Asus Aura
A fost numit, eronat după părerea mea, clonă de iPhone şi iPhone killer în devenire. Este o modă păguboasă în Statele Unite ca toate telefoanele cu touchscreen măricel să fie considerate copii de iPhone.Aurora este produsul unei firme de design maghiare şi este făcut pentru Asus. Nu-mi este însă foarte clar dacă Asus le-a cerut să realizeze acest design sau l-au făcut din proprie iniţiativă şi pe urmă au sunat la Asus la uşă să le spună că au un designcool pentru ei.
Oricum, când am văzut prima oară acest concept, nu am găsit nimic extraordinar la el. Primele poze arătau un smartphone relativ normal, singurul element interesant era ecranul cu funcţii touch care atinge 3.9 inch.
Însă ceea ce atrage atenţia cu adevărat este misterioasa tastatură QWERTY. Arată ca o plăcuţă metalică pe care cineva a mâzgălit într-o ordine bizară alfabetul. Nu e clar pe baza cărui mecanism iese şi nici cum intră la loc în telefon.
Sony Ericsson PXi
Am lăsat pentru final conceptul meu preferat. Sony Ericsson PXi, după cum reiese şi din numele dat de autorul său, ar trebui să facă parte din seria de telefoane inteligente ale producătorului japonezo-suedez. Şi când spun "ar trebui" nu mă refer la ceea ce îşi doreşte cel care a realizat acest design, ci la mine.
Dincolo de forma pătrăţoasă care mi-a plăcut întotdeauna, de ecranul de 3.3 inch şi de restul funcţiilor, PXi vine cu o idee excelentă: funcţii contextuale. Touchscreen-ul se întinde şi pe laturile telefonului, unde ia forma unor butoane care îşi schimbă utilitatea în funcţie de aplicaţia activă. Dacă îl foloseşti pe post de player MP3, pe laturile telefonului vor fi găsite funcţiile caracteristice acestuia: next, previous, play, pause etc. Dacă laşi activ programul de mesaje, atunci vei avea pe laturi butoane dedicate SMS-urilor şi e-mail-urilor.
Conceptele de telefoane mobile au o aromă aparte, datorită imaginaţiei designerilor care le realizează. Uneori, când vezi un concept care arată foarte bine şi realizezi că are potenţial, îţi doreşti ca producătorii de telefoane să aibă mai mult curaj şi măcar odată să rişte cu un model care să vină cu un design cu adevărat ieşit din comun.
Telefoanele mobile au încetat de mult să fie simple mijloace de comunicare, iar oamenii au încetat să se mulţumească cu telefoane banale. Vrem mai mult de la un telefon mobil, vrem să aibă cât mai multe funcţii şi să arate cât mai bine. Prima parte, legată de funcţionalitatea telefoanelor, nu lasă loc de prea multe controverse, însă designul este un criteriu cât se poate de subiectiv.
Nu toată lumea este de acord cu această afirmaţie, dar adevărul este că designul primează. Şi nu doar în cazul telefoanelor. Degeaba un telefon este super dotat cu funcţii şi tehnologii de ultimă oră, dacă nu-mi place cum arată. Trebuie în primul rând să-mi placă designul, iar abia apoi să aibă toate funcţiile de care am nevoie. Este adevărat, pe de altă parte, că nici extrema cealaltă nu este recomandată. Adică nu voi cumpăra niciodată un telefon care arată foarte bine dacă e sub orice critică din punctul de vedere al potenţialului tehnic.
Şi dacă tot am ajuns în mod logic la concluzia că designul este foarte important pentru un telefon, să şi dăm câteva exemple. De reţinut că toate modele menţionate în acest articol sunt concepte. Nu se ştie când şi dacă vor ajunge pe piaţă. Personal aş fi încântat să le văd "în carne şi oase" şi să vină la teste pentrugo4it.ro. Aşa se face că "ar putea" din titlu este mai degrabă un "mi-ar plăcea".
Mooon+, un telefon cu surprize bluetooth
O să încep cu Mooon+. Nici forma, nici culoarea şi nici materialelor folosite nu m-au impresionat la acest concept. În schimb, m-a încântat ideea unei căşti bluetooth încorporate, pe care să o poţi desprinde şi folosi oricând te sună cineva şi eşti la volan, de exemplu.
La prima vedere, când te uiţi la imagini, nici nu-ţi dai seamă că partea inferioară care se încadrează natural în poză, poate fi desprinsă. Şi că în interiorul ei se ascunde casca propriu-zisă. Dacă în spatele acestei idei nu se ascunde vreo problemă tehnică care afecteze funcţionarea telefonului sau a căştii, cred că sunt şanse mari ca un producător să profite de această idee şi să o pună în aplicare.
Balance ar putea fi cel mai frumos smartphone
Balance este un concept de smartphone cu accentul pe touchscreen. Nu are un singur ecran cu funcţii touch, ci chiar două. Ecranul principal are 2.8 inch şi ocupă peste 90% din suprafaţa dispozitivului, iar al doilea joacă rolul tastaturii şi iese la iveală prin sliding-ul părţii superioare.
Şi mai interesant este faptul că partea superioară, cea cu ecranul principal, poate fi stabilizată pe verticală (puţin înclinată). În această poziţie, telefonul poate fi folosit foarte uşor la birou pe post de asistent digital.
Forma dispozitivului mi se pare, de asemenea, foarte inspirată. Laturile drepte dau seriozitatea necesară unui telefon de business, singurele elementerotunjite fiind marginile de sus şi de jos.
Telefonul balansoar
În general, sunt adversarul telefoanelor care dau importanţă doar designului. Pentru că designul, oricât de important ar fi pentru imagine, trebuie însoţit de funcţii pe măsură. Însă, acest telefon balansoar este excepţia de la regulă: aş vrea să-l văd în realitate exclusiv pentru design.
Are ceva care îl scoate în evidenţă. Nu ştiu dacă tastatura simplistă sau faptul că este foarte subţire. Cert este că îmi place cum arată ca întreg, cu toate elementele de construcţie care se încadrează foarte bine în peisaj şi îi dă un aer fragil şi elegant în acelaşi timp.
Singurul dubiu se leagă de "micul butuc" de pe spatele telefonului, cel din cauza căruia a primit porecla de telefon balansoar. Îmi place ca telefonul meu să stea cuminte pe birou când îl pun, nu să se balanseze (cum era şi cazul unuia din fostele mele telefoane Sony Ericsson K750i, din cauza capacului de la camera foto).