Relativ recent, Apple anunța migrarea ecosistemului iOS la cod exclusiv pe 64 biți, compania trâmbițând numeroasele avantaje pe care această schimbare le va aduce în termeni de performanță și eficiență. Cu ceva întârziere, este timpul ca și restul lumii mobile să facă acest pas, de data aceasta schimbarea fiind consemnată la nivel de hardware.
Teoretic, mișcarea anunțată de producătorul ARM nu implică decesul obligatoriu al aplicațiilor de mobil pe 32 biți, compania precizând doar că viitoarele nuclee ARM Cortex de înaltă performanță nu vor avea suport pentru procesare pe 32 biți. Cum acestea reprezintă doar o parte din configurația de procesare a unui chipset modern, vechile aplicații de Android pe 32 biți vor avea suficiente nuclee de procesare ARM din categoria low-power pe care să se bazeze (chipseturile moderne folosesc configurații de CPU cu mod de organizare big.LITTLE, unde unul sau mai multe nuclee de procesare cu performanțe ridicate sunt cuplate cu alte nuclee simplificate, optimizate pentru folosirea eficientă a bateriei).
În practică însă, configurația cu nuclee ARM pe 64 biți și nuclee low-power compatibile 32/64 biți ar putea fi problematică din punct de vedere software, atât de mult încât soluția cea mai la îndemână va fi alegerea implicită a „taberei pe 64 biți”, pornind de la ideea că aplicațiile pe 32 biți sunt oricum prea vechi și puține.
Evoluția mai mult sau mai puțin forțată spre un ecosistem de aplicații exclusiv pe 64 biți va avea însă și consecințe nedorite, în sensul excluderii unui mare număr de aplicații pentru Android care, deși încă se află în catalogul Play Store, nu mai beneficiază de suport activ din partea dezvoltatorilor și supraviețuiesc mai mult din inerția lăsată de faima avută cândva. Și mai neplăcut va fi pentru cei care au plătit pentru achiziționarea unor astfel de aplicații, acestea nemaiputând fi instalate pe viitorul smartphone.
Cumva, Google a prevăzut această tranziție, forțând de ceva timp folosirea de cod pe 64 biți pentru toate aplicațiile nou trimise spre publicare în catalogul Play Store, inclusiv pentru aplicații existente care doar sunt actualizate. Teoretic, atât timp cât aplicația respectivă mai prezintă interes pentru autor, problema poate fi rezolvată prin recompilarea și ajustarea codului, raportat la cerințele noilor versiuni de Android. Practic, un număr destul de mare de aplicații pentru Android probabil că vor dispărea în perioada următoare.