Uniunea Europeană caută să prelungească și întărească serviciul de roaming gratuit

25.02.2021
Uniunea Europeană caută să prelungească și întărească serviciul de roaming gratuit
foto: publicdomainpictures.net

Negociat pentru o perioadă inițială de 5 ani, serviciul de roaming gratuit în rețelele de telefonie mobilă europene va fi nu doar prelungit pentru încă o decadă, ci și îmbunătățit.

Toate taxele de roaming au fost abolite în întreaga Europă în iunie 2017, după câțiva ani de reduceri ale prețurilor, dar reglementările vor expira anul viitor. În pregătire pentru reînnoirea de 5 ani, autoritățile UE caută să întărească reglementările care trasează criteriile de funcționare a serviciului de roaming european. Deși mulți operatori de telefonie mobilă s-au opus introducerii sale, serviciul de roaming european a adus numeroase beneficii cetățenilor UE, care-și pot folosi telefoanele mobile fără teama de a fi taxați în mod abuziv la folosirea altor rețele decât cea din țara de origine. Sistemul bazat pe impunerea unor tarife rezonabile și omogene la nivelul întregii Uniuni, garantează inclusiv accesul în roaming la servicii de internet mobil.

Comisia Europeană spune că peste 170 de milioane de europeni au beneficiat de condițiile avantajoase negociate, traficul în roaming crescând de 17 ori între 2016 și 2019. Beneficiile economice asociate serviciilor transfrontaliere sunt, de asemenea, un pilon cheie al pieței unice digitale.

„Oriunde ne-am afla în Europa, putem să ne întâlnim cu cei dragi, să vorbim despre afaceri și să împărtășim povești pe drum, fără să ne îngrijorăm de facturile costisitoare”, a declarat vicepreședintele european, Margrethe Vestager.

„Sfârșitul tarifelor de roaming este un prim exemplu al modului în care UE ține milioane de cetățeni conectați și își îmbunătățește viața. Noile reguli vor păstra serviciul de roaming gratuit și îl vor îmbunătăți și mai mult.”

Propunerile Comisiei nu numai că ar extinde aceste dispoziții pentru încă un deceniu, dar ar asigura, de asemenea, că europenii beneficiază de aceeași calitate a serviciilor în altă țară ca și acasă. De exemplu, un abonat 4G din Franța nu ar fi obligat să utilizeze 3G în Austria.

UE spune că multe aplicații noi vor necesita conectivitate 5G pentru a funcționa eficient, iar cetățenii trebuie să aibă certitudinea că pot fi folosite atunci când călătoresc.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult