Xiaomi 13 Pro este aici! Noul flagship al brandului chinez a fost lansat oficial și în Europa, iar acest model este clar poziționat în piață drept un model concentrat pe camera foto. Sigur, acesta este echipat cu unul dintre cele mai performante ecrane din piață, alături de cel mai puternic chipset de la Qualcomm, însă cel mai important aspect pe care Xiaomi îl pune în față este camera. Acesta este primul model cu senzor foto de 1” care se lansează în Europa. Desigur, la fel ca flagship-urile anterioare de la Xiaomi, și 13 Pro este „co-dezvoltat” în parteneriat cu Leica, însă, de această dată, vedem probabil cea mai strânsă colaborare dintre un brand de telefoane și unul de camere.
Atunci când Xiaomi a realizat planurile lui 13 Pro, camera foto cu siguranță a ridicat destul de multe probleme. În primul rând, pentru că senzorul de 1” are nevoie de un obiectiv semnificativ mai mare decât cele de pe camere tradiționale de telefoane. Astfel, Xiaomi a trebuit să gândească o insulă pentru camere mult mai mare, care acoperă mai mult decât jumătate din lățimea dispozitivului. Aici sunt integrate toate cele trei camere, alături de un blitz, care, probabil, nu va fi utilizat prea mult.
Modulul iese destul de mult în relief, cam încă jumătate față de grosimea întregului telefon. Și se și simte greu. Telefonul este clar mai greu în partea de sus decât în partea de jos din acest motiv, așa că este nevoie de puțin timp de ajustare pentru a balansa acest telefon în mână fără a risca să îl scapi din neatenție.
Construcția telefonului este premium și poate chiar încă o treaptă peste acest nivel, asta pentru că pe lângă aluminiul lucios de pe margini și sticla Gorilla Glass Victus de pe ecran, spatele este realizat din material bioceramic. Acesta este folosit în principal în domeniul medical, pentru a repara oase rupte, dar se pare că este destul de potrivit și pentru a proteja spatele unui telefon. Spatele este extrem de lucios, iar pe negru atrage imediat particule de praf și amprente. Un astfel de capac va fi însă mai greu de zgâriat decât unul de sticlă, dar s-ar putea ciobi în cazul unui impact cu solul. Din fericire, Xiaomi 13 Pro vine cu măsuri de protecție în pachet.
Ne-am obișnuit să nu mai vedem accesorii în cutiile flagship-urilor, dar Xiaomi n-a primit încă „mesajul” pe care Samsung și Apple îl tot răspândesc. Astfel, Xiaomi 13 Pro este livrat atât cu o folie pe ecran, cât și cu o husă din silicon în pachet. Protecția este minimă, însă este de ajuns pentru a ține telefonul câteva zile protejat, până găsești în magazine soluții mai „sănătoase”. Și tot în pachet este și încărcătorul rapid, dar care rămâne la 120W, la fel ca anul trecut. Nu că m-aș plânge. Oricum de la 50-60W în sus, viteza de încărcare este foarte rapidă, iar la 120W, poți încărca telefonul aproape imediat.
Unul dintre primele elemente care demonstrează că Xiaomi nu se joacă atunci când spune că modelul 13 Pro este un flagship veritabil, este ecranul. Dacă există vreo caracteristică pentru ecrane de smartphone-uri, acesta le integrează. Avem un panel OLED mare, de 6,73”, cu rezoluție QHD+, refresh rate variabil între 1 și 120 Hz, dar și o luminozitate aproape record: un maximum de 1.900 nits, cu 1.200 pe întregul ecran. Cu siguranță nu vei avea probleme în lumină puternică cu acest model, întrucât include un așa-numit Sunlight Mode. Desigur, telefonul recunoaște toate standardele HDR, precum Dolby Vision, HDR10 și 10+ sau HLG.
Chiar și așa, nu pot să nu mă plâng de faptul că este curbat la margini, și că nici Xiaomi nu livrează telefonul pe rezoluție maximă sau pe un profil de culori natural. E greu de înțeles de ce companiile decid pentru tine că nu ai nevoie de întreaga rezoluție sau de culorile naturale pe care acesta le oferă. Mai ales că acesta este tocmai motivul pentru care cumperi un telefon de top, pentru că vrei ca totul să fie la cel mai înalt nivel. Dacă, în schimb, problema este consumul de baterie, poate că Xiaomi și celelalte companii care aplică astfel de limitări din fabrică, ar trebui fie să lucreze la eficiență, fie să nu mai integreze astfel de rezoluții pe ecrane de mobil. Din experiență, diferența între Full HD+ și QHD+ pe ecranele de telefoane este insesizabilă.
Fiind echipat cu Snapdragon 8 Gen 2, avem deja o idee despre nivelul de performanță pe care Xiaomi 13 Pro trebuie să îl ofere. Am testat săptămânile trecute Samsung Galaxy S23 Ultra cu o versiune specială a procesorului și noul OnePlus 11, cu un chipset standard. Ambele modele testate anterior au confirmat faptul că avem de a face cu cel mai puternic chipset de pe Android, dar și unul dintre cele mai „fierbinți” din piață. Se pare că și Xiaomi a ajuns la o concluzie similară cu OnePlus și a decis să limiteze performanța telefonului din fabrică.
Inițial, am rulat câteva teste și am observat că scorurile erau prea mici. Am săpat puțin prin setările MIUI și am observat că în meniul Baterie, telefonul era setat implicit pe un profil de performanță balansat. Mutarea pe modul de performanță a deblocat adevăratele capabilități ale procesorului, dar au evidențiat și motivul pentru care ce Xiaomi a recurs la astfel de practici: sistemul de răcire integrat de companie nu poate face față testelor.
Pentru teste scurte, acesta atinge scoruri comparabile cu OnePlus 11 și Galaxy S23 Ultra, dar spre diferență de acele modele, Xiaomi 13 Pro nici măcar nu reușește să termine testul de stres „Extreme” din 3DMark. Telefonul se încinge atât de tare încât închide aplicația înainte ca testul să ajungă la final, iar la atingere este de-a dreptul fierbinte după această încercare de testare.
Pe de altă parte, chiar dacă pare un mare dezavantaj, în realitate nu este chiar așa. Da, este destul de dezamăgitor să cumperi un dispozitiv performant și să nu poți împinge la limitele performanței hardware, dar totodată sunt puține cazuri reale care pun atât de multă presiune pe un cip mobil. În majoritatea cazurilor, performanța de pe profilul balansat este mai mult decât de ajuns, iar în testul de stres „non-Extreme”, unul mai blând cu procesorul, nivelul de performanță rămâne pe la 99% după jumătate de oră. Asta nu înseamnă că Xiaomi va primi laude, având în vedere că alte modele au terminat testul chiar dacă limitau performanța. Trebuie doar să înțelegem că acest model este special „tunat” pentru a rula pe setările implicite ale telefonului, iar personalizările la nivel de performanță nu vor oferi rezultate optime.
Cu încărcare la 120W, care asigură alimentare completă de la 0 la 100% în doar 20 de minute, autonomia nu este o mare problemă pentru Xiaomi 13 Pro. Totuși, dacă nu vrei să cari „cărămida” de alimentare după tine, cel mai bine este să nu umbli la setările despre care am vorbit anterior. Full HD cu profilul balansat ar trebui să fie de ajuns pentru o medie de două zile de utilizare cu acumulatorul de 4.820 mAh. Imediat ce treci pe High Performance însă, bateria parcă se topește, chiar și în stand by. Folosiți acea opțiune pe propria răspundere.
Dar Xiaomi are și încărcare wireless, ceva ce nu mai pare tocmai util, având în vedere puterea multor încărcătoare de acest fel, care se oprește pe la 15W. Xiaomi oferă încărcare wireless la 50W, dar doar cu încărcătorul său proprietar, ceea ce asigură că aproape nimeni nu va beneficia de această capabilitate, nefiind standardizat. Singurul avantaj real al încărcării wireless pe acest model este încărcarea în sens invers la 10W, de ajuns pentru a alimenta un ceas sau o pereche de căști, sau un alt telefon într-un caz de urgență.
În ciuda design-ului elegant și performanței înalte, un element care ar putea ține departe o parte din posibilii clienți de acest telefon este MIUI 14. Interfața Xiaomi este criticată de mulți utilizatori de câțiva ani deja, și pe bună dreptate. La nivel de interfață, avem de a face cu o „clonă” de iOS. Inclusiv meniul Control Center-ul de la Apple este reprodus pe telefoanele Xiaomi de câțiva ani deja, cu o interfață similară. Astfel, utilizatorii de Android de la alte companii sau de la Google trebuie să se adapteze la un nou mod de utilizare, cu două meniuri în partea de sus: unul strict pentru notificări, central și unul pentru setări rapide în dreapta. Există un grad destul de mare de personalizare, dar majoritatea celor care cumpără un telefon își doresc unul care să meargă așa cum se așteaptă din prima și apoi să mai modifice mici lucruri dacă este nevoie.
Măcar la nivel de suport software știm că Xiaomi livrează trei ani de actualizări de sistem și patru de securitate. Totuși, uneori actualizările de sistem vin sub forma unor update-uri de MIUI, nu de Android, așa că e mai mult după noroc. Există telefoane cu MIUI 14 care încă folosesc Android 12, de exemplu, chiar dacă altele au aceeași interfață pe Android 13. Poate că a venit momentul ca și Xiaomi să se alinieze la practicile liderilor din industrie, dacă dorește să își facă loc printre ei, cu măcar patru ani de actualizări de Android și cinci de securitate.
Xiaomi obișnuiește să integreze tehnologii noi, dar nu pare să le perfecționeze prea des. Senzorul de amprentă este unul dintre acestea. Avem de a face cu un senzor optic integrat în ecran care funcționează bine în multe situații, dar nu în toate. Deși senzorul este permanent activ, chiar și când ecranul este oprit și în majoritatea cazurilor răspunde perfect la atingeri, am avut probleme în special pe timp de noapte, când am ieșit să fac poze. Nu este clar dacă problema apare de la frig sau de la lipsa luminii, dar senzorul de amprentă, noaptea, afară, nu răspundea la comenzi decât după mai multe încercări. Imediat ce am ajuns înapoi în casă, acesta funcționa corect. Poate că problema poate fi rezolvată din software, totuși. Este important de menționat că am avut la test un model pre-lansare, care ar putea să nu includă software-ul final, deci unitățile finale s-ar putea să nu fie afectate.
Xiaomi rămâne însă unul dintre brand-urile care încă oferă un port infraroșu pentru funcții de telecomandă. Astfel, fără a avea un sistem smart home, poți să îți controlezi televizorul sau aerul condiționat direct de pe Xiaomi 13 Pro, Mi-ar plăcea să văd astfel de senzori pe mai multe telefoane.
Sistemul audio stereo este însă unul doar OK, apropiat de cele ale altor flagship-uri, însă nu la fel de performant. Și asta doar pentru că este ajutat de procesare Dolby Atmos, care face sunetul ceva mai bine balansat și oferă multiple profiluri de ascultare. Recomand profilul Music, față de cel dinamic, standard, care pare să împingă înaltele prea sus. Fără Dolby Atmos, sunetul este foarte slab, deci această opțiune va trebui să rămână pornită. Din fericire, vine activată din fabrică.
La capitolul cameră, Xiaomi 13 Pro setează un nivel mare de așteptări, în primul rând datorită listei de specificații hardware, care pune la loc de cinste acel senzor Sony IMX989 de 1” și parteneriatul cu Leica. Toate cele trei camere de pe acest telefon au rezoluție de 50 megapixeli, fiecare promițând propriile avantaje.
De exemplu, camera principală se laudă cu stabilizare optică HyperOIS, diafragmă foarte deschisă f/1.9 și multiple funcții software pentru a capta cele mai bune cadre foto și video. Camera ultra-wide are o deschidere foarte mare, de 115 grade, în timp ce zoom-ul optic 3.2x beneficiază de o așa-numită lentilă plutitoare, cu stabilizare. Toate beneficiază însă de două stiluri fotografice Leica, unul numit Leica Authentic și unul numit Leica Vibrant, este destul de clar ce fac fiecare din nume: unul încearcă să capteze realitatea așa cum este, naturală, în timp ce celălalt adaugă un plus de culoare în imagini.
Trebuie să recunosc că deși aveam așteptări ridicate, iar hardware-ul de fotografiere prezent pe acest telefon este cu siguranță unul dintre cele mai bune din piață, software-ul pare să fie cel care ține acest telefon în urma altor brand-uri la capitolele de captură foto și video.
Pe timp de zi, în zona de flagship, este greu să nu vii cu performanțe de top. Camera ultrawide reușește să capteze detalii foarte bune, deși zonele întunecate sunt parcă uneori prea întunecate. Am observat că același lucru este valabil și pe camera principală, iar la o investigație mai atentă, am concluzionat că este vorba despre stilul Leica Authentic, care preferă imaginile cu un contrast puternic, si scoate în evidență anumite detalii. Aici, cred că rămâne la latitudinea utilizatorului să decidă dacă ar vrea imagini mai degrabă de tip HDR, unde umbrele sunt ridicate pentru a păstra mai multe detalii, sau dacă stilul cu umbre mai întunecate este mai potrivit preferințelor sale. Din păcate, nici modul Vibrant nu „rezolvă” această problemă. De asemenea, uneori am observat situații în care expunerea nu era calculată corect, telefonul având tendința să supraexpună în situații cu multă umbră.
La capitolul zoom, Xiaomi 13 Pro are două opțiuni. Un crop pe senzorul principal cu zoom 2x, care scoate rezultate neașteptat de bune, uneori parcă detaliile fiind chiar mai bune decât pe modul wide 1x. Un zoom intermediar de acest gen este însă mai degrabă util din când în când decât la utilizare zilnică, dar e bine că există. De altfel, zoom-ul 3,2x optic este unul dintre cele mai bune din piață, în special datorită diafragmei f/2.0 cu deschidere mare, care permite unei cantități mai mari de lumină să ajungă la senzor.
Sunt însă câteva lucruri la camerele lui Xiaomi 13 Pro care nu sunt la fel ca pe alte modele. Modul portret folosește un sistem software numit Master Lens System, care imită trei lentile de pe aparatele foto Leica. Avem un mod de 35mm alb-negru, un mod de 50mm numit Swirly bokeh, care face luminițele din fundal să iasă mai mult în evidență, camera de 75mm cu zoom 3,2x, dar și un mod de 90mm numit soft focus, care oferă o anume tentă artistică, dar care mie, personal nu mi-a plăcut.
Xiaomi se laudă cu o bună separare a subiectului de fundalul blurat și într-adevăr, reușește asta atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Totuși, calitate portretelor pe timp de noapte este scăzută, de multe ori aceste nefiind focaliazate corect, sau cu zgomot mare de imagine. Focalizarea pe timp de noapte pare să fie o problemă pentru întregul sistem de camere de pe Xiaomi 13 Pro, chiar dacă este foarte rapid în lumină bună. De altfel, modul macro este printre cele mai bune din piață, însă sunt puține cazuri în care vei folosi acest mod.
Fotografia nocturnă este un alt subiect unde Xiaomi 13 Pro încearcă să facă ceva diferit, dar pare că nu reușește să impresioneze. Compania spune că sistemul său de camere oferă un nivel de zgomot de imagine redus pe timp de noapte, și chiar așa este, dar și nivelul de detalii vizibile scade. Asta pentru că Xiaomi preferă să păstreze atmosfera originală a cadrelor, fără să crească prea mult luminozitatea din procesare.
La acest capitol cred că este mai degrabă vorba despre gusturi. Pentru unii s-ar putea ca aceste cadre să fie preferabile față de cele care transformă noaptea în zi de pe Samsung, de exemplu. Un punct „pro” pentru modul nocturn de la Xiaomi este faptul că sistemul foto chiar folosește camerele pe mod nocturn și nu face crop pe senzor la zoom. Un dezavantaj ar fi că balansul de alb este diferit pe fiecare cameră. Astfel, cadre realizate în același loc, pot arăta complet diferit, în funcție de camera folosită.
Sper eu că măcar o parte dintre aceste probleme vor fi rezolvate din software, întrucât atunci când totul funcționează bine, imaginile de pe Xiaomi 13 Pro sunt foarte bune.
Nici de filmarea pe Xiaomi 13 Pro nu am fost tocmai impresionat. Pe timp de noapte scoate rezultate peste medie, însă mă așteptam la mai mult de la un telefon de top. De asemenea, noaptea se văd reflexii ale luminilor în lentilele camerelor, ceva ce ar putea fi deranjant pentru mulți utilizatori. Ziua, nivelul de detalii în filmare 4K mi se pare scăzut, în comparație cu Samsung sau Apple, lideri pe acest segment. Este interesant că Xiaomi oferă și filmare în format Log, pentru dynamic range ridicat și colorizare avansată direct în modul pro al camerei. Mi-aș dori astfel de funcții și de la alți producători mari. Stabilizarea este bună, dar nu la nivelul Samsung, iar modul dedicat de filmare stabilizare electronică este limitat doar la Full HD in 30 de cadre pe secundă, când alții au trecut la peste 2.5K și 60 de cadre. Astfel, Xiaomi 13 Pro rămâne un telefon OK pentru fotografie, dar nu este la fel de bun și pentru filmări.
Xiaomi 13 Pro încearcă să concureze cu giganții industriei, precum Galaxy S23 Ultra sau iPhone 14 Pro Max și, din punct de vedere hardware, construcție și specificații, reușește să le ajungă din urmă și, pe alocuri, chiar să le depășească. Totuși, se văd anumite stângăcii care nu ar trebui să existe pe telefoane premium de peste 1.000 de euro. Vorbim despre un software care încă nu este bine pus la punct, camere inconsistente, în ciuda senzorilor mari, dar și probleme de răcire și performanță pe care nu le-am mai văzut pe alte modele cu configurații similare.
Telefonul poate fi o alegere bună pentru cei care sunt deja fani Xiaomi și vor ceea ce are cel mai bun de oferit acest brand, sau pentru cei care vor ceva diferit față de alternativele mai „mainstream” din topurile de vânzări. Recunosc că mă așteptam la rezultate mai bune pe partea de foto de la un senzor de 1” pe un telefon, de altfel primul pe care am ocazia să îl testez. Aici iese în evidență faptul că hardware-ul de top nu este de ajuns fără un software la fel de bine pus la punct pentru a profita de tot ceea ce are acesta de oferit. Sper doar ca Xiaomi să poată regla neajunsurile pe parcurs din software.