Google evaluează noi capabilități Android care pot fi implementate folosind suportul hardware deja existent pe actualele generații smartphone. Sunt luate în considerare funcții avansate pentru monitorizarea calității somnului, cum ar fi documentarea problemelor cauzate de sforăit și tuse persistentă.
Noua funcționalitate ar urma să fie adăugată prin intermediul aplicației Google Health Studies, disponibilă opțional pentru utilizatorii de Android. Concret, Google încearcă să folosească microfoanele disponibile pe orice telefon cu Android pentru a detecta probleme de sănătate potențial foarte grave, precum apneea în somn.
Activarea intermitentă a microfonului în timpul nopții poate oferii indicii prețioase despre calitatea somnului, episoadele de sforăit intercalate cu scurte perioade de liniște indicând fără prea mult loc de interpretări probleme majore cu respirația. Spre exemplu, în cazul apneei în somn respirația se poate opri chiar și pentru câteva zeci de secunde, la interval de minute, cu efecte devastatoare asupra calității vieții. Astfel, oprirea respirației aduce probleme majore cu oxigenarea creierului, degradarea drastică a calității somnului fiind interpretată de persoanele afectate precum o stare de oboseală persistentă, fără o cauză clară.
Profitând de funcțiile de monitorizare a stării de sănătate nou adăugate dispozitivelor cu Android, persoanele cu probleme de somn și-ar putea diagnostica mai devreme problemele cu care se confruntă.
În etapa actuală de testare, Google pare mai degrabă preocupat de calibrarea algoritmilor software, colectând cât mai multe mostre audio relevante. În cele din urmă, funcționalitatea ar putea fi integrată cu aplicați populare precum Google Fit, respectiv dispozitive special dezvoltate pentru monitorizarea stării de sănătate a utilizatorilor, cum sunt unele smartwatch-uri.