Roman Giertych, avocat și fost lider politic al partidului de dreapta Liga Familiilor Poloneze, a lăudat pe Twitter sistemul de protecție al Apple integrat în smartphone-ul său, un iPhone. Telefonul fusese confiscat în urma unui control al autorităților anticorupție din Polonia, însă acum, după aproape un an, acesta i-a fost returnat, fără ca datele de pe el să poată fi accesate. Aceasta nu este prima dată când autoritățile nu pot să spargă protecția unui iPhone.
Giertych este o figură controversată în mediul politic din Polonia, fiind un critic al Uniunii Europene și susținător al politicilor conservatoare din țară. Acesta este un opozant al guvernului din prezent al țării și îl reprezintă în instanță pe Leszek Czarnecki, un miliardar polonez care de asemenea se opune guvernului din prezent și care acuză autoritățile de corupție.
Telefonul său a fost confiscat în cadrul unei investigații în care Giertych și un client de-ai săi au fost reținuți de autorități sub acuzații de „spălare” a unei sume de aproximativ 23 de milioane de dolari. Această acțiune a avut loc pe 15 octombrie 2020, timp în care Giertych a fost eliberat, pe când telefonul său a rămas în posesia autorităților până pe 17 august 2021, când i-a fost returnat.
Iată care a fost mesajul său de pe Twitter atunci când și-a primit telefonul înapoi:
„Acesta este iPhone-ul meu, ridicat pe data de 15.10.2020 și returnat astăzi, după decizia finală de la Varșovia. Reprezentanții procuraturii și experții CBA au încercat fără succes să spargă sistemul de securitate. Mesajele clienților și prietenilor mei din opoziție sunt în siguranță. Mulțumesc echipei de securitate Apple.”
Oto mój I-Phone zabrany 15.10.2020 i zwrócony mi dzisiaj po ostatecznej decyzji SA w W-wie.
Prokuratura i biegli CBA próbowali bezskutecznie złamać jego zabezpieczenia. SMS-y moich klientów i przyjaciół z opozycji są bezpieczne. Podziękowania dla zespołu kryptologów Apple. pic.twitter.com/5IW6DGJwZa— Roman Giertych (@GiertychRoman) August 17, 2021
În trecut, Apple a fost în atenția autorităților din cauza refuzului de a oferi cheile de decriptare autorităților din SUA, care doreau să acceseze datele de pe smartphone-ul atacatorului de la San Bernardino, un iPhone SE, care a dus la moartea a 16 persoane.
sursa: Apple Insider