Nu încape îndoială faptul că primul iPhone este un dispozitiv electronic cu importanță istorică. Acesta a schimbat radical modul în care telefoanele mobile sunt folosite în prezent și a introdus către mase concepte precum ecrane tactile cu multitouch, navigarea internetului pe mobil și utilizarea unui singur dispozitiv pentru toate activitățile: muzică, browsing, e-mail, mesaje, etc. Astfel, faptul că un model sigilat al originalului iPhone, numit popular și „2G” s-a vândut cu aproape 40.000 de dolari la o licitație, nu este tocmai surprinzător.
În urmă cu 15 ani, Steve Jobs anunța prima generație de iPhone drept un dispozitiv „all-in-one”: un telefon, un iPod, un dispozitiv de navigat internetul. La momentul respectiv, iPhone-ul nu putea face mult mai multe, întrucât viziunea inițială era ca dezvoltatorii să creeze aplicații web, pe care utilizatorii le puteau atașa pe ecranul principal. App Store-ul a venit abia un an mai târziu, ca răspuns la magazinele de aplicații care începuseră să apară pe dispozitive deblocate prin jailbreak.
Unul dintre cei care au cumpărat iPhone-ul în prima zi, a decis să nu îl desfacă și să îl păstreze sigilat, în cutia originală. Se pare că cei 600 de dolari pe care i-a plătit la momentul respectiv pentru versiunea de 8 GB a telefonului au reprezentat o investiție bun. 15 ani mai târziu, acesta a reușit să îl vândă pentru 39.339,60 dolari americani. Telefonul a fost scos la licitație în cadrul casei americane LCG Auctions, la o valoare de pornire de 2.500 de dolari. Licitația s-a terminat la o sumă de 15 ori mai mare.
Punând în context prețul original al iPhone-ului din 2007, acesta și-a mărit valoarea de 66 de ori în acest timp.
Desigur, poți găsi un iPhone din generația originală la prețuri derizorii, deși devine din ce în ce mai greu să găsești dispozitive în condiții bune. De-a lungul timpului, multe s-au deteriorat, fie din cauza utilizării intense, fie din cauza lipsei utilizării sau stocării neadecvate. Adevărații colecționari par însă să fie dispuși să cheltuie cât pe o mașină electrică nouă pentru a avea în portofoliu o parte din istoria dispozitivelor mobile.
Este incert însă dacă dispozitivul din cutia sigilată este sau nu funcțional în continuare. Așa cum s-a dovedit în ultimii ani, bateriile cu litiu se degradează în timp, iar acestea se pot umfla. Bateriile umflate pot sparge ecranul și protecția de sticlă de deasupra lui, sau pot lua foc. Probabil că desigilarea acestui pachet va duce și la scăderea semnificativă a prețului, așa că cel care a câștigat licitația îl va păstra, cel mai probabil, în aceeași stare.
sursa: LCG Auctions