Smartphone-urile viitorului ar putea oferi autonomii uriașe, grație unei tehnologii folosite deja pentru dispozitivele spațiale.
Telefoanele viitorului s-ar putea să nu mai aibă nevoie ca bateria să fie reîncărcată. Un startup din chinez propune o baterie nucleară de mici dimensiuni, inspirată de o tehnologie deja existentă, ce este folosită pentru alimentarea pe termen lung a dispozitivelor pacemaker și sonde de explorare spațială.
Android Central transmite că o firmă chineză a introdus un tip de baterie care se presupune că poate menține diverse dispozitive în funcțiune timp de 50 de ani fără a avea nevoie de reîncărcare. Betavolt Technology susține că a fost pionier în „miniaturizarea bateriilor de energie atomică”. Startup-ul a înghesuit 63 de izotopi nucleari într-un modul mai mic decât o monedă, iar despre modelul său de debut spune că produce 100 de microwați de electricitate.
Bateria nucleară poate genera 3V și are dimensiuni reduse (15 mm x 15 mm). Potrivit companiei, Aceste baterii mici pot fi montate în serie pentru a produce mai multă putere. Betavolt are în vedere smartphone-uri care rămân încărcate pentru totdeauna cu o baterie nucleară, făcând posibil ca încărcătoarele USB-C să fie inutile în viitor.
Aceste baterii folosesc degradarea radioactivă pentru a genera electricitate, similar cu tehnologia din stimulatoare cardiace și nave spațiale. Cu toate acestea, oamenii nu au folosit cu adevărat această tehnologie înainte, deoarece elementul radioactiv, precum plutoniul, era prea riscant.
Pentru a răspunde problemelor de siguranță, Betavolt construiește o versiune a acestei baterii cu un strat semiconductor de diamant și un izotop de nichel în descompunere. Compania declară că nu există nicio radiație care se scurge și nu există substanțe chimice toxice în amestec.