Android este cel mai popular sistem de operare mobil la ora actuală, cu multe aplicaţii de top, însă drumul său până în acest punct nu a fost uşor. Deşi iOS este încă cel mai atractiv sistem de operare pentru dezvoltatorii de aplicaţii, popularitatea sistemului de la Google nu mai poate fi ignorată. Înainte de-a afla unde găsim cele mai tari aplicaţii pentru Android, să aflăm câteva date istorice despre el. Sistemul de operare Android şi-a început viaţa în California fiind produs de compania Android Inc. la începutul anilor 2000 ca o alternativă la Symbian şi Windows Mobile. Bazat pe un kernel Linux, el urma să fie rulat pe telefoane dotate cu mai mult de trei sau patru butoane fizice. Google a cumpărat Android Inc. în august 2005, moment în care mulţi au înţeles că gigantul vrea să intre pe piaţa comunicaţiilor mobile.
După cum ştiţi, revoluţia smartphone a început în 2007, atunci când Apple a lansat iPhone-ul. Angajaţii Google care se ocupau de Android au fost nevoiţi să renunţe la multe idei în acest punct. Ei pregăteau un sistem de operare ce urma să fie rulat de un telefon cu tastatură QWERTY, fără ecran tactil. În noiembrie 2007 a fost infiinţat Open Handset Alliance, un consorţiu de companii ce includea Google, HTC, Sony, Samsung, Qualcomm şi Texas Instruments. Primul smartphone comercial cu Android a fost HTC Dream, lansat abia în octombrie 2008.
Pentru o serie întreagă de smartphone-uri cu Android era necesar un magazin cu aplicaţii Android. Aşa a apărut Android Market în octombrie 2008, magazin online controlat de Google. Lansat cu un an mai târziu decât App Store-ul lui Apple, magazinul de la Google a avut un mare dezavantaj din punct de vedere al interesului dezvoltatorilor. Prea puţini doreau să facă aplicaţii pentru un sistem de operare ce era la început şi nu avea o bază largă de utilizatori. În plus, o aplicaţie dezvoltată pentru iOS nu putea fi portată cu uşurinţă pentru Android, iar mulţi dezvoltatori se gândeau pur şi simplu la consturi atunci când făceau o alegere.
Timp de mai mulţi ani, cele mai tari aplicaţii erau dezvoltate doar pentru iOS. De asemenea, numărul de aplicaţii disponibile în App Store depăşea cu mult numărul de aplicaţii disponibile în Android Market. În martie 2012, Google a combinat Android Market cu magazinul de muzică Google Music şi de atunci avem Google Play. Încet, încet, Google Play a început să prindă din urmă magazinul de la Apple ca număr de aplicaţii disponibile, iar cele mai bune aplicaţii pentru iOS au ajuns să fie şi cele mai bune aplicaţii pentru Android. Când vine însă vorba de profit, sistemul de operare iOS încă aduce mai mulţi bani dezvoltatorilor decât Android.
Aşa cum bine ştiţi, cele mai bune aplicaţii Android se găsesc în magazinul Google Play. Aplicaţiile publicate aici sunt testate şi verificate, rareori scăpând vreuna cu probleme. Pe de altă parte, Google Play nu este singurul magazin cu aplicaţii Android. Amazon are propriul său Appstore, un magazin creat special pentru tabletele Kindle Fire. Pe lângă acestea două au apărut şi o serie de alte magazine de aplicaţii, unele oficiale, altele mai puţin. În China, spre exemplu, există surse multiple pentru cei ce caută aplicaţii gratuite pentru Android. Din nefericire, multe aplicaţii luate de pe magazine mici sau obscure vin cu tot felul de probleme. Atunci când se vorbeşte despre malware în segmentul aplicaţiilor pentru Android, magazinele Google Play şi Amazon Appstore sunt de departe cele mai puţin afectate.
Aici trebuie să facem şi o atenţionare importantă pentru cititorii noştri. Aplicaţiile gratuite pentru Android, care circulă prin diverse medii de partajare digitale pot să vină cu mari probleme. De cele mai multe ori, magazinele obscure oferă gratuit aplicaţii foarte populare pentru Android, disponibile contra cost în Google Play. Vorbim aici în mod special de jocuri foarte apreciate. Cei ce le instalează din surse nesigure sunt foarte expuşi. În majoritatea cazurilor, o aplicaţie de tip malware sau spyware vine la pachet cu jocul tare pentru Android. Utilizatorul va observa o serie întreagă de comportamente suspecte ale sistemului de operare, de la schimbarea motorului de căutare în browser, până la apariţia unor mesaje nesolicitate cu reclame. O aplicaţie de tip antivirus pentru Android ar putea să ajute în cele mai multe cazuri, dar nu vă bazaţi pe ea. În plus, aplicaţiile antivirus bune pentru Android costă.
La fel ca AppStore, Google Play împarte toate aplicaţiile în foarte multe categorii. În acest moment, aplicaţiile sunt împărţite în 24 de categorii, iar jocurile în 20 de categorii. În fiecare categorie găsiţi câte un top cu cele mai bune aplicaţii contra cost şi cele mai bune aplicaţii gratuite. În unele categorii găsiţi cele mai noi aplicaţii publicate sau sugestii de la Google. Atunci când nu sunteţi siguri dacă o aplicaţie este bună, aveţi la dispoziţie sistemul de aprecieri cu steluţe. De asemenea, puteţi vedea câţi au instalat acea aplicaţie, dacă ea vine de la un dezvoltator popular şi ce comentarii au avut cei care-au instalat-o deja.
Ca o concluzie, cei ce sunt în căutarea celor mai tari aplicaţii pentru Android ar trebui să se limiteze la magazinele virtuale cunoscute şi sigure. Aplicaţiile bune costă şi acesta este un lucru pe care trebuie să-l acceptăm. Putem căuta oferte speciale pentru aplicaţii de top, însă aplicaţiile gratuite de pe site-uri prea puţin cunoscute pot fi periculoase. În cele mai multe cazuri veţi fi nevoiţi să resetaţi smartphone-ul pentru a scăpa de aplicaţii malware sau spyware instalate accidental împreună cu alte aplicaţii. Din când în când chiar şi Google mai are câte o promoţie sau o serie de promoţii, iar aplicaţii de top sau jocuri precum FIFA ori Need for Speed pot ajunge să coste câţiva lei.