Cu 4 mm mai înalt decât Nexus 4, noul model Nexus 5 pune la dispoziţie ecran Full HD de 4.95” şi o versiune fără modificări a sistemului Android 4.4 KitKat. Desigur, fiind un produs din seria Google Nexus telefonul va fi printre primele care primesc update la versiunea Android L, după ce aceasta este anunţată oficial la începutul acestei toamne.
Deşi cântăreşte doare 130grame şi este adăpostit într-o cercasă de 8.6mm grosime cu design minimalist, Nexus 5 este totuşi un smartphone puternic, bazat pe chipsetul Snapdragon 800 de la Qualcomm. Telefonul dispune de CPU quad-core la 2.3GHz, GPU din seria Adreno 330 şi o cantitate rezonabilă de 2GB memorie RAM.
Chiar dacă rezoluţia nu impresionează, camera foto de 8MP plusează cu sistem optic pentru stabilizarea imaginii şi lentile cu apertură F2.4, promiţând rezultate bune în condiţii de lumină slabă. Alături de conectivitate 3G/4G, din lista dotărilor face parte şi un modul wireless cu suport pentru protocolul 802.11ac, capabil să atingă viteze de transfer superioare.
Disponibil în magazine la preţul de 1450lei, LG Nexus 5 este un produs cu excelent raport preţ/performanţă, care poate concura cu succes telefoane high-end bazate pe Android.
Disponibil la preţul de 1350lei, Sony Xperia T3 oferă ecran cu diagonală de 5,3” şi rezoluţie 720p, bazat pe un panou IPS TRILUMINOS cu tehnologie Bravia Engine. Carcasa cu design OmniBalance foloseşte ramă laterală metalică şi măsoară doar 7mm grosime.
Xperia T3 foloseşte un chipset Snapdragon cu CPU quad-core bazat pe nuclee Cortex-A7 la 1,4 GHz, respectiv GPU din seria Adreno 302. Telefonul livrat cu versiunea Android 4.4 dispune de 1 GB de memorie RAM şi 8GB memorie internă, extensibilă cu ajutorul unui card MicroSDHC. Bateria are o capacitate de 2500 mAh şi promite până la 13 ore de convorbiri.
Camera foto principală foloseşte un senzor de 8MP cu tehnologie Exmor RS şi este secondată de o cameră frontală de 1.1MP.
Disponibil în magazine la preţul de 1300lei, HTC Desire 610 pare un smartphone cu dotări specifice mai degrabă ofertei entry-level de telefoane cu Android.
Telefonul pune la dispoziţie ecran cu rezoluţie 960×540 întinsă pe o diagonală de 4.7”, respectiv chipset Snapdragon 400 cu CPU quad-core la 1.2GHz. Spaţiul de stocare măsoară 8GB, iar memoria RAM este limitată la 1GB. Desire 610 oferă însă conectivitate LTE, respectiv o cameră foto cu senzor de 8 MP.
Per total, HTC Desire 610 se prezintă drept o alegere interesată pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone cu performanţe decente şi ecran nu prea mare. Capacul din plastic lucios şi rezoluţia mică raportată la suprafaţa ecranului trădează însă economii care nu pot fi nejustificate de preţul afişat la vânzare.
Adresat îndeosebi utilizatorilor din mediul business, obişnuiţi cu modul tradiţional de folosire a produselor Blackberry, Q10 aduce funcţionalitatea unui smartphone modern în corpul unui telefon prevăzut cu tastatură fizică.
BlackBerry Q10 oferă ecran tactil cu diagonală de 3,1” şi formă pătrată, având rezoluţie de 720 x 720 pixeli. Sub panoul Super AMOLED tastatura hardware ocupă aproape jumătate din suprafaţa părţii frontale. Platforma hardware foloseşte un chipset Texas Instruments OMAP 4470, având CPU dual-core la 1.4GHz şi GPU cu nucleu PowerVR SGX 544.
Telefonul dispune de modul wireless 802.11 a/b/g/n, modem LTE/4G, 2 GB de memorie RAM, NFC, cameră foto de 8MP şi receptor GPS. Memoria internă totalizează 16GB şi poate fi extinsă cu până la 64GB folosind slot-ul pentru card microSD.
Telefonul BlackBerry Q10 poate fi găsit în magazinele din ţara noastră la preţul de 1299lei.
Disponibil contra sumei de 1199lei, Nokia Lumia 1320 este adresat amatorilor de telefoane gigant.
Lumia 1320 pune la dispoziţie un ecran IPS e 6” cu tehnologie ClearBlack, limitat însă la rezoluţie 720p. Sistemul de operare Windows Phone 8 este animat cu ajutorul unui chipset din seria Snapdragon 400, având CPU dual-core la 1.7GHz şi GPU cu nucleu Adreno 305. Configuraţia este completată cu 1GB memorie RAM şi 8GB spaţiu de stocare, extensibil dacă apelăm la slot-ul pentru card microSD.
Camera foto cu rezoluţie 5MP nu se face remarcată prin performanţe deosebite, însă poate filma la rezoluţie 1080p şi captează suficiente detalii chiar şi în lipsa luminii solare directe.
Ajutat de bateria generoasă cu o capacitate de 3400mAh, telefonul oferă aproximativ 2 zile de utilizare pentru fiecare încărcare, chiar mai mult dacă menajăm conexiunea de date.
Adresat celor care doresc un telefon cu ecran de mari dimensiuni dar nu dispun de resurse financiare prea mari, Nokia Lumia 1320 este un telefon care nu dezamăgeşte. Îmsă trebuie ţinut cont de greutatea şi dimensiunile apreciabile, nu tocmai potrivite pentru un telefon de purtat în buzunar.