Un nou leak dezvăluie “secretele” procesorului Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4

20.08.2024
Un nou leak dezvăluie “secretele” procesorului Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4
Foto: Qualcomm

O pagină dintr-o prezentare Qualcomm a „scăpat” pe Internet, dezvăluind astfel noi detalii despre ceea ce pare a fi Snapdragon 8 Gen 4, următoarea generație de cipuri ale companiei dedicate dispozitivelor mobile high-end de tip flagship.

Conform acestui leak, noul cip ar urma să beneficieze de două modele: nume de cod SM8750 și SM8750P. Cel mai probabil, cel care poarta sufixul „P” va fi mai performant, într-un mod similar cu vechile generații de cipuri Snapdragon care purtau terminația „AC”.

Snapdragon 8 Gen 4 urmează să fie construit în proces de fabricație pe 3nm (în scădere față de 4nm la generația anterioară), de către TSMC – Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Porțiunea de CPU a noului cip ar urma să beneficieze de o configurație cu 8 nuclee de tipul 2+6 (două nuclee performante, asistate de 6 nuclee axate pe eficiență energetică), după cum s-a văzut în testele deja scăpate pe Internet, însă nu este încă clar daca toate cele 8 core-uri vor beneficia de noua arhitectură Oryon sau doar cele două nuclee performante vor fi Oryon, iar celelalte șase bazate pe mai vechea arhitectură Cortex.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4

Spre deosebire de cipurile Snapdragon X, proiectate pentru a fi utilizate în laptop-uri, viitorul Snapdragon 8 Gen 4 va trebui să se încadreze în limitele de consum și temperatură specifice unui dispozitiv mobil de dimensiuni reduse, ce poate fi purtat într-un buzunar. Oricare urmează să fie configurația finală a cipului, testele preliminare arată un spor de performanță de 35% în scenariile single-core și de până la 30% în cele multi-core față de generația anterioară Gen 3.

Conform paginii de prezentare, Snapdragon 8 Gen 4 urmează să utilizeze un nou GPU Qualcomm Adreno din seria 8, cu îmbunătățiri vizibile în ceea ce privește performanța și consumul energetic față de seria a 7-a. Cipul va oferi suport și pentru memoria RAM de tip quad-channel LPDDR5X.

Subsistemul „Low-Power AI” (LPAI), inclus în Snapdragon 8 Gen 4, este menit pentru scenariile de utilizare care necesită disponibilitatea permanentă a cipului (always-on), cum ar fi redarea audio, monitorizarea prin intermediul camerei sau tracking-ul senzorilor de mișcare. Având în vedere ca suntem în plină „epocă AI”, bineînțeles că Snapdragon 8 Gen 4 va include și un NPU (neural processing unit) puternic, dedicat special acestui gen de sarcini.

De asemenea, modemul inclus în noul procesor Qualcomm ar trebui să ofere suport pentru benzile mmWave și sub-6GHz 5G (Rel. 17), dar și pentru standardele Wi-Fi 7 (802.11be), Bluetooth 5.4 și UWB (FastConnect 7900).

În mod normal, numeroase modele flagship de la multipli producători urmează să folosească aceste cipuri Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4, dar se pare că Xiaomi beneficiază de întâietate când vine vorba de implementarea acestei soluții, modelele din seria Xiaomi 15 urmând să fie primele „motorizate” de acest procesor. Lansarea Snapdragon 8 Gen 4 va avea loc în luna octombrie a acestui an.

Sursa: GSMArena.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult