Când intri într-un magazin GSM cu scopul declarat de a-ţi înlocui telefonul uzat fizic şi moral – principalul vinovat de întâlnirile tale ratate şi de convorbirile întrerupte – primul lucru pe care ar trebui să-l faci ar fi să ceri sau să cauţi un telefon excelent ca funcţionalitate şi performanţe. Şi totuşi, nu poţi să treci cu vederea designul, factorul care de cele mai multe ori este decisv în achiziţionarea unui dispozitiv mobil.
Cu toate că imaginaţia noastră merge foarte departe când vine vorba de cum trebuie să arate şi să funcţioneze un telefon (vezi tot felul de concepte, care mai de care mai ciudate), marii producători foarte rar scot pe piaţă astfel de exemplare. Acum cinci ani, Siemens a încercat să se remarce cu o serie de dispozitive al căror design ne-a lăsat cu gura căscată – vorbesc despre modelele Xelibri. Nu au avut succes din cauza dotărilor şi performanţelor slabe.
Mult mai inspiraţi au fost Nokia – modelele fashion au prins foarte bine, iar acum au o mulţime de adepţi care abia aşteaptă apariţia unei noi bijuterii finlandeze. Companiile coreene LG şi Samsung au scos mereu telefoane atractive ca design şi sunt în top din acest punct de vedere – dacă ar fi mai serioşi şi în ceea ce priveşte implementarea tehnologiilor probabil ar depăşi gigantul finlandez.
În fine, Sony Ericsson, deşi în general preferă o linie clasică bine definită, în ultima perioadă au ieşit la rampă cu nişte modele foarte interesante pe care le vei regăsi chiar aici, în topul celor mai interesante designuri de telefoane de la începutul anului şi până în prezent. Telefoanele incluse în top au fost prezentate cu ocazia târgurilor de electronice 3GSM (Mobile World Congress) şi CeBIT 2008, iar cât de curând le vom vedea în magazinele de specialitate (şi nu numai) din România.
Locul 5 – LG KF600 Venus
Preţ estimativ: 550 $
Cunoscut şi sub denumirea de LG Venus, acest terminal slider te întâmpină cu un prietenos ecran tactil (InteractPad, este plasat în partea inferioară) ce are multiple utilizări: navigare prin meniu, editare foto / video şi player multimedia cu taste senzitive dedicate. Pentru a evidenţia şi mai mult interfaţa utilizator, LG KF600 are preinstalate câteva teme grafice speciale care fac ca ecranul principal şi cel tactil să pară un tot unitar.
În rest, LG KF600 nu străluceşte la capitolul dotări (vezi specificaţiile), dar oricine îşi doreşte un terminal multimedia axat pe interfaţa de navigare tactilă şi player-ul audio nu va fi dezamăgit.
Locul 4 – Nokia N96
Preţ estimativ: 550 Euro, fără taxe
Nokia N96 s-ar fi clasat cu siguranţă pe primul loc dacă întocmeam un top al performanţelor. Nu este doar un terminal multimedia complet ci avem de a face cu un adevărat campion, la categoriile audio, foto / video şi conectivitate. De menţionat şi cei 16 GB de memorie internă. Mă uit la el şi nu-i pot reproşa mai nimic (până la proba contrarie – testul). Singurele sale lipsuri (touchscreen şi tastatura QWERTY) sunt elemente specifice mai degrabă segmentului business.
Designul, deşi nu este revoluţionar (dual-slide am mai întâlnit şi la N95, iar aspectul general te duce cu gândul la Nokia N81), inspiră calitate şi funcţionalitate. Să sperăm că Nokia N96 are şi construcţia solidă pentru că doar să vezi uneori nu este de ajuns. Personal, am testat N81 ce are o construcţie asemănătoare şi am constat că sistemul de culisare are un mic joc.
Locul 3 – Sony Ericsson W980
Preţ estimativ: nespecificat
Ultimul Walkman vine cu un design care va stârni cu siguranţă pasiuni printre amatorii de telefoane clamshell. Sony Ericsson W980 este pur şi simplu altceva, iese din sfera terminalelor comune şi se remarcă prin exteriorul de excepţie, foarte util pentru audiţia MP3-urilor şi totodată de efect. Partea inferioară este transparentă şi luminată cu un LED portocaliu (culoarea specifică seriei W), lăsând să se întrevadă logo-ul Walkman din interior.
Tastele multimedia sunt ieşite în relief, ceea ce permite o navigare excelentă printre melodiile preferate, fără să “orbecăi” în căutarea tastelor şi fără să fie nevoie să scoţi telefonul din buzunar. Dotările sunt cele binecunoscute telefoanelor high-end din gama Walkman.
Locul 2 – Samsung U900 Soul
Preţ estimativ: 500 $
“Sufletul” lui Samsung se mândreşte cu o eleganţă aparte (doar face parte din seria slim Ultra Edition – 12.9 mm), susţinută de funcţii multimedia care mai de care mai îndrăzneţe. Standardul pentru camera foto însemnă 5 MP, ajutaţi de un puternic LED flash plus sistemul de recunoaştere a feţei subiecţilor (Face Detection). În fine, un bliţ xenon ar fi fost mai îmbucurător.
Interfaţa de navigare nu mai este de mult reprezentată cu ajutorul unui plictisitor joystick sau pad ci de o zonă tactilă Touch Magic, similară celei de pe modelul LG Venus. Viteza pe Internet oferită de Samsung Soul este de-a dreptul debordantă – până la 7.2 Mbps prin tehnologia HSDPA.
Locul 1 – Sony Ericsson XPERIA X1
Preţ estimativ: 1200 $
Sony Ericsson XPERIA X1 primeşte distincţia pentru cel mai interesant design, dacă nu cumva până la sfârşitul anului vreunul din conceptele prezentate într-un articol special devin realitate. Anul 2008 a însemnat introducerea unui nou termen referitor la construcţia telefoanelor – arc slide, iar XPERIA X1 se mândreşte cu faptul că este singurul telefon ce se încadrează la această categorie şi totodată primul telefon business cu un design absolut remarcabil.
Spuneam de N96 că are mici lipsuri, irelevante, dar despre opera “măiastră” a SE chiar nu am nimic de comentat (a se citi criticat) – dacă tu ai vreo nemulţumire sunt curios să o aflu. Doar să nu-mi spui de amânarea datei la care va deveni disponibil pe piaţă…