Deja este ceva „normal” să-ți cumperi un smartphone cu 16GB memorie RAM, modele cu 24GB RAM fiind deja anunțate de mai mulți producători. Așa că de ce nu și telefoane cu 32GB RAM?
Dacă acum mulți ani, software-ul era cel care motiva evoluția părții de hardware, iată că a venit vremea să vorbim despre telefoane cu atât de multă memorie RAM, încât este greu de imaginat o aplicație de mobil care să poată folosi asemenea resurse. Cel puțin deocamdată, până și un telefon „de medie” înzestrat cu 8GB memorie RAM are suficiente resurse pentru a rula în condiții optime jocuri de mobil, ca să nu mai vorbim de aplicații uzuale. În schimb, comutarea între aplicațiile folosite recent ar putea avea de suferit, telefoanele cu 12GB sau 16GB memorie RAM shimbând mai rapid între aplicațiile folosite recent. Cert este că nu prea sunt motive pentru achiziționarea unui smartphone cu mai mult de 16GB memorie RAM, darămite 24GB sau 32GB memorie RAM.
Cu toate acestea, surse din industrie par să confirme următoarea „mișcare” spre telefoane cu 32GB RAM, la gama high-end. Declanșată de ieftinirea cip-urilor DRAM, da motivată mai degrabă pe criterii de marketing, noua cursă pentru cât mai multă memorie RAM ar putea fi urmată într-o anumită măsură și de dezvoltatorii software, spre dezavantajul posesorilor de telefoane și tablete cu Android din generațiile actuale.
Pentru început, s-ar părea că primul flagship cu 32GB RAM va fi un model cu Android, cel mai probabil destinați pieței din China.
Totuși, înainte de a te aventura la achiziționarea unui smartphone cu 32GB RAM, ar trebui să știi că alegerea vine cu unele dezavantaje. Primul ar fi saltul de preț folosit pentru justificarea listei cu specificații, iar apoi, consumul de energie care va scădea din autonomia efectivă telefonului. Iar dacă aceste compromisuri vin fără îmbunătățiri sesizabile pe partea de performanțe sau experiența în utilizare, atunci costul în plus ar putea să nu merite pentru tine.