Tehnologia care permite integrarea camerei foto frontale sub display-ul smartphone-ului a fost demonstrată în premieră de către Oppo în cadrul târgului de tehnologie Mobile World Congress Shanghai. Aceasta permite realizarea de fotografii cu o cameră „ascunsă”, care nu este vizibilă pe partea din faţă a telefonului. Momentan, Oppo numeşte tehnologia drept „USC” (Under Screen Camera) şi încă nu a oferit o fereastră de lansare a unui smartphone echipat cu aceasta.
Tehnologia USC doreşte să înlocuiască permanent necesitatea de a face compromisuri pentru a implementa o cameră frontală pe smartphone-uri. Aceasta va duce la eliminarea camerelor cu componente mecanice de tip „flip” sau „periscop”, la dispariţia notch-urilor şi a ecranelor perforate. Tranziţia va fi realizată în timp, însă, întrucât există câteva limitări importante de care trebuie ţinut cont.
Oppo spune că, momentan, tehnologia nu este capabilă să ofere rezultate la fel de bune precum o cameră frontală obişnuită. Întrucât lumina trebuie să pătrundă printr-un strat în plus, o parte din aceasta se pierde. Astfel, fotografiile sunt „aproape” la nivelul celor din prezent, însă tehnologia ar putea fi îmbunătăţită înainte de lansarea oficială de pe piaţă.
OPPO’s brand new solution for full-screen display – Under-screen Camera (USC) has just been unveiled here at #MWC19 Shanghai! #MoreThanTheSeen pic.twitter.com/k5qEQ3QNta
— OPPO India (@oppomobileindia) June 26, 2019
Producătorul chinez ia în calcul îmbunătăţirea construcţiei folosind alte materiale pentru protecţia ecranului, care să fie mai potrivite pentru realizarea de fotografii, întrucât acum există şi alte probleme precum reflexiile. De asemenea, senzorii foto ar putea beneficia de o structură a pixelilor nouă, realizată special pentru astfel de cazuri de utilizare.
Interesant este însă faptul că Oppo nu vorbeşte despre utilizarea acestei tehnologii doar pentru ascunderea camerelor foto. Senzori TOF sau infraroşii pot de asemenea fi ascunşi în spatele display-ului pentru ascunderea unor sisteme avansate de recunoaştere facială. Un sistem precum True Depth de la Apple, care facilitează funcţionalitatea Face ID, ar putea să nu mai necesite notch pentru integrarea lui într-un smartphone folosind aceste tehologii.
Cel mai probabil însă, Oppo nu este singura companie care are acces la această tehnologie, o parte din efort fiind realizat în primul rând de producătorul de display-uri care furnizează piesele. Astfel, ne putem aştepta la dispozitive de acest gen de la mai mulţi producători în perioada următoare. Poate că în 2020 nu vor fi lansate foarte multe modele de acest gen, însă în 2021 cu siguranţă vom începe să vedem astfel de soluţii integrate în smartphone-urile de pe piaţă.