UMIDIGI C Note 2 foloseşte o ediţie personalizată de Android botezată UMI OS, diferind de versiunea Android 7.0 oficială prin folosirea unui launcher şi set de icon-uri modificate, amintind de produsele rivalului Xiaomi. Aspectul poate fi personalizat suplimentar alegând din colecţia de teme opţionale pentru interfaţă şi imagini de fundal.
Versiunea de Android folosită cu UMIDIGI C Note 2 nu oferă App Drawer, aplicaţiile instalate fiind în schimb grupate pe Homescreen. Alternativ, cei care vor cu tot dinadinsul să beneficieze de App Drawer pot instala Google Now Launcher, sau altă interfaţă pentru Android disponibilă în magazinul Google Play.
Bagajul de aplicaţii extra nu este foarte încărcat, însă producătorul a strecurat şi ceva add on-uri mai puţin folositoare, cum ar fi un modul pentru afişarea de reclame în Lock Screen. În plus, la configurarea iniţială a dispozitivului suntem asaltaţi şi cu o selecţie de jocuri şi aplicaţii opţionale, pe care din fericire le putem ignora. O altă posibilă capcană este un „App Store” alternativ, din care pot fi instalate aplicaţii care pot fi găsite şi în magazinul Google Play, diferenţa fiind că primul ar putea să nu fie la fel sigur. Per total, avem de-a face cu o versiune de Android destul de curată, care poate fi personalizată după bunul plac instalând separat aplicaţiile de care avem nevoie şi dezactivându-le pe cele pre-configurate de care nu avem nevoie. Pentru acest scop, UMIDIGI pune la dispoziţie un utilitar numit sugestiv Freezer, în care putem debarasa aplicaţiile devenite incomode.
Bine optimizat şi ajutat cu o cantitate generoasă de memorie RAM, UMI OS 2.0 răspunde la comenzile aplicate fără efect de lag sau timpi de aşteptare prea mari la pornirea aplicaţiilor, de ajutor fiind şi memoria internă destul de rapidă. Fără alte aplicaţii deschise în fundal, UMI OS consumă aproximativ 1.8 GB din cei 4 GB memorie RAM instalată, păstrând suficiente resurse pentru alte aplicaţii de Android. Din păcate acelaşi lucru nu poate fi spus şi despre nucleul grafic Mali-T860 MP2, care oferă o prestaţie modestă în jocurile de Android solicitante.
Telefon dual-SIM, UMIDIGI C Note 2 poate funcţiona cu două cardele SIM simultan, sau cartelă SIM + card micro SD, suplimentând memoria internă.
Apelurile se aud clar prin casca audio, difuzorul încorporat face bine auzite tonurile de apel iar funcţia de vibraţii nu trece neobservată atunci când purtăm telefonul în buzunar. Nici microfonul nu pune probleme de claritate, chiar dacă funcţia noise-canceling este absentă în cazul de faţă.
Stabilitatea semnalului în reţeaua de telefonie nu pune probleme, la fel şi reţeaua Wi-Fi. Conectat în modul wireless N folsind banda de 2.4GHz, UMIDIGI C Note 2 atinge viteze de până la 50 Mbps (download şi upload), suficient pentru încărcarea rapidă a paginilor web şi vizionarea de clipuri YouTube în condiţii optime. Nici conexiunea de date nu a dezamăgit, vitezele în modul LTE 4G ajungând până la 100 Mbps.
Plasat sub ecran, senzorul de amprente impresionează prin acurateţe şi viteza foarte bună, pornirea ecranului folosind autentificare biometrică durând mai puţin de o secundă. Acesta ia rolul tastei Home atunci când navigăm interfaţa Android şi este secondat de alte două taste capacitive dispuse în stânga şi dreapta, dar nemarcate pe suprafaţa scutului din sticlă Gorilla Glass. Prin urmare, nu este necesară afişarea pe ecran a tastelor de navigare Android, întreaga suprafaţă revenind aplicaţiilor cu care lucrăm.
UMIDIGI C Note 2 – teste de performanţă:
UMIDIGI C Note 2 foloseşte o cameră foto de 13 MP cu senzor optic furnizat de Samsung, respectiv lentile cu deschidere f2/2, care ar trebui să îmbunătăţească sensibilitatea la lumină.
Telefonul obţine poze la calitate acceptabilă sub soare direct având un nivel ridicat al detaliilor. Din păcate expunerea scenelor care alternează porţiuni umbrite şi zone iluminate puternic nu este ideală, imaginea având un aspect suprasaturat. Rezultate mai bune sunt obţinute şi sub cer înnorat, pozele reţinând un nivel ridicat al detaliilor, fără zgomot digital excesiv.
Folosit pentru a filma la rezoluţie 1080p, UMIDIGI C Note 2 obţine clipuri video la calitate destul de bună, chiar dacă în privinţa clarităţii imaginii există loc şi de mai bine.
Smartphone cu acumulator de 4000 mAh, dar o configuraţie solicitantă din punct de vedere al consumului de energie, UMIDIGI C Note 2 oferă aproximativ două zile de mobilitate în condiţii de utilizare normală. Folosirea intensivă a camerei foto, a aplicaţiilor pentru reţele de socializare sau jocuri de Android, se traduce într-o autonomie de aproximativ o zi.
Smartphone mid-range cu dotări foarte bune pentru preţul său, UMIDIGI C Note 2 prezintă o alternativă interesantă la produsele brandurilor de top. Deşi carcasei din policarbonat îi cam lipseşte aspectul premium conferit de suprafeţele din metal şlefuit, designul este unul suplu şi cu greutate redusă, iar acumulatorul de 4000 mAh dă un plus de siguranţă celor care folosesc intensiv telefonul mobil.
Ecranul Full HD de 5.5” este bună calitate, iar configuraţia cu CPU octa-core, 4GB memorie RAM şi 64GB spaţiu de stocare ar trebui să ofere suficiente resurse chiar şi după instalarea unui număr consistent de aplicaţii şi jocuri de Android. De altfel, C Note 2 atinge mai toate aspectele esenţiale la un smartphone modern: conectivitate 4G, cititor de amprente, camere foto cu performanţe decente, posibilităţi de suplimentare a memoriei interne / dual-SIM, acumulator cu funcţie de încărcare rapidă.
Chiar dacă nu reprezintă cea mai curată soluţie din punct de vedere al aplicaţiilor bloatware, UMI OS este suficient de customizabil pentru a putea fi adus la un nivel de funcţionare acceptabil fără prea mult efort. UMI OS convinge însă prin aspectul interfeţei şi buna optimizare a consumului de resurse. Pentru viitor, UMIDigi promite inclusiv actualizarea acestuia la Android 8.0, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun.
UMIDIGI C Note 2 a fost primit pentru testare din partea magazinului www.tomtop.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 149,99 dolari.
Ecran Full HD
CPU octa-core, 4GB RAM şi 64GB memorie internă
Conectivitate 4G
Cameră foto cu performanţe rezonabile
Autonomie bună a bateriei
Unele dintre aplicaţiile preinstalate nu sunt tocmai utile