Un studiu realizat în China de Master Lu, o populară aplicaţie de benchmark din China, a dezvăluit care sunt telefoanele care au fost clonate cel mai mult în 2019. Este vorba despre telefoane care sunt testate cu aplicaţia sa şi care încearcă să copieze codul de identificare al modelelor originale, însă care se demonstrează că sunt false, hardware-ul şi software-ul lor fiind complet diferite de cele originale. În topul publicat de Master Lu, Samsung este pe primul loc la capitolul „cele mai clonate telefoane” de pe piaţă, fiind urmat la distanţă destul de mare de Apple.
Topul pentru anul 2019 publicat de Master Lu dezvăluie că 28,7% dintre telefoanele „false” sau „clonate” din China sunt modele Samsung, 15,88% sunt modele Apple, iar 9,6% sunt modele de la Xiaomi. Alte brand-uri precum Huawei, Oppo, Vivo ocupă locurile următoare, cu 5,25%, 4,36%, respectv 2,08%.
Aplicaţia Master Lu a fost folosită în 2019 pentru a testa 6.639.704 smartphone-uri unice. Dintre toate acestea, doar 57.790 de unităţi s-au dovedit a fi false. Este interesant însă să ne uităm la clasamentul celor mai „clonate” zece modele de telefoane, întrucât modelul de pe primul loc nici măcar nu se vinde în afara Chinei. De altfel, acesta este considerat un model de lux, mai scump decât restul dispozitivelor din listă.
Desigur, pe piaţă sunt mult mai multe unităţi de telefoane false, însă creatorii Master Lu prezintă statisticile referitoare la utilizatorii aplicaţiei lor. Astfel, Samsung are trei telefoane în top 10, ceea ce sugerează că acestea sunt unele dintre cele mai râvnite dispozitive de pe piaţa din China, utilizatorii fiind dispuşi să cumpere chiar şi modele false, mai ieftine, doar pentru a se putea afişa cu un astfel de telefon.
Apoi, este curios faptul că două dintre modelele Samsung „cele mai clonate” sunt modelele cu clapetă W2018 şi W2019. Acestea oferă două ecrane AMOLED de 4,2” şi o tastatură fizică alfanumerică, departe de cel mai modern design disponibil pe piaţă.
Având în vedere ce nebunie era cu clonele de iPhone-uri la nivel mondial în urmă cu câţiva ani, este curios faptul că numărul de modele clonate în China este atât de mic în comparaţie cu Samsung. Totuşi, şi Apple a reuşit să intre în top 10 tot cu trei modele foarte des clonate.
Pentru a vă feri de astfel de dispozitive, încercaţi întotdeauna să cumpăraţi telefoane din surse sigure, precum magazine oficiale. În cazul cumpărăturilor SH, nu uitaţi să vă uitaţi online la toate detaliile telefoanelor şi, dacă aveţi posibilitatea, să le testaţi în realitate, fie într-un magazin, fie de la o cunoştinţă. Analizaţi bine toate detaliile, întrucât clonele chinezeşti de obicei nu au acelaşi nivel de finisare. De multe ori, cutia şi accesoriile pot da de gol foarte repede un fals, întrucât sunt realizate din materiale de calitate inferioară de obicei.
Dispozitivele false Samsung şi Apple sunt uşor de depistat, întrucât atât Apple, cât şi Samsung oferă software foarte personalizat. Pentru Apple, ar trebui să încercaţi aplicaţiile proprietare precum AppStore, Wallet, integrarea cu iCloud, aplicaţia de cameră şi altele care ar putea fi foarte greu sau imposibil de clonat. Pentru Samsung, puteţi testa cu aplicaţia Samsung Members şi magazinul proprietar de aplicaţii Galaxy Apps. Fiecare producător în parte oferă aplicaţii proprietare greu de clonat.