Telefoanele mobile: gratie lor, intreaga lume evolueaza

27.11.2007
Telefoanele mobile: gratie lor, intreaga lume evolueaza

Nu exista un simbol atat de evident ori universal al progresului tehnologic global precum telefonul mobil. Din Alaska pana in Zanzibar, aproape trei miliarde de telefoane mobile ii ajuta pe oameni sa comunice si sustin cresterea economica. In tarile slab dezvoltate impactul datorat acestor dispozitive a fost deosebit. Aici, mobilele reprezinta deseori singurele mijloace de conectare ale majoritatii cetatenilor intre ei, la anumite servicii sau surse de informare.

Pe partea economica, un studiu recent arata ca fiecare 10 telefoane in plus la suta de locuitori presupun o crestere anuala de 0,5% pentru tarile africane. Prin urmare, este vital sa fructificam la maximum potentialul extraordinar existent in cele trei miliarde de buzunare. Ma ingrijoreaza faptul ca asta inca nu se intampla. In ciuda dimensiunii si dinamismului industriei de mobile, noi nu am observat inca inovatia, reducerea costurilor si schimbarea rapida a acesteia in functie de noile cerinte ale utilizatorilor, asa cum ne-am fi dorit. Mobilele, spre exemplu, inca mai sunt create, prioritar, ca mijloc de comunicare prin voce si text. Capacitatea acestora de a accesa si utiliza informatia de pe internet este deseori trecuta in plan secund de catre producatori, motiv pentru care aceste dispozitive devin mai complicat de utilizat de catre posesori decat ar fi necesar, restrictionand numarul de servicii pe care le-ar putea accesa.

Acest fapt este deosebit de pagubos in acele tari unde pentru majoritatea oamenilor nu exista alte cai de a avea acces instantaneu la informatiile din intreaga lume. Industria de telecomunicatii mobile s-a dezvoltat foarte repede in ultimele decenii, insa piata de handset-uri este destul de fragmentata. Din motive comerciale, producatorii de telefoane au ales sa-si dezvolte fiecare in parte bucatica proprie de software protejat, numai ca, din pricina acestei abordari, s-a depus un efort imens in asigurarea compatibilitatii intre aceste sisteme diferite, in loc sa se puna accent pe inovatie in beneficiul utilizatorilor. Pe de alta parte, lipsa unei platforme software comune a descurajat si afacerile din afara industriei de mobile de a-si dedica timpul si banii pentru crearea de solutii capabile sa sporeasca potentialul telefoanelor mobile. Pe scurt, din acest motiv s-au mentinut costurile ridicate si s-a ingradit inovatia.

Printr-un contrast graitor, internetul are un mod de functionare deschis. Nu conteaza ca o idee buna este pusa in practica de catre studentii ce se aduna intr-un garaj ori de catre o corporatie gigant; pe internet oricine poate utiliza aplicatia respectiva. Acesta este unul dintre principalele motivele pentru care vedem pe web inovatii extraordinare in beneficiul tuturor si care genereaza crestere economica pentru toate partile implicate. Insa, daca-ti vin idei similare si vrei sa le implementezi in telefoane mobile, aproape sigur vei fi nevoit sa duci munca de convingere cu un producator de handset-uri pentru a dezvolta practic ideea, pentru a instala aplicatia, ca pana la urma aceasta sa fie disponibila doar pentru o fractiune din numarul utilizatorilor de mobile.

Nu e chiar usor sa depasesti aceasta situatie. Nicio companie, indiferent de marime, nu are expertiza si resursele necesare pentru a realiza un produs perfect, de una singura. Iar colaborarea, cel putin pana in prezent, a fost superficiala din cauza pietei extrem de competitive.  Numai ca datele problemei incep sa se schimbe. Cateva dintre numele sonore din sectorul comunicatiilor si informatiilor si-au unit fortele – incluzand aici Google, Intel, Motorola, Qualcomm si T-mobile – pentru a forma Open Handset Alliance.

Este vorba despre o alianta unica intre 34 de lideri globali ce reprezinta toate sectoarele industriei, avand acelasi scop, al diminuarii costurilor, al dezvoltarii si distributiei de dispozitive mobile si servicii. Primul fruct al parteneriatului se numeste Android. Este o platforma de ultima generatie, cuprinzatoare, dedicata telefoanelor mobile. Ceea ce o face atat de interesanta insa, data fiind istoria industriei, este ca Alianta isi doreste ca aceasta platforma sa fie una complet deschisa, disponibila oricui intentioneaza sa dezvolte noi produse, sa imbunatateasca servicii si sa reduca costurile suportate de utilizatori. Android contine toate instrumentele software de baza de care are nevoie un producator sau operator de telefonie mobila.

Respecta toate standardele indus­triale existente, fiind prietenoasa cu utilizatorul si special creata pentru a-i oferi acestuia toate beneficiile navigarii pe internet, in timp ce se deplaseaza dintr-un loc intr-altul. Potentialele beneficii sunt uimitoare. Android va permite industriei sa reduca din timpul alocat integrarii sistemelor separate si sa-si concentreze eforturile pe dezvoltarea de noi produse pentru utilizatori. Producatorii de telefoane mobile vor putea personaliza platforma pentru a scoate pe piata handset-uri/inovative mult mai repede si la costuri mult mai mici decat in prezent.

Avand in vedere ca pentru prima data o platforma va fi larg raspandita, dezvoltatorii de software se pot concentra pe realizarea de noi facilitati, prietenoase cu utilizatorul si care sa extinda utilitatea telefoanelor. Cei mai castigati vor fi utilizatorii gratie costurilor mai mici si a noilor modalitati de a accesa rapid si sigur internetul si de a face schimb de informatii pe web de pe telefonul mobil. Membrii aliantei s-au angajat sa lanseze primele handset-uri si servicii bazate pe noua platforma anul viitor. Acesta este doar inceputul. Speram si ne asteptam ca platforma Android sa fie adoptata pe scara larga si sa se dovedeasca suficient de flexibila si inteligenta pentru dezvoltarea unei game variate de servicii de internet si multimedia.

Suntem, de asemenea, increzatori ca noua abordare a Open Handset Alliance va ajuta industria in anii urmatori sa-si demostreze intregul potential in dezvoltarea de tehnologii mobile in slujba miliardelor de clienti. Speram ca in timp si alte companii, ce impartasesc viziunea si telurile noastre, vor adera la aceasta alianta, deschizand un nou capitol al uimitorului proces de schimbare al lumii determinat de telefoanele mobile.

  • Andy Rubin conduce divizia de platforme mobile a Google, cea care se ocupa cu dezvoltarea noului sistem de operare pentru telefoane Android. Este foarte pasionat de gadgeturi, iar in 2002 realizase unul dintre primele telefoane inteligente capabile sa accese internetul si pe care era posibil sa-ti citesti mail-urile si sa folosesti mesageria online. A crescut in New York. Electronica si computerele i-au fost hobby-uri in studentie. Prima lui slujba, de dupa terminarea studiilor superioare, a fost ca specialist in robotica la Carl Zeiss in Germania.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News