A trecut vremea când telefoanele inteligente costau o căruţă de bani, în ideea că sunt construite pentru a satisface dorinţele oamenilor de afaceri. Acum au preţuri mult mai mici, dar şi facilităţi care le recomandă tuturor.
Smartphone-ul ieftin reprezintă o soluţie care merită atenţia celor care vor un telefon simplu (speriaţi de ideea că un smartphone e scump), dar şi a celor care se aruncă la gadgeturi ultimul răcnet, din dorinţa de a avea cât mai multe opţiuni. De ce? Pentru că smartphone-ul ieftin oferă o mulţime de facilităţi utile în schimbul unei diferenţe mici de bani (dacă ne raportăm la telefoanele entry-level), iar de cealaltă parte, compromisurile ce constă în eliminarea a una sau mai multe facilităţi întâlnite la telefoanele de top pot fi acceptate cu uşurinţă.
Să vedem, concret, câţi bani trebuie să scoatem din buzunar pentru a ne achiziţiona un astfel de dispozitiv.
Locul 5 – BlackBerry Curve 8520 – 739 lei
Un smartphone accesibil, performant, BlackBerry Curve 8520, dar cu un mare minus: duce lipsă de 3G. Iar pe Wi-Fi ştim prea bine nu te poţi baza peste tot. În rest, specificaţii tipice dispozitivelor business: tastatură Full-QWERTY, trackpad optic (sensibil la atingere), client de e-mail complex, platformă BlackBerry OS motorizată de un procesor tactat la 525 MHz şi 256 MB RAM. Autonomia este destul de slabă: 4:30 ore de convorbiri.
Locul 4 – Nokia E63 – 548 lei
Nokia E63 ne este binecunoscut, a apărut de multă vreme în România şi a fost prezent în ofertele marilor operatori de telefonie, la preţuri extrem de atractive.
Acest smartphone este potrivit celor care scriu mesaje şi mail-uri des. Tastatura QWERTY garantează rapiditate şi confort pentru aceste activităţi. În plus, Internetul poate fi accesat şi gratuit, mulţumită conectivităţii Wi-Fi. Îi lipseşte însă receptorul GPS, la fel ca şi în cazul terminalului BlackBerry.
Locul 3 – Nokia C5 – 594 lei
Deşi preţul de sub 600 de lei te-ar putea duce cu gândul la un produs simplu, Nokia C5 nu este aşa, având dotări ce îl recomandă drept un telefon all-in-one.
Suplineşte cu succes player-ul MP3 şi, mulţumită GPS-ului, te ajută enorm în călătoriile tale pe tărâmuri necunoscute. Suportul larg pentru aplicaţii este garantat de platforma Symbian S60, iar viteza de rulare revine în sarcina procesorului ARM 11 tactat la 600 MHz. Accesul la Internet se face cu viteze HSDPA, de până la 10.2 Mbps. Camera foto de 3.15 MP vine în ajutorul tău când doreşti să surprinzi situaţii inedite, iar bateria de 1050 mAh asigură o autonomie surprinzător de bună: până la 12 ore de convorbiri, 34 de ore de muzică sau, în stand-by, aproape o lună!
La ce preţ are, nici nu ne puteam dori mai mult. Cred că este de bun simţ să trecem cu vederea absenţa conectivităţii Wi-Fi sau a unui ecran de dimensiuni mai mari – Nokia C5 îţi oferă un display de 2.2 inch şi 240 x 320 pixeli rezoluţie.
Locul 2 – Samsung i550 – 499 lei
Iată dovada că există smartphone sub 500 de lei. Chiar dacă este un model relativ vechi (anunţat în 2007 şi disponibil din februarie 2008), Samsung i550 se prezintă cu dotări de actualitate: HSDPA, Wi-Fi, GPS, Stereo Bluetooth, cameră de 3.15 MP + cameră secundară VGA, slot microSD, player multimedia, jack de 3,5 mm şi trackball. Ecranul are 2.6 inch şi 240 x 320 pixeli rezoluţie.
Dacă nu ţineţi neapărat să vă achiziţionaţi un model mai nou, Samsung i550 reprezintă o alegere bună. Este de ajuns să vă uitaţi peste ofertele din magazine şi veţi vedea telefoane mult mai slabe la preţuri echivalente sau chiar mai mari. Alegerea vă aparţine.
Menţionăm că Samsung i550 este disponibil în două versiuni: cu Wi-Fi şi fără. Interesaţi-vă de acest aspect înainte de a-l achiziţiona. Conform administratorilor site-ului telefonultau.eu, versiunea din ofertă este cea cu Wi-Fi.
Locul 1 – Nokia 5230 – 558 lei
Dacă în locul designului clasic candy-bar cu tastatură alfanumerică preferi noul val touch, Nokia 5230 este soluţia. Soluţia ieftină şi decentă ca facilităţi şi performanţe.
Specificaţiile sunt comparabile cu cele ale lui C5, diferă display-ul (touchscreen rezistiv, 3.2 inch, 360 x 640 pixeli) şi platforma (Symbian S60 rel.5, optimizată pentru controlul tactil). Procesorul este ceva mai slab (434 MHz) şi camera foto, dacă este să ne luăm după rezoluţia de 2 MP. În fine, notăm şi autonomia modestă specifică telefoanelor touch.
Una peste alta însă, Nokia 5230 rămâne recomandarea noastră numărul 1. Este o recomadare subiectivă, în ideea că majoritatea cititorilor caută un dispozitiv mai degrabă orientat către multimedia şi divertisment decât către partea de business. Pentru potenţialii clienţi business, clasamentul ar fi irelevant (probabil că ar căuta dispozitive mai scumpe, fără să facă vreun compromis).
Anul viitor, se anunţă oferte şi mai tari pe piaţa smartphone-urilor ieftine. Conform ultimelor informaţii, costurile de producţie pentru dispozitivele Android vor scădea, preţul final al acestora putând pleca de la doar 100 $. Windows Phone şi iPhone OS vor rămâne în continuare nişte soluţii piperate.
Update: Telefoane inteligente omise care ar merita să intre în top: