferit în carcasă din aluminiu rezistentă la apă şi praf, Sony Xperia Z2 este un smarphone numai bun de luat în vacanţă. Cu preţ de 2399lei, terminalul oferă ecran IPS Full HD de 5.2” cu tehnologie TRILUMINOS, chipset Snapdragon 801 cu CPU quad-core la 2.3GHz şi 3GB memorie RAM care pot acomoda şi cele mai sofisticate aplicaţii de Android.
Piesa de rezistenţă este însă camera foto cu senzor Exmor RS de 20.7MP, având funcţie de stabilizare a imaginii şi opţiuni pentru filmare high-speed, folosind 120 cadre pe secundă şi rezoluţie 720p. În plus, telefonul poate filma şi secvenţe video 4k, pe care le poţi admira pe ecranul unui televizor Ultra HD sau monitor performant pentru PC.
LG G3, primul smartphone cu ecran QuadHD (rezoluţie 2560×1440), se prezintă într-o carcasă care preia multe din elementele vizuale cunoscute de la modelul G2, cum ar fi marginile foarte înguste ale ecranului sau forma ergonomică cu spate rotunjit. Desigur, avem şi elemente noi, cum ar fi marginea inferioară a ecranului, asortată cu spatele carcasei.
Deşi este predominant din plastic, noul G3 a primit finisaje convingătoare care reuşesc să transmită impresia de calitate. În plus, spatele rotunjit cu margini foarte mult subţiate şi rama îngustă sunt o combinaţie reuşită din punct de vedere estetic.
Ecranul de 5.5” cu densitate 534 ppi este bine iluminat, cu o paletă de culori plăcute şi capabil să redea imagini la claritate impresionată. Din păcate îngrămădirea unui număr atât de mare de pixeli pe ecranul unui smartphone vine cu penalizări importante, acumulatorul de 3000 mAh fiind pus la grea încercare în testele de autonomie.
Procesorul MSM8974AC, cu frecvenţă de 2,5GHz, este secondat de 2GB memorie RAM şi 16GB memorie internă, extensibilă dacă apelăm la un card MicroSDXC. LG G3 oferă cameră foto cu senzor de 13MP (acelaşi model Sony IMX135 ca la G2) şi stabilizare optică. Noul telefon dispune însă de un sistem de focalizare asistat cu tehnologie laser, respectiv blitz LED Dual Tone care promite poze la calitate mai bună.
LG G3 este disponibil în magazinele online din ţara noastră la preţul de 2399lei.
Ajutat cu stylus-ul Samsung S-Pen şi o platformă hardware puternică, Galaxy Note 3 este adresat celor care se bazează pe telefonul cu Android pentru organizarea activităţilor zilnice. Ecranul Super AMOLED de 5.7” cu densitate 386ppi, corespunzătoare rezoluţiei Full HD, excelează în privinţa calităţii imaginii şi precizia interfeţei touch. În plus, configuraţia cu chipset Snapdragon 800 (CPU quad-core la 2.3GHz) şi 3GB memorie RAM este ajutată cu un acumulator generos de 3200Ah, suficient de puternic pentru a face faţă unui regim de utilizare solicitant.
Pe lista scurtă a dotărilor intră şi o cameră foto de 13MP cu performanţe foarte bune, capabilă să filmeze atât la rezoluţie 1080p cât şi 2160p (4K).
Privind şi dezavantajele, telefonul cu greutate de 168 grame şi lungime de 15,1 cm nu este tocmai confortabil de purtat în buzunar, iar finisajele carcasei confecţionată integral din plastic nu se ridică la nivelul competiţiei.
Telefon mobil din categoria phablet, LG G Pro 2 poate fi considerat un competitor pentru modelul Galaxy Note 3. Cu preţ de 2099lei, acesta oferă un ecran Full HD şi mai mare (diagonală 5,9”), bazat pe tehnologie IPS şi încadrat de o carcasă cu ramă îngustă.
LG G Pro 2 ascunde o platformă hardware cu chipset Qualcomm Snapdragon 800 (CPU quad-core la 2,26 GHz), 3 GB de memorie RAM, 16 sau 32 GB de memorie internă şi un slot MicroSD. Piesa de rezistenţă este însă bateria detaşabilă cu o capacitate de 3200 mAh, care la nevoie poate fi înlocuită rapid cu una de schimb. O altă facilitate interesantă este şi difuzorul extern, care se laudă cu o putere de 1W şi o calitate bună a redării. Camera foto de 13 MP dispune de stabilizare optică şi opţiune pentru stabilizare software, sistemul OIS+ promiţând rezultate mai bune decât cele remarcate la G2.
Telefonul foloseşte platforma software Android 4.4 şi binecunoscutul mediu grafic proprietar, întâlnit şi la modelul LG G2.