Telefoanele Dual-SIM sunt la mare căutare în rândul celor care au mai multe cartele. Sigur, în aceeaşi măsură, alţii preferă să-şi cumpere un al doilea sau chiar un al treilea telefon.
Problema cu telefoanele Dual-SIM este că majoritatea sunt fabricate în China de către producători obscuri ce nu inspiră deloc încredere. Cu excepţia Samsung şi, mai nou, LG şi Motorola, nimeni altcineva dintre producătorii recunoscuţi la nivel mondial nu s-a încumetat să fabrice astfel de dispozitive. De menţionat că singurul Dual-SIM Motorola lansat până în prezent (Motorola VE75) nu este încă disponibil în magazine.
Un alt aspect care trage în jos telefoanele Dual-SIM este absenţa acestora din ofertele operatorilor, iar motivul este cât se poate de logic: de ce ar comercializa telefoane care să fie active în alte reţele simultan? Dacă ar ţine "sfoara", ar vinde toate telefoanele blocate în reţeaua proprie.
În fine, o ultimă problemă şi poate cea mai serioasă este calitatea destul de slabă a acestor produse. Cu câteva excepţii, majoritatea au interfeţe prost structurate, probleme software, iar performanţele nu se ridică la nivelul telefoanelor cu brand, chiar dacă pe hârtie sunt comparabile.
Peste toate acestea, numărul utilizatorilor de telefoane Dual-SIM creşte încet şi sigur. Vom prezenta acum o listă cu recomandările noastre (inclusiv preţul şi magazinul unde se găsesc produsele), în speranţa că vom oferi cititorilor câteva repere utile la achiziţionarea unui astfel de gadget.
Samsung D980
1180 RON, PC Garage
Samsung D980 este unul dintre cele mai bine dotate telefoane Dual-SIM de pe piaţă. Cu toate acestea, după cum veţi vedea, are şi el câteva lipsuri destul de importante, iar preţul este măricel.
Plusuri
Minusuri
Samsung D880 Duos
700 RON, Telefonultău.eu
D880 Duos este un model mai vechi, apărut în 2007, iar funcţionalitatea sa Dual SIM este un pic limitată, în sensul că de pe cea de-a doua cartelă poţi doar telefona şi trimite mesaje, nu merge să-ţi setezi conturi de Internet.
Plusuri
Minusuri
Samsung D780 Duos
625 RON, Euro-mag
Samsung D780 Duos nu excelează la vreun capitol – este potrivit pentru cei care doresc un telefon Dual-SIM şi nu au pretenţii mari pe partea de multimedia. La fel ca şi în cazul modelului D880 Duos, serviciile sunt limitate pe a doua cartelă.
Plusuri
Minusuri
LG KS660
1170 RON, Electro Mall
LG KS660 este decoamdată singurul telefon Dual-SIM LG disponibil în Europa. Din multe puncte de vedere (inclusiv preţ), se aseamănă mult cu Samsung D980. KS660 oferă totuşi la acelaşi preţ un ecran mai generos şi cu o rezoluţie superioară.
Plusuri
Minusuri
Allview T1 Vision
859 RON (cu card de 8 GB) sau 959 RON (card de 16 GB inclus), Allview.ro
Allview T1 Vision oferă facilităţi similare precum telefoanele Dual-SIM de top Samsung şi LG, la un preţ ceva mai mic.
Plusuri
Minusuri
CECT F168 Aeon
370 RON, Dual GSM
Designul este inspirat după conceptul Nokia Aeon. Pe lângă aceasta CECT F168 este unul dintre cele mai ieftine telefoane Dual-SIM de pe piaţă. Desigur, dotările sunt specifice segmentului entry-level.
Plusuri
Minusuri
La cât costă, nu avem ce comenta.
TechFaith WG1 Twins
990 RON, Dualsim.ro
Numele probabil că nu vă spune nimic. În China însă, TechFaith este unul dintre principalii furnizori de dispozitive mobile. Spre deosebire de tot ce am prezentat până acum. modelul Techfaith WG1 Twins are 3G şi cameră pentru apeluri video – este chiar primul telefon Dual SIM cu 3G lansat în România.
Plusuri
Minusuri
mini iPhone
650 RON, DualGSM
Vă daţi seama că este vorba despre o replică miniaturizată a binecunoscutului telefon Apple.
Plusuri
Minusuri
Acestea sunt doar câteva modele dintre sutele de telefoane Dual-SIM care se găsesc în magazinele online din România. După cum vedeţi, încă nu a apărut telefonul Dual-SIM complet echipat.
Plusuri şi minusurile menţionate sunt puse în raport cu preţul telefoanelor – nu puteam spune despre un telefon de 400 de RON că duce lipsă de 3G şi Wi-Fi. În schimb, în cazul unui telefon de 1000 de RON, da.